Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης

Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης

 Την φετινή 9η Μαΐου συμπληρώνονται 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 70 χρόνια από την ημέρα κατά την οποία υψώθηκε πάνω από όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο το σύνθημα «Ποτέ πια πόλεμος-Ποτέ πια φασισμός»!

Με την 9η του Μάη σηματοδοτείται η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, του φονικότερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Με την ευκαιρία της επετείου, το ΑΚΕΛ εκφράζει βαθύ σεβασμό για όσους όρθωσαν το ανάστημά τους στη φασιστική επιδρομή, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στον πόλεμο κατά του φασισμού και του ναζισμού.

Στη νίκη επί του χιτλεροφασιμού συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις που μετείχαν στον αντιχιτλερικό συνασπισμό. Ξεχωριστός όμως όσο και καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης, που ανέλαβε το κύριο βάρος του πολέμου και είχε το μεγαλύτερο μερίδιο των θυσιών, πέραν των 20 εκατομμυρίων. Μεγάλη ήταν η συμβολή και του κυπριακού λαού στην νίκη κατά του χιτλεροφασισμού, πολλοί από τους οποίους θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία του κόσμου. Γύρω στις 20 χιλιάδες ήταν οι Κύπριοι, Ε/κύπριοι και Τ/κύπριοι,  που στρατεύθηκαν εθελοντικά για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Άξονα προσδοκώντας ότι το τέλος του πολέμου θα έφερνε την ελευθερία και στη δική μας πατρίδα. Επίσης, υπολογίζεται πως ακόμη περίπου 10 χιλιάδες Κύπριοι που ζούσαν στο εξωτερικό στρατεύθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις των χωρών που ζούσαν για να πολεμήσουν.

Κορυφαία στιγμή του αντιφασιστικού αγώνα των Κυπρίων υπήρξε η απόφαση της16ης Ιουνίου 1943 του ΑΚΕΛ με την οποία το Κόμμα κάλεσε τα μέλη του να στρατευτούν οργανωμένα και να πολεμήσουν το χιτλεροφασισμό. Εκατοντάδες στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ με επικεφαλής 11 από τα 17 μέλη της Κεντρικής του Επιτροπής ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα εκείνο. Με την ευκαιρία της 9ης Μαΐου το ΑΚΕΛ απευθύνει χαιρετισμό τιμής στους κύπριους βετεράνους του μεγάλου αντιφασιστικού πολέμου, οι οποίοι με τους αγώνες τους έγραψαν μια δοξασμένη σελίδα στην κυπριακή ιστορία.

Η συμπλήρωση 70 χρόνων από την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αποτελεί επέτειο μνήμης και εγρήγορσης. Το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός», παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα.  Ένα από τα πιο κρίσιμα διδάγματα από την τραγωδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ότι δεν επιτρέπεται καμία ανοχή στα φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και στις δυνάμεις που τα εκφράζουν. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σε περιόδους βαθειάς κρίσης, σαν τη σημερινή.

Δυστυχώς, οι νοσταλγοί του χιτλεροφασισμού δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας.  Αυτό αποτελεί πλήγμα για την Κύπρο, όπου γνωρίσαμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει φασισμός, με τις πληγές από το δίδυμο έγκλημα του 1974 να παραμένουν ακόμα ανοικτές. Η αναβίωση τέτοιων αρρωστημένων ιδεολογημάτων αποτελεί βαρύτατη προσβολή στους αντιφασιστικούς αγώνες και τις θυσίες του κυπριακού λαού.

Καθήκον των δημοκρατικών δυνάμεων είναι να ξεσκεπάζουμε συνέχεια τον φασισμό και να τον πολεμούμε, όποια μορφή και αν παίρνει. Έχοντας φωτεινό παράδειγμα την 9η Μαΐου, το ΑΚΕΛ καλεί σε συστράτευση όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους,  στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, που δεν συμβιβάζεται με την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων και με κανένα φασιστικό ιδεολόγημα, έτσι ώστε ούτε η Κύπρος, ούτε ο κόσμος να κινδυνεύσουν ξανά από το φασισμό.

8.5.2015

PREV

Επιστολή Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ προς Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα τεκταινόμενα στο χώρο του ποδοσφαίρου

NEXT

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανένα εκβιασμό