Home  |  Βουλή   |  Συνεδρία της Κ.Ε Ελέγχου για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή-Υπουργείο Μεταφορών

Συνεδρία της Κ.Ε Ελέγχου για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή-Υπουργείο Μεταφορών

Αποστενογραφημένες δηλώσεις Ε. Χαραλαμπίδου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου (16 Μαρτίου 2017) για την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το έτος 2015, αναφορικά με το Υπουργείο Μεταφορών

Eirini Charalampidou2Θέσαμε σήμερα θέμα στο Γενικό Ελεγκτή (ΓΕ), ως προς την έκθεση που ετοιμάζει για το Λιμάνι Λεμεσού και όλες τις επιζήμιες επιπτώσεις, τις οποίες υπήρξαν μετά από την άκρως προβληματική μεταφορά στον ανάδοχο και είναι με μεγάλη ικανοποίηση που ακούσαμε ότι, σύντομα αυτή η έκθεση θα κατατεθεί στην Επιτροπή Ελέγχου για συζήτηση. Αυτή τη στιγμή, οι παρατηρήσεις του ΓΕ βρίσκονται στο Υπουργείο Μεταφορών (ΥΜ) και αφού πάρει τις απαντήσεις, θα χρειαστεί άλλες τέσσερις ημέρες, για να μας δώσει μια ολοκληρωμένη έκθεση, ως προς τα ευρήματα του για όλες αυτές τις επιπλοκές, τις οποίες παρατηρήσαμε να συμβαίνουν.

Μια άλλη έκθεση την οποία περιμένουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν την παίρνουμε από το ΥΜ, είναι η έκθεση σε σχέση με τις ζώνες ασφαλείας στα λεωφορεία. Σήμερα πληροφορηθήκαμε, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι υπάρχουν πειθαρχικά θέματα, λόγω των ευρημάτων της συγκεκριμένης έκθεσης. Να πω ότι, έχω εδώ και πάρα πολλούς μήνες ζητήσει την κατάθεση της και σήμερα επιτέλους, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μας την στείλει, όπως επίσης  και τα ευρήματα από τις πειθαρχικές έρευνες που θα γίνουν.

Θέλω επίσης να πω, ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό, σε σχέση με τη μεταφορά του επαρχιακού γραφείου Κτηματολογίου και Πολεοδομίας στην περιοχή Αμμοχώστου, σε κτήριο που ενοικιάστηκε και αποδείχτηκε ότι ανήκει σε εταιρεία στον Παναμά. Όπως θα θυμάστε, μετά από διερεύνηση που κάναμε, διαφάνηκε ότι το συγκεκριμένο κτήριο ανήκε σε εταιρεία εγγεγραμμένη στον Παναμά. Όμως μετά που ολοκληρώσαμε τον κύκλο της διερεύνησης, καταλήξαμε πίσω στο Παραλίμνι, στο γραφείο του κ. Χρίστου Μακρίδη. Αυτό που έχει εγείρει πολλά ερωτήματα, για τα οποία έχουμε υποβάλει και σχετική ερώτηση από τις 7/12/16 στο υπουργείο μεταφορών,  στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και αναμένουμε ακόμα την απάντηση , είναι ότι ο κ. Μακρίδης, βρέθηκε να διορίζεται στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, αναφέροντας για συστάσεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τον πρώην πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, τρείς νυν υπουργούς προερχόμενους από το ΔΗΣΥ και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Αυτό έγινε μετά από την αποκάλυψη ότι ο κ. Μακρίδης είναι βασικό στέλεχος της εταιρείας στον Παναμά, ως εντολοδόχος ή ως ιδιοκτήτης. Αντιλαμβάνεστε, αυτό εγείρει ερωτήματα, τα οποία θέσαμε ενώπιον του Υπουργού Μεταφορών, τα επαναλάβαμε και σήμερα και η ερώτηση μας παραμένει αναπάντητη.

Ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε, ήταν ο τρόπος που το Τμήμα Αρχαιοτήτων παραχωρεί τα μνημεία. Υπάρχει μια σύγχρονη πρακτική, τα μνημεία του τόπου, κομμάτια του πολιτισμού, να εντάσσονται στην καθημερινότητα μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, τα παραχωρούμε στο όποιο πρόσωπο έχει εξουσία ή προσβάσεις στην εξουσία, για να αξιοποιεί τους συγκεκριμένους χώρους, είτε για να κάνει κοκτέιλ για πάρτι ή για γάμους, είτε για να ικανοποιεί προσωπικές φιλοδοξίες του ιδίου ή του γραφείου που εκπροσωπεί. Είχα απευθύνει σχετική ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για την οποία έλαβα απάντηση, που καθόλου δεν με ικανοποίησε. Επανέφερα σήμερα το θέμα, ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς και παρέπεμψα στον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, όταν ο Gucci επιχείρησε να κάνει πασαρέλα τον Παρθενώνα και θεωρώ ότι μόνο και μόνο απ’ αυτό, θα πρέπει να παραδειγματιστούν και οι δικοί μας για τον τρόπο που παραδίδουν κομμάτια του πολιτισμού μας, στον οποιονδήποτε θέλει να τα χρησιμοποιήσει για προσωπικούς λόγους, όπως για παράδειγμα η πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Μαρία Κυριακού, για την περίπτωση της οποίας είχαμε απευθυνθεί και γραπτώς στο υπουργείο.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο καλούμε άμεσα το υπουργείο να διαχειριστεί, είναι οι δρόμοι λαιμητόμοι. Κόσμος σκοτώνεται καθώς έχουμε πολύ κακά οδικά δίκτυα. Δεν μπορεί να διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η πρόφαση να είναι η οικονομική πτυχή του θέματος. Υπάρχουν δρόμοι στους οποίους συστηματικά έχουν συμβεί θανατηφόρα δυστυχήματα και πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι. Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει με εισηγήσεις και μελέτες. Αναμένουμε με αγωνία, γιατί αφορά την προστασία των πολιτών και είναι άδικο και κρίμα να χάνονται μικρά παιδία, νέοι άνθρωποι στην άσφαλτο επειδή δεν έχουμε κατάλληλα οδικά δίκτυα.

Ερ. Δημοσιογράφου: Είστε ικανοποιημένοι με όσα δήλωσε ο υπουργός σε σχέση με το ΑΞΙΚ;

Απάντηση: Η Επιτροπή Ελέγχου έχει κάνει μια καθοριστική παρέμβαση με επιστολή που απέστειλε στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, ζητώντας όπως τερματιστεί η οποιαδήποτε συζήτηση για ιδιωτικοποίηση του ΑΞΙΚ και για εκμετάλλευση του λόφου του Συνεδριακού, με τρόπο που πιθανό να ήταν επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον. Και γιατί το λέω αυτό. Διότι όπως γνωρίζετε, η γη εκεί είναι απαλλοτριωμένη και πιθανή αλλαγή χρήσης θα εγείρει αιτήματα πλέον από τους ιδιοκτήτες της γης για επιστροφή του λόφου σε αυτούς. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην όλη διαχείριση του ζητήματος.

Ερ. Δημοσιογράφου: Αντιλαμβανόμαστε κ. Χαραλαμπίδου υπήρξε κάποια ένταση μεταξύ μελών της επιτροπής. Τι ακριβώς έγινε;

Απάντηση: Αυτή η ένταση δεν υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής, υπήρξε στη συνέχεια κατά την εγγραφή θεμάτων, όπου για κακή μου τύχη προήδρευα τη δεδομένη στιγμή Ήταν θλιβερό να παρατηρούνται τόσο ακραίες συμπεριφορές για κάτι που θα μπορούσε να λυθεί στη βάση επιχειρημάτων. Να πω ότι, ο μόνος λόγος που απαντώ σε αυτό το ερώτημα είναι γιατί, ακριβώς επειδή προήδρευα τη δεδομένη στιγμή, έπρεπε να το διαχειριστώ. Συγκεκριμένα, υπήρξε μια εισήγηση από πλευράς Οικολόγων για εγγραφή θέματος, καθόσον αφορά στις δαπάνες φρούρησης των πολιτικών προσώπων αλλά και πρώην αξιωματούχων του κράτους. Υιοθετήθηκε από όλη την επιτροπή και υπήρξε και μια δεύτερη εισήγηση, από πλευράς ΔΗΣΥ, που αφορούσε στον έλεγχο του επιδόματος που λαμβάνει το Κίνημα Οικολόγων για οδηγό, ως αντιστάθμισμα, αφού ο κ. Περδίκης είχε αρνηθεί την παραχώρηση αστυνομικής φρουράς όπως δικαιούνται εξάλλου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Δημιουργήθηκε κάποια ένταση εκεί, αλλά τελικά βρήκαμε μια συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί όλους, και έτσι θα συζητηθούν και τα δυο θέματα μαζί την ίδια μέρα.

16 Μαρτίου 2017

PREV

Δηλώνουμε δότες οργάνων και πάντα ωφέλιμοι για τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας!

NEXT

Επίσκεψη βουλευτών ΑΚΕΛ στους προσφυγικούς συνοικισμούς αυτοστέγασης στο Πέρα Χωριό Νήσου