Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Το εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται επιστημονικά θεμελιωμένη και παιδαγωγικά προσαρμοσμένη σεξουαλική αγωγή

Το εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται επιστημονικά θεμελιωμένη και παιδαγωγικά προσαρμοσμένη σεξουαλική αγωγή

Γραπτή Δήλωση Σκεύης Κουκουμά, βουλευτή ΑΚΕΛ

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού έχει καταγράψει στην έκθεση της για το 2019 αυτά που ως ΑΚΕΛ αναφέρουμε εδώ και χρόνια και αφορούν την σεξουαλική αγωγή και τις εκπαιδευτικές πολιτικές αντιμετώπισης της  ομοφοβίας/τρανσφοβίας  και του ρατσισμού.

Ενισχυτική των συμπερασμάτων της Επιτρόπου είναι η θέση που κατάθεσε η Πρόεδρος του Συμβουλίου “Φωνή” τον περασμένο Μάη, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Συγκεκριμένα, υπάρχει κενό σε ό,τι αφορά την σεξουαλική αγωγή στα σχολεία εφόσον είναι στην ευχέρεια των καθηγητών εάν θα διδάξουν το συγκεκριμένο κομμάτι του μαθήματος ενώ απουσιάζει επιθεώρηση και αξιολόγηση της εφαρμογής της.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι χρειάζεται να επαναξιολογηθούν όλοι οι τρόποι με τους οποίους προάγονται και αναδεικνύονται μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία αξίες όπως η ισότητα, η ισοτιμία, ο αλληλοσεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει αποφασιστική ρήξη με την συντήρηση που στερεί από τα σχολεία και το εκπαιδευτικό σύστημα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής επιστημονικά θεμελιωμένα και παιδαγωγικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε ηλικίας.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να επαναξιολογήσει τις προτεραιότητες του και στην βάση των συμπερασμάτων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

09/11/2020

 

 

PREV

Το ΑΚΕΛ εγγράφει το θέμα του σφαγείου στη Βουλή

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, στην Ημερίδα για τον Πολιτισμό