Home  |  Βουλή   |  “Ενοχλητική η απραξία της Κυβέρνησης για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων”

“Ενοχλητική η απραξία της Κυβέρνησης για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων”

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Ομολογώ ότι ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις είμαστε ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα αναφορικά με το πολύ μεγάλο κοινωνικό ζήτημα των εγκλωβισμένων αγοραστών. Το 2015 μετά από πολύωρες συνεδριάσεις στην Επιτροπή Οικονομικών και πρόταση νόμου την οποία είχαμε καταθέσει ως ΑΚΕΛ, ήρθε η κυβέρνηση – και το χαιρετίσαμε τότε- με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Εσωτερικών υιοθετώντας την πρόταση μας και συνδιαμόρφωσε μαζί μας νομοσχέδιο το οποίο έδινε τη δυνατότητα στον Διευθυντή του Κτηματολογίου να προχωρήσει σε τιτλοποίηση και μεταβίβαση ακινήτων που αφορούσαν εγκλωβισμένους αγοραστές. Αυτοί οι αγοραστές συμποσούνται σε αρκετές χιλιάδες συμπατριωτών μας αλλά και αλλοδαπών οι οποίοι καθημερινά δυσφημίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ένεκα πράξεων και παραλείψεων Θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαχρονικών προβλημάτων στο Κτηματολόγιο, στις τράπεζες και σε κακές πρακτικές που εφάρμοζαν οι τράπεζες με επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Η ενόχληση μας συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ εδώ και μερικές βδομάδες η πορεία έδειχνε ότι αυτή η νομοθεσία θα αντιμετώπιζε προβλήματα ενώπιον Επαρχιακών Δικαστηρίων – όπως και έγινε στα Δικαστήρια Λεμεσού και Πάφου – καταγράφεται μια απραξία που είναι ενοχλητική. Αυτή η κυβέρνηση σε πάρα πολλές περιπτώσεις όταν είχαμε ενώπιον μας κελεύσματα της Τρόικα, εν μια νυχτί ετοίμαζε νομοσχέδια και τα έφερνε στη Βουλή. Και φυσικά με την γνωστή πλειοψηφία που υπήρχε μέχρι πρότινος γίνονταν και νόμοι της Δημοκρατίας. Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα κοινωνικό που άπτεται και λόγων δημοσίου συμφέροντος γιατί υπάρχει δυσφήμιση της Δημοκρατίας στον τομέα της αγοραπωλησίας ακινήτων – ένα πολύ σημαντικό πνεύμονα της οικονομίας- και ενημερωνόμαστε ότι γίνονται συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, καμία απόφαση, καμία προοπτική για μια συγκεκριμένη ενέργεια στην οποία προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση και μάλιστα οι επόμενες συνεδριάσεις καθορίστηκαν σε 10 μέρες από σήμερα.

Εμείς καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να προβεί σε εισηγήσεις για τροποποίηση της νομοθεσίας που να είναι σύννομες αλλά που πρωτίστως να διασφαλίζουν την ισορροπία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των καλή τη πίστει αγοραστών που είναι οι εγκλωβισμένοι αγοραστές, των τραπεζών και των οποιονδήποτε δικαιωμάτων έχουν αποκτήσει οι τράπεζες από τους ντιβέλοπερς. Δεν νοείται το συνταγματικό δικαίωμα στο συμβάλλεσθαι ελευθέρως να μπαίνει πάνω από το άλλο συνταγματικό δικαίωμα της ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας όλων αυτών των χιλιάδων αγοραστών. Αν δεν υπάρξει δράση ή ενέργεια από πλευράς της κυβέρνησης, θα αναγκαστούμε εκ νέου τα κόμματα στη Βουλή να δούμε πως προχωρούμε σε τροποποίηση της νομοθεσίας.

Υπάρχει και ένα ζήτημα που είναι εκτός της αρμοδιότητας μας αλλά βεβαίως καταγράφεται. Αντιλαμβανόμαστε ότι έχει δοθεί μια οδηγία προς το κτηματολόγιο να μην εφαρμόζεται η νομοθεσία μέχρι να ληφθούν αποφάσεις. Ως μέλος του Κοινοβουλίου, υπογραμμίζω ότι οι νόμοι της Δημοκρατίας είναι σε ισχύ μέχρι να κριθούν τελεσίδικα από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Έχουμε δώσει δύο εβδομάδες χρόνο για να επιστρέψει με εισηγήσεις η κυβέρνηση. Στο μεταξύ εμείς ως Κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ επεξεργαζόμαστε προτάσεις γι αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. Είναι πολύ σοβαρά θέματα αυτά, υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κραυγή αγωνίας των συμπολιτών μας.

07 Ιουνίου 2017

PREV

«Παιδιά με ειδικές ανάγκες: Παιδιά ενός κατώτερου θεού;»

NEXT

Το ΑΚΕΛ για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπ. Εργασίας