Home  |  Βουλή   |  Το ΑΚΕΛ για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπ. Εργασίας

Το ΑΚΕΛ για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπ. Εργασίας

Δήλωση Ε. Χαραλαμπίδου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου (8/6/17), για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Εργασίας

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για ιδιοκτήτες κτηρίων που εισέπρατταν εκατομμύρια από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν είχαν φορολογικό φάκελο. Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν και συνεργάτες της ΚΔ σε διάφορα τμήματα του δημοσίου που δεν καταβάλλουν κοινωνικές ασφαλίσεις. Νομίζω ότι τέτοια κενά θα πρέπει να καλυφθούν. Δεν μπορεί το δημόσιο να μένει εκτεθειμένο και να έρχονται τέτοιου είδους καταγγελίες από το Γενικό Ελεγκτή.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα είναι το γεγονός ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι δεινοπαθούν, περίπου 47 χιλ. άτομα, έχουν ανάγκη το ΕΕΕ. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να ζητούν μια προκαταβολή ή έκτακτο βοήθημα λόγω έκτακτης ανάγκης ή δυσκολίας να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες και να υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες, που το κράτος να αδυνατεί να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να πλήττεται η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου. Καταβάλλουμε φόρους και μέρος αυτών απευθύνεται προς του συμπολίτες μας που έχουν αυτή την ανάγκη. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι τέτοιες που να μην πλήττεται η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου. Να μην ταλαιπωρούνται με μια διαδικασία όπου να πηγαίνουν από τον Άννα στον Καϊάφα χωρίς να φτάνουν στο τέλος και να βοηθούνται όπως πρέπει.

Ένα επίσης πολύ σοβαρό θέμα, αφορά στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Έχουμε καταγγελίες ότι καθυστερούν εκθέσεις που αφορούν σε οικογενειακές διαφορές  με αποτέλεσμα να προκαλείται γονική αποξένωση κυρίως πατέρων από τα παιδιά τους. Θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του Γραφείου Ευημερίας με προσωπικό για να μην φτάνουμε σε σημείο, όπου πατέρας μπορεί να κάνει ένα και ενάμιση χρόνο να δει το παιδί του, ακριβώς επειδή καθυστερεί η υποβολή έκθεσης στο δικαστήριο από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Θέσαμε το θέμα υπόψη της Υπουργού και δεν θα το αφήσουμε να κινηθεί μόνο στα πλαίσια της επιτροπής . Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες θεσμικές ενέργειες για να δοθεί μια λύση. Το παιδί έχει δικαίωμα επαφής και με τους δυο γονείς και δεν γίνεται να στερείται αυτό το δικαίωμα επειδή μια κρατική υπηρεσία αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Όσον αφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την επενδυτική του πολιτική. Όπως γνωρίζουμε, τα έσοδα του ΤΚΑ προέρχονται κατά περίπου 80% από τις εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών και κατά 20% από άλλους πόρους. Αυτοί λοιπόν που εισφέρουν , είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να έχουν και λόγο στην επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ. Αυτό είχε ρυθμιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τη συμμετοχή εργαζόμενων εργοδοτών και κυβερνητικής πλευράς. Ο υπουργός Οικονομικών διενεργούσε την επενδυτική πολιτική κατόπιν διαβούλευσης με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους φορείς. Αυτή τη στιγμή η πρόθεση τη κυβέρνησης είναι οι επενδύσεις να ενταχθούν στο Ταμείο Υδρογονανθράκων και να επενδύονται στο εξωτερικό κυρίως, κάτι που θεωρούμε ακατανόητο και λανθασμένο. Και αυτοί που συνεισφέρουν αν μην έχουν άποψη ή λόγο.

Τελευταίο θέμα αυτό της ενοικίασης κτηρίου στη Λακατάμια για τις ανάγκες του  Τοπικού Γραφείου Ευημερίας. Ένα θέμα που έχει αναφερθεί ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου μερικές φορές. Είναι εμφανές ότι ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει ενοικιάσει διαφορετικούς ορόφους σε διαφορετικές τιμές σε διαφορετικά κρατικά τμήματα και υπηρεσίες. Αυτό όμως είναι θέμα που πρέπει να χειριστεί ο Κεντρικός Φορέας Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών και όπως γνωρίζετε η Επιτροπή Ελέγχου έχει μεγάλες διαφορές με τον ΚΦΣΚΥ για πολλά ζητήματα, μεταξύ αυτών και η απόφαση για μετακίνηση του Επαρχιακού Γραφείου Κτηματολογίου Αμμοχώστου σε κτήριο στο Παραλίμνι που ανήκει σε εταιρεία εγγεγραμμένη στον Παναμά.

08 Ιουνίου 2017

PREV

"Ενοχλητική η απραξία της Κυβέρνησης για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων"

NEXT

"Μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα επιχειρούν να ανατρέψουν το ΓεΣΥ"