Home  |  Βουλή   |  Τοποθέτηση Άριστου Δαμιανού στην Επιτροπή Θεσμών, για τα όσα τεκταίνονται στο χώρο της Δικαιοσύνης

Τοποθέτηση Άριστου Δαμιανού στην Επιτροπή Θεσμών, για τα όσα τεκταίνονται στο χώρο της Δικαιοσύνης

Η σημαντικότητα της Δικαιοσύνης και του συστήματος απονομής της αποτυπώνεται μέσα από μια απλή θεσμική διαπίστωση. Η Δικαστική εξουσία είναι η εξουσία εκείνη η οποία κρίνει τη νομιμότητα των πράξεων των δύο άλλων εξουσιών, της εκτελεστικής και της νομοθετικής. Είναι η εξουσία η οποία αποφαίνεται τελεσίδικα για αστικές διαφορές μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων. Επομένως είναι η εξουσία εκείνη η οποία εν πολλοίς καθορίζει το πόσο στέρεο είναι το κράτος δικαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα όσα σοβαρά είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν πλήξει δυστυχώς την εικόνα που οι πολίτες είχαν για το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και έχουν πλήξει το κράτος δικαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχει μεγάλη σημασία κατά πόσο τα όσα λέχθηκαν ανταποκρίνονται μερικώς ή στο σύνολο τους στην πραγματικότητα. Και λέω στο σύνολο τους διότι κάποιες αναφορές για οικογενειακές σχέσεις και σχέσεις εργοδότησης αποτελούν πραγματικά γεγονότα. Ύψιστη σημασία έχει το πώς οι πολίτες προσλαμβάνουν αυτές τις αναφορές. Διότι το βασικό συμπέρασμα από τις καταγγελίες είναι ότι ενδεχομένως δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τα τραπεζικά σκάνδαλα  επηρεάστηκαν από τις προαναφερθείσες σχέσεις. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε σε πρώτο χρόνο να οδηγούσε σε χειρισμούς και ενέργειες που θα έδιναν πειστικές θεσμικές απαντήσεις. Αντί τούτου –πολύ φοβούμαι- ότι ο ισχυρός κλονισμός της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό προσωπικό και τους θεσμούς αναπόδραστα αφορά πλέον και τη δικαστική εξουσία.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη απέδειξε ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα αντανακλαστικά αφού ο ίδιος ο Πρόεδρος επί μέρες αρνείτο να ενεργήσει επικαλούμενος τη διάκριση εξουσιών, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός για μέρες ολόκληρες απέφευγε να τοποθετηθεί. Τις τελευταίες λίγες μέρες κάνοντας επικοινωνιακή διαχείριση ουσιαστικά, θυμήθηκαν τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται και τα οποία αναμένουμε με ενδιαφέρον, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις από την αδράνεια των πρώτων ημερών.

Είναι ευθύνη και των τριών εξουσιών, μέσα από διάλογο, να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ριζοσπαστικών αλλαγών στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Εξάλλου το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο εδώ και καιρό προειδοποιεί ότι το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης βρίσκεται υπό κατάρρευση. Είναι για αυτό το λόγο που δεν χωρεί καμιά δικαιολογία για τον αποκλεισμό από τις συζητήσεις, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να διασφαλίσει την παρουσία του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης ενώ η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν πρέπει να είναι στις επιτροπές και ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης αποτυπώνει εκ νέου την έλλειψη σεβασμού αυτής της κυβέρνησης στους ανεξάρτητους θεσμούς.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, με σεβασμό στη διάκριση εξουσιών, είναι έτοιμη να συνδράμει την προσπάθεια καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για θεσμικό εκσυγχρονισμό, για ενίσχυση της διαφάνειας και για συμμόρφωση με εισηγήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί πλην όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκαν περιλαμβανομένων εισηγήσεων των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων καθώς και της GRECO.

Την ώρα που σείεται το κράτος δικαίου και κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών οφείλουμε να δράσουμε. Η επιτήδεια ουδετερότητα δεν οδηγεί σε λύσεις αλλά αντίθετα διαιωνίζει το πρόβλημα.

23/01/2019

PREV

Παρέμβαση Γ. Λουκαΐδη στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για τη διασφάλιση διεξαγωγής δίκαιων δημοψηφισμάτων στα κράτη μέλη

NEXT

Τοποθέτηση Γ. Λουκαίδη στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ, για την ελευθερία των ΜΜΕ ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών