Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στην προσπάθεια μας ως Επιτροπή να συζητήσουμε το πακέτο των νομοθετημάτων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου παρουσιάζεται δυστυχώς το ίδιο φαινόμενο. Προσκεκλημένοι είτε από υπουργεία είτε από υπηρεσίες είτε η νομική υπηρεσία να εμφανίζονται με μεγάλο αριθμό διαφοροποιημένων απόψεων από τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αν και υπάρχει ο ισχυρισμός ότι προηγήθηκε δημόσιος διάλογος. Αυτό επηρεάζει την καλή λειτουργία της Επιτροπής και κακίζουμε το φαινόμενο. Αυτό έχει να κάνει με τη συνεργασία Τμημάτων, Υπηρεσιών με το Υπουργείο. Έχουμε παρακαλέσει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο που δεν είναι σημερινό αλλά είναι πολύ έντονο στη συζήτηση αυτών των θεμάτων και προκαλεί και τη δικαιολογημένη σε ένα βαθμό αντίδραση εκείνων που κατέθεσαν τα νομοσχέδια.

Επί της ουσίας θα επαναλάβω μια θέση που διατυπώσαμε ως ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή στο δημόσιο διάλογο. Όταν εκσυγχρονίζεις μετά από 30 χρόνια το οικογενειακό δίκαιο του συνόλου των πολιτών, πρέπει να λαμβάνεις υπόψη τις σύγχρονες τάσεις και τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα συζητώντας το νομοσχέδιο που αφορά την προσπάθεια συνδιαλλαγής για την πνευματική λύση του γάμου η όλη διαδικασία παραμένει δεσμευμένη και προσκολλημένη στα γρανάζια απηρχαιωμένων διαδικασιών της εκκλησίας της Κύπρου. Παραπομπές στον καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έχει καταργηθεί,  με αναφορές οι οποίες δεν περιποιούν τιμή σε κανένα και βεβαίως εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικό εκσυγχρονισμό. Εκεί και όπου οι  πολίτες καταφεύγουν σε δικαστήρια για να εκδώσουν διαζύγια ή να χρησιμοποιήσουν άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με το γάμο είτε περιουσιακών είτε κηδεμονίας πρέπει να λειτουργήσει κατά τρόπο σύγχρονο και αποτελεσματικό η κοινωνία μας. Με απόλυτο σεβασμό στις διαφορετικές διαδικασίες της Εκκλησίας της Κύπρου αλλά όχι με θεσμική διαπλοκή που να περιπλέκει την κατάσταση και να διατηρεί τους πολίτες δέσμιους σε μια διαδικασία απηρχαιωμένη και σε πολλά κράτη εγκαταλελειμμένη. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι στην Κύπρο, με όλο τον σεβασμό, δεν ζουν μόνο Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι άνθρωποι που θέλουν να εκδώσουν διαζύγια και δεν δικαιούμαστε να τους κρατούμε δέσμιους σε διαδικασίες της Εκκλησίας της Κύπρου. Γι’ αυτό θα επιμείνουμε τόσο στα θέματα του Συντάγματος όσο και στα θέματα των νομοθεσιών επαναλαμβάνω με όλο το σεβασμό στη διαφορετική λειτουργία της Εκκλησίας, να διαχωριστούν οι διαδικασίες αυτές για να γίνει επιτέλους το κράτος μας κοσμικό. Άλλα τα της εκκλησίας, άλλα τα της πολιτείας. Με το νομοσχέδιο διατηρείται στο κάδρο των διαδικασιών η εκκλησία. Για παράδειγμα, πρέπει να υπόκειται ο πολίτης στους λόγους έκδοσης διαζυγίων του Καταστατικού Χάρτη της εκκλησίας του κατηργημένου την ώρα που θα πάει στο οικογενειακό δικαστήριο για να καταθέσει λόγους διαζυγίου. Φαίνεται ότι υπάρχει διαφορετική πολιτική προσέγγιση ενδεχομένως και φιλοσοφική προσέγγιση για αυτά τα θέματα.

Εγκλωβισμένοι αγοραστές

Σήμερα προχωρήσαμε ακόμα ένα βήμα στην Επιτροπή Νομικών . Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μας διότι υπάρχει μια συναντίληψη εκ μέρους όλων των κομμάτων για την επίλυση αυτού του χρονίζοντος προβλήματος . Λαμβάνοντας υπόψη πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων που εκδόθηκαν με πρωτοβουλίες τραπεζών, έχουμε προτείνει μια διαδικασία η οποία θα δίνει στην τράπεζα τη δυνατότητα πριν την τιτλοποίηση από τον Διευθυντή του Κτηματολογίου να εκφέρει άποψη για την τιτλοποίηση αλλά με ένα βασικό κριτήριο :  εάν ο αγοραστής έχει ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις του με βάση το αγοραπωλητήριο, έχει εξοφλήσει πλήρως το τίμημα αγοράς του ακινήτου, τότε αυτό θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τον Διευθυντή του Κτηματολογίου και η Τράπεζα θα πρέπει να τεκμηριώσει αν συντρέχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους να μη προχωρήσει η τιτλοποίηση . Είναι ένα ζήτημα το οποίο συζητούμε, υπάρχουν διάφορες απόψεις τις οποίες καλωσορίζουμε και έχουμε συμφωνήσει ότι θα συνεχίσουμε τη συζήτηση στις 6 Ιουνίου.

16/05/2018

PREV

Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

NEXT

Γραπτή Δήλωση Σκεύης Κουκουμά μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων