Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το ΑΚΕΛ αντιτίθεται στη συρρίκνωση και υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το ΑΚΕΛ αντιτίθεται στη συρρίκνωση και υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το όσα συμβαίνουν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αφορμή την Μεταρρύθμιση της, επιβεβαιώνουν το  ΑΚΕΛ, το οποίο είχε εξαρχής επισημάνει τη σοβαρότητα της θεσμικής αυτής αλλαγής και είχε απαιτήσει διάλογο με τη συμμετοχή όλων (Κυβέρνησης, Κομμάτων, Ένωσης Δήμων, Ένωσης Κοινοτήτων και εργαζομένων) στη βάση αντικειμενικά τεκμηριωμένων στοιχείων και δεδομένων.

Το ΑΚΕΛ εκφράζοντας τις δικές του απόψεις γύρω από το θέμα της Μεταρρύθμισης επισημαίνει ότι τόσο η μελέτη των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, όσο και οι δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης κινούνται στη λογική των πολιτικών της Τρόικα. Eπισημαίνουμε,  δυστυχώς, την  παντελή έλλειψη σεβασμού στο θεσμό και στην προσφορά της Τ.Α. στην κυπριακή κοινωνία. Οδηγούν σε μια απονευρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση έξω και πέραν από τις αρχές της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της οικονομικής αυτοτέλειας. Αυτοί ήταν φαίνεται και οι όροι εντολής προς τους μελετητές που δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ.

Η μελέτη δεν είναι αρκούντως τεκμηριωμένη, ούτε ικανοποιητική και βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε συνεντεύξεις με κυβερνητικά στελέχη. Περιέχει ανακρίβειες, ενώ παρουσιάζει αδυναμίες προσέγγισης του συνόλου των θεμάτων και εξάγει λανθασμένα και μονόπλευρα συμπεράσματα.

Τα πιο πάνω προσθέτουν στη γενικότερη προσπάθεια που τόσο η Τρόικα ,όσο και κάποιοι κύκλοι προωθούν για απαξίωση οτιδήποτε κοινωνικού και δημόσιου μαζί και της Τ.Α. και κτίζουν αυθαίρετα στην προσπάθεια για συρρίκνωση και σταδιακή εξαφάνιση της Τ.Α.

Θεωρούμε ότι η τελευταία από τις επιλογές των μελετητών, που αποτελεί και την προτίμηση τους, οδηγεί στον ξαφνικό θάνατο της Τ.Α. Η κατάληξη για πέντε Δήμους και πέντε αντίστοιχα σώματα για τις Κοινότητες οδηγεί στη βίαιη συρρίκνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αυτόματα σημαίνει και αντίστοιχη συρρίκνωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και των όποιων κοινωνικών και άλλων προγραμμάτων που αναπτύσσει η Τ.Α.

Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά τις θέσεις μας για σύσταση και λειτουργία συμπλεγμάτων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, που προνοούν επίσης μεγάλης έκτασης συνεργιών και συνεργασιών με συγκεκριμένο περιεχόμενο και επιδιώξεις. Μέσα από τέτοιες συνεργασίες και συμπλεγματοποιήσεις μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει και να επιτελέσει σημαντικότατο ρόλο και σε σειρά από ζητήματα, όπως το θέμα της κοινωνικής ευημερίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων και ενεργειών. Αυτά προκύπτουν μέσα από τις μέχρι σήμερα συσσωρευμένες εμπειρίες μας και σ’ αυτά  κατέληξαν μετά από πολύμηνο διάλογο όλα τα κόμματα κατά τη συζήτηση των δύο νομοσχεδίων της προηγούμενης διακυβέρνησης που χωρίς καμία εξήγηση αποσύρθηκαν από τους σημερινούς κυβερνώντες.

Το ΑΚΕΛ δηλώνει ξανά την ετοιμότητα του να συμβάλει με τις απόψεις και τις τοποθετήσεις του δημιουργικά προς όφελος της Τ.Α. αναβαθμίζοντας τον ρόλο και την δυνατότητα της να εργαστεί για προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, στους Δήμους και στις Κοινότητες. Δεν πρόκειται όμως με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο να αποδεχθούμε την υποβάθμιση, συρρίκνωση και απαξίωση των Τοπικών Αρχών.

PREV

Στήριξη ΑΚΕΛ σε βιοτέχνες

NEXT

Ερωτήματα του Γιώργου Λουκαΐδη προς την κυβέρνηση