Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το Ηνωμένο Βασίλειο να ασκήσει την επιρροή του για άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Το Ηνωμένο Βασίλειο να ασκήσει την επιρροή του για άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Δήλωση Βουλευτή, Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ
Άριστου Δαμιανού για τις δηλώσεις Λίντιγκτον

 Το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε αρνητικό ρόλο στη δημιουργία και εξέλιξη του Κυπριακού προβλήματος. Ως εγγυήτρια δύναμη σε κρίσιμες στιγμές για το Κυπριακό, δεν λειτούργησε αντικειμενικά και προκάλεσε βλάβη στον κυπριακό λαό.

Είναι για αυτό το λόγο που η χθεσινή τοποθέτηση του Υφυπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λίντιγκτον κρίνεται ως σημαντική. Ειδικότερα χαιρετίζουμε την επαναβεβαίωση της θέσης περί αποκλειστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καθώς και την αποδοχή της θέσης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας ότι ο παράγοντας ενέργεια είναι κίνητρο και βραβείο για τη λύση, παραπέμποντας στην αξιοποίηση του πλούτου και από τις δύο κοινότητες μετά τη λύση του Κυπριακού.

Ασφαλώς τέτοιες θετικές αναφορές θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο επιτέλους να τις μετουσιώσει και σε πολιτική πράξη, διότι για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ενέργειες του κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αφενός ασκώντας την επιρροή του στην Τουρκία για άρση των παράνομων ενεργειών της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου πείθοντας την Τουρκία ότι είναι προς όφελος όλων, περιλαμβανομένης και της ίδιας, η εγκατάλειψη των διχοτομικών προσεγγίσεων της στο Κυπριακό και η έμπρακτη υιοθέτηση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας.

Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διάρρηξη του αδιεξόδου και για ουσιαστική προοπτική απελευθέρωσης και ειρηνικής επανένωσης του τόπου και του λαού μας.

 

27/11/2014

PREV

Εκτεθειμένοι Πρόεδρος και κυβέρνηση για το σκάνδαλο των Κ.Α.

NEXT

Προσπάθεια να μετατοπίσουν σε άλλους τις δικές τους ασήκωτες ευθύνες