Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Τέρμα στα διατάγματα για τα ωράρια καταστημάτων έθεσε χθες η Βουλή

Τέρμα στα διατάγματα για τα ωράρια καταστημάτων έθεσε χθες η Βουλή

 
Γραπτή δήλωση Αντρέα Φακοντή, βουλευτή ΑΚΕΛ

Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, υπερψήφισε χθες την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για τα ωράρια καταστημάτων.

Μετά την αναίρεση της δέσμευσης ή και της άρνησης της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο πριν από το τέλος του 2014, το οποίο θα ρύθμιζε το θέμα των ωραρίων στα καταστήματα, η Κ.Ο. ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, κατέθεσε πρόταση νόμου η οποία θέτει οριστικό τέρμα στην εξουσία που παρέχει ο υφιστάμενος νόμος στον εκάστοτε Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ρυθμίζει με διατάγματα τα ωράρια καταστημάτων, τις τουριστικές περιοχές, την τουριστική περίοδό, το τουριστικό κατάστημα και τις αργίες.

Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου, η οποία ψηφίστηκε σε νόμο και θα τεθεί σε ισχύ την 1η  Μαΐου 2015, καταργεί τα διατάγματα, τα οποία αντικαθιστά με κανονισμούς που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και εγκρίνονται από τη Βουλή.

Στόχος είναι να αρθεί η αυθαιρεσία και η κατάχρηση εξουσίας και να δοθεί οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα, επαναφέροντας την ισορροπία και τον υγιή ανταγωνισμό στο λιανικό εμπόριο. Εξίσου σημαντικός στόχος της τροποποίησης αυτής είναι  να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από την άγρια εκμετάλλευση που τυγχάνουν με τις παραβιάσεις του κατώτατου μισθού, των ωρών εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων.

Η εργασία – με βάση τα σημερινά ωράρια – εφτά μέρες την εβδομάδα, από τη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή, με 18 ώρες εργασίας ημερησίως, μας οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα, ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ο οποίος σκοτώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργεί πολλά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, ο τερματισμός των διαταγμάτων και η εξεύρεση μόνιμης ρύθμισης των ωραρίων είναι αναγκαίος.

Συνακόλουθα, ως ΑΚΕΛ, θα θέλαμε να κακίσουμε και να καταγγείλουμε τη στάση και τις απειλές των λίγων, μεγάλων επιχειρηματιών του λιανικού εμπορίου, οι οποίοι προειδοποιούν και σε κάποιες περιπτώσεις προχώρησαν σε απόλυση προσωπικού, επικαλούμενοι την προοπτική κατάργησης των διαταγμάτων και της Κυριακής ως εργάσιμης ημέρας.

Τονίζουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω θυματοποίηση των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων στο βωμό της περαιτέρω αύξησης των κερδών ενός μικρού αριθμού μεγάλων επιχειρήσεων στο χώρο του λιανικού εμπορίου.

Τέλος, ως ΑΚΕΛ καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας όπως προχωρήσουν άμεσα στην έναρξη κοινωνικού διαλόγου με τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε έγκαιρα να ετοιμαστούν και να κατατεθούν στη Βουλή οι εν λόγω κανονισμοί για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας να τους μελετήσει και να τους παραπέμψει στην ολομέλεια της Βουλής για έγκρισης πριν από την 1η Μαΐου.

13/3/2015

PREV

Οδηγούν τον τόπο δεκαετίες πίσω

NEXT

Ενημέρωση για το σκεπτικό με το οποίο καταρτίστηκε η λίστα για τα "κόκκινα δάνεια" ζητά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ