Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η 16η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η 16η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

 Ανακοίνωση

 

16η συναντηση κεκΟλοκλήρωσε τις εργασίες της το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, στο Γουαγιακίλ του Ισημερινού η 16η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου, εγκρίθηκε ομόφωνα πρόγραμμα κοινών δράσεων  μέχρι την επόμενη συνάντηση. Στο επίκεντρο των κοινών δράσεων θα βρίσκεται ο συντονισμός των κομμάτων για εμβάθυνση του αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που αιματοκυλίζουν τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Στο επίκεντρο επίσης βρίσκεται η αντίσταση στην επιβολή μεταρρυθμίσεων με αντιλαϊκό περιεχόμενο καθώς και η υποβάθμιση του συνολικού βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Από τις αποφάσεις για κοινές δράσεις ξεχωρίζουν η πολύπλευρη στήριξη των κομμάτων για μεγαλύτερη  ενίσχυση του ρόλου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικών Γυναικών. Με πρόταση του ΑΚΕΛ, εγκρίθηκε επίσκεψη αλληλεγγύης της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων στην αγωνιζόμενη Παλαιστίνη μέσα στον επόμενο χρόνο, ο οποίος είναι κρίσιμος όσο ποτέ για την ελευθερία και ανεξαρτησία της χώρας. Εκτεταμένη αναφορά στις κοινές δράσεις θα γίνει αργότερα. Όσον αφορά την αλληλεγγύη στον Κυπριακό λαό, υπογράφηκε από 40 κόμματα μέχρι στιγμής, το ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ που στο επίκεντρο του έχει τα 40 χρόνια κατοχής της Κύπρου, τις παραβιάσεις της ΑΟΖ από την Τουρκία, και την στήριξη της πάλης για επίλυση του Κυπριακού.

Στα πλαίσια της γενικής συζήτησης, περισσότερα από 50 κόμματα κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες για τις εξελίξεις στις χώρες τους καθώς και τους στόχους που θέτουν. Δόθηκε ειδική έμφαση στον απεγκλωβισμό από την ιμπεριαλιστική ηγεμονία των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, την ανταλλαγή απόψεων για την ανακοπή νεοφασιστικών και αντιδραστικών τάσεων που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και του εγκληματικού «Ισλαμικού Κράτους» στην Μέση Ανατολή. Η Ολομέλεια της Διεθνούς Συνάντησης ενέκρινε την ένταξη νέων μελών και επανακαθόρισε το επόμενο της ραντεβού την ίδια περίοδο κατά τον επόμενο χρόνο.

Το ΑΚΕΛ εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κώστα Χριστοδουλίδη και το μέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Βέρα Πολυκάρπου.

17/11/2014

PREV

Το Πολυτεχνείο ζει όχι μόνο ως ιστορική μνήμη αλλά και σημερινή αναγκαιότητα

NEXT

Η κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις για ΚΑ