Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το Πολυτεχνείο ζει όχι μόνο ως ιστορική μνήμη αλλά και σημερινή αναγκαιότητα

Το Πολυτεχνείο ζει όχι μόνο ως ιστορική μνήμη αλλά και σημερινή αναγκαιότητα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

 

Συμπληρώνονται φέτος 41 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στην Ελλάδα, που έμεινε στην ιστορία ως η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Εξέγερση κατά του φασισμού που επέβαλε η Χούντα των Αθηνών, κατά της δικτατορίας, κατά των ξένων ΑμερικανοΝατοϊκών παρεμβάσεων και χειραγωγήσεων. Η κορύφωση του αγώνα του ελληνικού λαού για δημοκρατία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Για «ΨωμίΠαιδείαΕλευθερία». Οι ηρωικοί εξεγερθέντες φοιτητές, οι εργάτες και ο λαός που συνενώθηκαν μαζί τους έδειξαν εκείνες τις μέρες το δρόμο της αντίστασης σε όλα όσα κρατούσαν υποταγμένο τον ελληνικό λαό. Και έγραψαν άλλη μια χρυσή σελίδα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Και έγραψαν άλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία των λαών που αγωνίζονται για δημοκρατία και ελευθερία.

 

Το ΑΚΕΛ τιμά τους ηρωικούς νεκρούς του Πολυτεχνείου που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς, της ∆ημοκρατίας και της προόδου. Η εξέγερση των φοιτητών στις 17 του Νιόβρη το 1973, υπήρξε η κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού. Το Πολυτεχνείο, παρά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης, στάθηκε η απαρχή του τέλους της χουντικής επταετίας. ∆υστυχώς, το τίμημα αυτής της εξέλιξης ήταν βαρύ. Η τελική κατάρρευση της χούντας ήρθε αφού είχε προλάβει να καταστρώσει και αργότερα να εκτελέσει μαζί με την ΕΟΚΑ Β΄ το ειδεχθές έγκλημα εις βάρος της Κύπρου και του λαού της.

 

41 χρόνια μετά τα μηνύματα του Πολυτεχνείου συνεχίζουν να είναι επίκαιρα παρά ποτέ. Το Πολυτεχνείο ζει όχι μόνο ως ιστορική μνήμη αλλά και σημερινή αναγκαιότητα. Στους αγώνες για ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του, να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων των μνημονίων και να οργανώσει την αντίστασή του ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης, στις προσπάθειες κατάργησης των εργασιακών κατακτήσεων και του κοινωνικού κράτους, στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και στην αναβίωση του φασισμού. Ενάντια στις σύγχρονες παρεμβάσεις και χειραγωγήσεις των λαών. Ενάντια στη σύγχρονη ανελευθερία, στις επιθέσεις κατά της παιδείας και τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησής της. Ενάντια στην καταπάτηση της δημοκρατίας μέσα από εξωτερικές εντολές και την εσωτερική μονοφωνία υπέρ του νεοφιλελευθερισμού.

 

Κάποιοι σήμερα θέλουν να παραχαράξουν την ιστορία. Θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη των ανθρώπων το Νοέμβρη του 1973 και τις αιτίες που γέννησαν το Πολυτεχνείο. Θέλουν να αποκρύψουν την αλήθεια για το ρόλο του ΝΑΤΟ και της πλουτοκρατίας στην 7χρονη δικτατορία. Θέλουν να ξεχασθεί το έγκλημα και η προδοσία κατά της Κύπρου που συντέλεσε η χούντα των Αθηνών με τους εδώ εκπρόσωπούς της, την ΕΟΚΑ Β και το Γρίβα.

 

Ως ΑΚΕΛ θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας για τη χούντα, την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την προδοσία της Κύπρου, προκειμένου η λήθη να μην επιτρέψει στους επίγονους της Χούντας και του φασισμού να επανέλθουν δριμύτεροι.

Απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στον ελληνικό λαό, ο οποίος συνεχίζει να βιώνει τα τραγικά αποτελέσματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και να δοκιμάζεται από τις πολιτικές εξαθλίωσης που επιβάλλει η Τρόικα. Εκφράζουμε αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό. Ας αποτελέσει η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα ιδανικά της, πηγή έμπνευσης και για τον κυπριακό λαό.

 

16/11/2014

PREV

Kαι οι αποφάσεις αλλά και οι ευθύνες είναι δικές τους

NEXT

Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η 16η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων