Home  |  Βουλή   |  Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Προέδρου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

Παρόλο που η επιτροπή του ΟΗΕ εξέδωσε τις Καταληκτικές της Παρατηρήσεις για την πρώτη έκθεση της Κύπρου και το Εθνικό Σχέδιο δράσης για την Αναπηρία από το Μάη του 2017, εντούτοις, ένα χρόνο μετά ελάχιστα  έχουν γίνει όσον αφορά στην υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Μπορεί προεκλογικά να εγκρίθηκε η πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018-2028 και το Δεύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία 2018-2020 όμως οι καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής για την Πρώτη Έκθεση της Κύπρου καταδεικνύουν τα σοβαρά κενά,  ελλείψεις και αδυναμίες. Αυτά τα κενά αφορούν στην υιοθέτηση και εφαρμογή από τη χώρα μας μιας προσέγγισης της αναπηρίας που να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την υλοποίηση της Σύμβασης γενικότερα στους πλείστους τομείς των ατόμων με αναπηρίες.

Η τοποθέτηση τόσο της Επιτρόπου Διοικήσεως όσο και της Παγκύπριας Συμμαχίας για την Αναπηρία είναι καταπέλτης  για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, η οποία άφησε να παρέλθουν έξι σχεδόν χρόνια απραξίας και μη υλοποίησης των σημαντικών δράσεων για την εφαρμογή της Σύμβασης. Η Παγκύπρια Συμμαχία για την Αναπηρία καταγγέλλει και πάλι την απουσία συνεργασίας του κράτους με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ΑμεΑ και την ελλιπή συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων. Καταγγέλλει επίσης την Κυβέρνηση ότι παραγνωρίζει την εισήγηση της Επιτροπής του ΟΗΕ για διάθεση επαρκούς χρηματοδότησης και αύξησης των διαθέσιμων ανθρωπίνων και τεχνικών μέσων για υλοποίηση του Νέου Στρατηγικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Χαρακτηριστικό της απουσίας μιας ολοκληρωμένης πολιτικής απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία είναι ότι την ίδια ώρα που το 88% των τυφλών ηλικίας από 18 μέχρι 63 ετών είναι άνεργοι, η Κυβέρνηση επιμένει να προχωρεί με την διαδικασία της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα ακόμα και για τηλεφωνητές.

Θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να φέρει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που να διαχωρίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες σε παροχές από το ΕΕΕ κάτι για το οποίο οι κυβερνώντες δεσμεύτηκαν τόσο ενώπιον των αναπήρων όσο και ενώπιον της Βουλής από το 2014.

Επίσης, ως ΑΚΕΛ καλούμε την Κυβέρνηση να φέρει ολοκληρωμένο και δεσμευτικό σχέδιο για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σ’ όλες τις υπηρεσίες και όλους τους χώρους.

15/05/2018

PREV

Δήλωση Γιώργου Λουκαΐδη για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε για την περίοδο 2021-2027

NEXT

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών