Home  |  Βουλή   |  “Φοβερή καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας”

“Φοβερή καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας”

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Ενέργειας αναφορικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

revma_pilonasΤο ΑΚΕΛ για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνει ότι το Υπουργείο Ενέργειας και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς φέρουν την απόλυτη ευθύνη για τη φοβερή καθυστέρηση στη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι γνωστό ότι οι Κανόνες Αγοράς και το λογισμικό ενώ θα έπρεπε να ήταν έτοιμα τον Ιούλιο του 2016, αυτό θα γίνει τον Ιούλιο του 2019 και αυτό μετά τον καθορισμό αυστηρού χρονοδιαγράμματος από τη ΡΑΕΚ, το οποίο ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά θα τηρήσει ο Διαχειριστής.

Σήμερα ακούσαμε από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας ότι ακόμα συνεχίζεται η διαβούλευση με την ΑΗΚ για το καθεστώς του Διαχειριστή, όταν θα λειτουργήσει η ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, αν θα είναι μια ανεξάρτητη οντότητα και για τις δύο ιδιότητες, όπως ζητά το Υπουργείο και με το οποίο συμφωνεί και η ΡΑΕΚ, ή αν θα παραμείνει με το σημερινό καθεστώς ως λειτουργός ενέργειας κάτω από την ΑΗΚ και ως ένας νέος ημικρατικός οργανισμός ως λειτουργός αγοράς.

Ζητήσαμε όπως το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση καταθέσει στη Βουλή την τελική της θέση, ζητώντας από τον πρόεδρο της επιτροπής να καλέσει στην επόμενη συνεδρίαση για το θέμα αυτό και την ΑΗΚ για να ακούσει και τη δική της θέση.

Όσον αφορά την εισαγωγή μεταβατικής ρύθμισης σημειώνουμε το γεγονός ότι το Υπουργείο και η ΡΑΕΚ συμφωνούν με την πρόταση νόμου που έχει ετοιμασθεί από τον πρόεδρο της επιτροπής με την οποία η ΡΑΕΚ θα δύναται να εκδώσει ρυθμιστική απόφαση για τη μεταβατική ρύθμιση μέχρι την αναθεώρηση και τροποποίηση των Κανόνων Αγοράς Ηλεκτρισμού.

Ως κόμμα τονίσαμε τις ανησυχίες μας αναφορικά με τη χρονική περίοδο ισχύος αυτής της μεταβατικής ρύθμισης, κυρίως σε περίπτωση που οι Κανόνες Αγοράς δεν θα είναι έτοιμοι τον Ιούλιο του 2019. Τέλος, σημειώνουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι η ΡΑΕΚ έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα, σύμφωνα με το νόμο, για την τάση φυγής υψηλόβαθμων στελεχών του Γραφείου του Διαχειριστή, κάτι το οποίο ως κόμμα είχαμε επισημάνει στην περασμένη συνεδρία της επιτροπής.

07 Φεβρουαρίου 2017

PREV

Εκ νέου αίτημα του ΑΚΕΛ για κατάθεση στη Βουλή των συμβάσεων παραχώρησης των εργασιών στο Λιμάνι Λεμεσού

NEXT

"Παιδαγωγικό έγκλημα οι προτεινόμενοι κανονισμοί για τη Μέση Εκπαίδευση"