Home  |  Βουλή   |  Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: “Έπρεπε να λογοδοτεί και όχι να πανηγυρίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης”

Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: “Έπρεπε να λογοδοτεί και όχι να πανηγυρίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης”

Γραπτή δήλωση κ. Σκεύης Κουκουμά


βία-15Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Ιωνάς Νικολάου σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ανάφερε ότι ήταν λανθασμένη η πίεση που του ασκήθηκε για να στείλει το συντομότερο την Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, διότι χρειαζόταν μελέτη προτού κατατεθεί.

Αυτό που έκρυψε κατά τη συγκεκριμένη αναφορά του ο Υπουργός ήταν ότι υπήρχε ήδη ολοκληρωμένη μελέτη διυπουργικής επιτροπής από την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία οδήγησε μάλιστα στην απόφαση για υπογραφή της Σύμβασης. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Ιωνάς όχι μόνο αποφάσισε να προχωρήσει σε καινούργια μελέτη αλλά επανειλημμένα αρνήθηκε να στείλει τα πρακτικά της διυπουργικής επιτροπής στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μελών της Επιτροπής.

Από τότε πέρασαν πάνω από δύο χρόνια για να αποφασίσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης ότι θα υπογράψουμε ως κράτος την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ακόμα δύο χρόνια για να καταλήξουν να καταθέσουν την Σύμβαση για κύρωση της από την Βουλή. Εδώ προκύπτει ένα ουσιαστικό ερώτημα: Εφόσον είχε γίνει μελέτη και κατατέθηκαν οι απόψεις των Υπουργείων για να οδηγηθεί η Κυβέρνηση στην υπογραφή της Σύμβασης, γιατί χρειάστηκαν επιπλέον δύο χρόνια για να αποφασίσουν να την κυρώσουν; Έφτασε η Κυβέρνηση στο σημείο να μεταχειρίζεται τα ζητήματα βίας κατά των γυναικών ως μέρος της προεκλογικής της εκστρατείας;

Τα γυναικείο κίνημα του τόπου, οι γυναικείες οργανώσεις και όλες και όλοι όσοι εργάστηκαν και πίεσαν για να ενταχθεί η Κύπρος στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι οι προσπάθειες και οι αγώνες τους που υποχρέωσαν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να σταματήσει να αναβάλλει και να ξανααναβάλλει την κύρωση της Σύμβασης. Η τετράχρονη καθυστέρηση όμως δεν ήταν χωρίς συνέπειες, αφού όλες και όλοι γνωρίζουμε τα στατιστικά για το πόσες γυναίκες πέφτουν θύματα βίας κάθε λεπτό, κάθε μέρα, κάθε χρόνο.

Ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι το Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί δεν θα περιλαμβάνει τέτοιες εξαιρέσεις και επιφυλάξεις που στο τέλος να κουτσουρεύουν τις πρόνοιες της Σύμβασης και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της.

Παρά όλα αυτά, ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά και να εργαστούμε ώστε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να καταλήξει το συντομότερο δυνατό στην Ολομέλεια της Βουλής.

 09 Μαρτίου 2017

PREV

Έκθεση-καταπέλτης της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για το χειρισμό υπόθεσης κακοποίησης ανήλικης

NEXT

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων