Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανένα εκβιασμό

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανένα εκβιασμό

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη

Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστεί την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων στο Κοινοβούλιο σε σχέση με την νομοθεσία για το ωράριο των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο.

Ευχόμαστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην επιλέξει την οδό της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης με την Βουλή, αναιρώντας δικές του επανειλημμένες δεσμεύσεις περί του αντιθέτου.

Τον καλούμε να δώσει χώρο και χρόνο εφαρμογής στη νέα νομοθεσία, η οποία συνιστά ένα όχι ιδανικό μεν αλλά ένα έντιμο συμβιβασμό ο οποίος θα πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει στην πράξη.

Πιθανή αναφορά της νομοθεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα συνεχίσει να τοποθετεί τον ίδιο και την κυβέρνηση του στο επίκεντρο του προβλήματος και για μια ακόμα φορά απόλυτα ταυτισμένους με τα συμφέροντα μιας χούφτας πολύ μεγάλων επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο.

Ο Πρόεδρος θα πρέπει να αφήσει τις εργοδοτικές οργανώσεις την ευχέρεια να προσβάλουν στο Ανώτατο τη νομοθεσία αν το επιθυμούν, όπως άλλωστε έκανε και η ΠΟΒΕΚ πριν ενάμιση χρόνο σε σχέση με τα διατάγματα.  Μόνο έτσι θα αναδείξει το σεβασμό του στη δημοκρατικά εκφρασθείσα βούληση του κοινοβουλίου και η στάση του θα κριθεί ως ισορροπημένη και δίκαιη απέναντι στο σύνολο των επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο, μαζί και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως αναφέρει τη νομοθεσία, πράγμα που απευχόμαστε, τότε θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανένα εκβιασμό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναλάβει κατ’ αυτόν τον τρόπο ακεραία την ευθύνη για το γεγονός ότι θα προκύψει κενό στην ισχύουσα νομοθεσία, αφού έτσι θα παραμείνει σε ισχύ η σχετική νομοθεσία του 2006 χωρίς τους κανονισμούς, η οποία  προβλέπει την χωρίς εξαιρέσεις απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων τα απογεύματα της Τετάρτης και τις Κυριακές.

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δεχτεί εκβιασμό για να συναινέσει σε παράταση ισχύος των διαταγμάτων, των οποίων η ισχύς καταργείται από τις 15 Μαΐου, αφού απ’ εκεί και πέρα, στην νομοθεσία προβλέπεται ξεκάθαρα η ισχύς των σχετικών κανονισμών.

11/05/2015

PREV

Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης

NEXT

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ