Home  |  Βουλή   |  Συνεχής οπισθοχώρηση στην προσφυγική πολιτική του κράτους

Συνεχής οπισθοχώρηση στην προσφυγική πολιτική του κράτους

Γραπτή Δήλωση Σκεύης Κουκουμά, για την Προσφυγική Πολιτική της Κυβέρνησης

Σκεύη Κουκουμά

Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Υπουργός απέφυγε επανειλημμένα τη συζήτηση γύρω από τα κονδύλια που αφορούν την προσφυγική πολιτική. Αυτό, όμως που ενόχλησε ήταν όταν σε έντονο ύφος –συνεπικουρούμενος από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ– προσπαθούσε να θολώσει τα νερά για το κουτσούρεμα της προσφυγικής πολιτικής χωρίς να καταθέτει ούτε ένα στοιχείο.

Αρνήθηκε μάλιστα ότι τον περασμένο Οκτώβριο τσάκισε περαιτέρω την προσφυγική πολιτική του κράτους αποφασίζοντας να στερήσει από τους δικαιούχους 556 οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης την χορηγία για ανέγερση κατοικίας.

Δυστυχώς οι πρόσφυγες Βουλευτές του ΔΗΣΥ ενώ συμμετείχαν πριν από δύο εβδομάδες σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Εγκλωβισμένων Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τερματισμό αυτής της χορηγίας, σήμερα προτίμησαν να είναι αρεστοί προς την Κυβέρνηση παρά χρήσιμοι στον προσφυγικό κόσμο. Είναι πραγματικά προσβλητικό για το Κοινοβούλιο και την διαδικασία εξέτασης του Προϋπολογισμού του Κράτους αντί να προσπαθούμε όλοι για πιο δίκαιη κατανομή κονδυλίων, αντί να προσπαθούμε ώστε να βοηθηθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αντί να πιέζουμε στην ανάπτυξη στεγαστικών και άλλων προγραμμάτων, να γινόμαστε μάρτυρες των κομματικών τοποθετήσεων από μεριάς του ΔΗΣΥ για υποστήριξη άνευ όρων την πολιτικής της Κυβέρνησης.

Τουλάχιστο σε ότι αφορά τη στεγαστική πολιτική του κράτους, δεν μιλούμε μόνο για στασιμότητα αλλά για συνεχή οπισθοχώρηση. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί μόνο 300 Πιστοποιητικά Μίσθωσης, η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων παραμένει υποστελεχωμένη, οι συνοικισμοί μοιάζουν εγκαταλελειμμένοι ενώ κάθε χρόνο είτε τερματίζεται ακόμη ένα σχέδιο είτε μειώνονται τα κονδύλια.

Ως ΑΚΕΛ καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, για ακόμη μια φορά να κάνει δεύτερες σκέψεις για το σχέδιο που αφορά τις χορηγίες για ανέγερση κατοικίας σε συνοικισμό αυτοστέγασης. Ταυτόχρονα να μελετήσει την επαναφορά των σχεδίων που τερματίστηκαν το 2013, να επισπεύσει την διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών μίσθωσης και τίτλων ιδιοκτησίας, να προχωρήσει τάχιστα στην ολοκλήρωση της μελέτης για διαχείριση Τουρκοκυπριακών Περιουσιών τερματίζοντας την ίδια ώρα τις καταδρομικές επιχειρήσεις έξωσης προσφύγων από τις κατοικίες τους και γενικά να εξετάσει την ουσιαστική αναβάθμιση της προσφυγικής πολιτικής.

03 Νοεμβρίου 2016

PREV

Ερώτηση της Σκεύης Κουκουμά για την TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Ελεύθερων Συναλλαγών)

NEXT

ΓΕΣΥ: Κοινωνικό, Ανθρωποκεντρικό, στην υπηρεσία του λαού!