Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το ΕΚ να στηρίξει τις προσπάθειες για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

Το ΕΚ να στηρίξει τις προσπάθειες για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει χρέος να στηρίξει τον αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Ένα κράτος για την πορεία του οποίου θα αποφασίζει ο λαός του. Ένα κράτος που θα υπάρχει με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ.” Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

      Ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως η απόφαση ολοένα και περισσότερων κρατών να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος στέλνει ένα θετικό μήνυμα στήριξης της Ειρήνης και του αγώνα  των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή. Εν τούτοις, συμπλήρωσε, δυστυχώς, οι πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ και των συντηρητικών δεν επέτρεψαν να σταλεί το ίδιο μήνυμα και από το Ευρωκοινοβούλιο καθώς καταψήφισαν το δικαίωμα των Ευρωβουλευτών να εκδώσουν ψήφισμα ζητώντας την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

       Συνεχίζοντας ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ επισήμανε πως η κατάσταση στην περιοχή γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Όπως είπε, η λογική στην οποία οικοδομήθηκε η Συμφωνία του Όσλο το 1993 δυστυχώς έχει τιναχθεί στον αέρα λόγω της επιθετικότητας του Ισραήλ και της επέκτασης των οικισμών των εποίκων. Έπειτα, είπε, πολλοί προσπαθούν να πείσουν πως πρόκειται για μια θρησκευτική σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Η πραγματικότητα όμως, τόνισε, αποδεικνύει άλλα. Παραμένει η κατοχή των εδαφών που άρπαξε το Ισραήλ με πόλεμο, παραμένει άλυτο το πρόβλημα της επιστροφής των προσφύγων, οι έποικοι αυξάνονται, διατηρείται το τείχος που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι επιθέσεις του Ισραήλ συνεχίζονται στη Δυτική όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας που παραμένει αποκλεισμένη.

     Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης τόνισε πως η ομάδα της GUE-NGL, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Συμπλήρωσε δε πως και το Ευρωκοινοβούλιο έχει χρέος να στρατευτεί στην πορεία αλληλεγγύης στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση και επικράτηση της Ειρήνης στην περιοχή.

    Η παρέμβαση του κύριου Συλικιώτη έγινε σε συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ με θέμα “αναγνώριση της κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης”

26/11/2014

PREV

Ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των σκανδάλων η παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών

NEXT

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος θα συνεχιστεί σε μια προσπάθεια να λάμψει η αλήθεια