Home  |  Ενημέρωση   |  Συνεντεύξεις   |  Συνέντευξη Νεοκλή Συλικιώτη στον Φιλελεύθερο

Συνέντευξη Νεοκλή Συλικιώτη στον Φιλελεύθερο

Μιλά για τους στόχους του ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές του Μαΐου

Νεοκλής Συλικιώτης: Θα κριθούν πολιτικές κυβέρνησης και Τρόικας

Νεοκλής Συλικιώτης: Θα κριθούν πολιτικές κυβέρνησης και ΤρόικαςΓράφει: Ανδρέας Πιμπίσης
– Ποιοι είναι οι στόχοι του ΑΚΕΛ στις εκλογές του ερχομένου Μαΐου λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην Κύπρο αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη;
– Οι ευρωεκλογές και στην Κύπρο αλλά και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη έχουν μια ευρωπαϊκή και μια εθνική διάσταση. Ξεκινώντας από την εθνική διάσταση, στην Κύπρο ζούμε σε μια περίοδο δύσκολων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ και του Προέδρου Αναστασιάδη. Ζούμε μια οικονομική κρίση η οποία έχει ήδη αποτελέσματα, αυξάνεται η ανεργία, οδηγούνται όλο και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού στη φτωχοποίηση, προχωρά η κυβέρνηση στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Θεωρούμε ότι χρειάζεται να δυναμώσει το ΑΚΕΛ ως η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, η κύρια δύναμη που μπορεί να αντισταθεί σε αυτές τις πολιτικές και να προβάλει μια διαφορετική φιλοσοφία, αυτήν της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και στήριξης των ευάλωτων ομάδων. Μια φιλοσοφία που θα οδηγά στην ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση. Από την άλλη βρισκόμαστε ενώπιον κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό. Θεωρούμε ότι το ΑΚΕΛ, ως μια υπεύθυνη, πατριωτική δύναμη στον τόπο, χρειάζεται να ενισχυθεί ώστε να μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στο να προχωρήσει η λύση του Κυπριακού και να έχουμε μια σωστή λύση.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση αυτών των εκλογών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός θεσμός. Είναι εκεί που ακούονται οι προοδευτικές φωνές, εκεί που ακούγεται και η φωνή της Αριστεράς στην Ευρώπη. Έχει μεγάλη σημασία να δυναμώσει αυτή η φωνή γιατί είναι αυτή που προτάσσει μια διαφορετική φιλοσοφία. Προτάσσει τη φιλοσοφία ότι χρειάζεται να γίνουν θεσμικές και ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ευρώπη ώστε να πάμε σε μια άλλη πορεία. Να κινηθούμε προς την πορεία της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, στην Ευρώπη των λαών.
– Αυτοί ήταν και οι λόγοι που το ΑΚΕΛ επέλεξε να έχει στο ψηφοδέλτιό του πρωτοκλασάτα στελέχη;
– Χρειάζεται μια δυνατή εκπροσώπηση από το ΑΚΕΛ, από την Αριστερά και θα έλεγα ευρύτερα από την Κύπρο, στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί, πρώτα απ’ όλα, εν μέσω εξελίξεων στο Κυπριακό ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και ευρύτερα ο ρόλος της Ευρώπης. Για να υπάρξει μια πολιτική η οποία θα στηρίξει τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει και όχι προσπάθειες -και γι’ αυτό αντιδράσαμε- να περάσουν πολιτικές που στηρίζουν τις λογικές του απευθείας εμπορίου. Διότι αντί να έχουμε πολιτικές που θα στηρίζουν τη διαδικασία για επανένωση, ενδεχομένως να έχουμε κινήσεις από κάποιους κύκλους που θα περάσουν λογικές οι οποίες τελικά ενισχύουν τα διαιρετικά και όχι τα ενοποιητικά στοιχεία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
Από την εκπροσώπηση θα πρέπει να αναζητηθεί να υπάρξει ένας πιο ενεργός ρόλος της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για λύση του Κυπριακού. Το δεύτερο έχει να κάνει με πολιτικές που αφορούν ολόκληρη την πορεία της Ευρώπης, η οποία τον τελευταίο καιρό ακολουθεί μια νεοφιλελεύθερη πορεία. Γι’ αυτό αναμένεται -τουλάχιστον αυτό λένε οι προβλέψεις μέχρι σήμερα- να υπάρξει αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Αναμένεται ότι και η σοσιαλιστική ομάδα θα είναι πρώτη αλλά επίσης θα έχουμε μια ενισχυμένη παρουσία της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Άρα χρειάζεται και η Κύπρος και το ΑΚΕΛ ειδικότερα να έχουν δυνατή εκπροσώπηση. Διότι το ΑΚΕΛ τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης στα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, παίζει πάντα έναν ενοποιητικό ρόλο.  Το ΑΚΕΛ μαζί με άλλα κόμματα της Αριστεράς προωθεί μια κοινή διακήρυξη που θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα συγκροτηθεί η ομάδα της Αριστεράς. Θεωρούμε πως σε ό,τι θα διαμορφώνεται στην Ευρώπη και με τον ρόλο που θα έχει η Αριστερά, η παρουσία του ΑΚΕΛ είναι επιβεβλημένη.
– Σε αυτές τις εκλογές είναι αρκετό για το ΑΚΕΛ να έρθει πρώτη δύναμη ή μετρούν κι άλλες παράμετροι;
– Για μας συγκρούονται δύο φιλοσοφίες. Η φιλοσοφία που εκφράζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και από την κυβέρνηση που ακολουθεί μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που οδηγεί σε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, στην εκποίηση δημόσιου πλούτου και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Αυτή η φιλοσοφία δεν είναι καινούργια γιατί πολλές είναι διαχρονικές θέσεις του ΔΗΣΥ, απλώς τώρα βρίσκει την ευκαιρία ή χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις επιλογές των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ. Εμείς διεκδικούμε το ΑΚΕΛ να παραμείνει μια από τις δύο μεγάλες παρατάξεις του τόπου, που εκφράζει και εκπροσωπεί τις δυνάμεις εκείνες που αντιστέκονται στη φιλοσοφία που ανέφερα πιο πάνω. Μέσα από την ενίσχυση του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς, ενισχύεται η δύναμη εκείνη που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στις προοπτικές για λύση και επανένωση. Έχουμε αποδείξει τον τελευταίο καιρό το πώς λειτουργούμε σε αυτά τα θέματα. Παράλληλα είναι και ο στόχος να επανεκλέξουμε τους δύο ευρωβουλευτές όπως έγινε και στις προηγούμενες ευρωεκλογές.
– Θεωρείτε ότι αυτές οι εκλογές είναι ένα άμεσο ή έμμεσο δημοψήφισμα για τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τον τελευταίο ένα χρόνο;
– Έχουν κι αυτό τον ρόλο. Θεωρούμε ότι ο λαός μέσα από τις εκλογές μπορεί να στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση και βεβαίως και προς την Τρόικα αλλά και τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ. Όπως είναι σημαντικές στο να κρίνουν τη στάση που κρατούν οι πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα, αν υπάρχουν προοπτικές για λύση του Κυπριακού, είναι γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρήγαγαν σημαντικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση. Καλύφθηκε μια σημαντική απόσταση. Είναι γι’ αυτό που καλούμε και τη σημερινή κυβέρνηση να στηριχθεί πάνω σε αυτές τις συγκλίσεις που είναι βάση για να φτάσουμε σε μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Με την πολιτική διαχείρισης του φυσικού αερίου συμβάλαμε ως προηγούμενη κυβέρνηση να διαμορφωθούν καινούργια γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή, να αναδειχθεί ο ρόλος της Κύπρου. Αυτό συμβάλλει από τη μια στο να δημιουργηθούν προοπτικές για λύση του Κυπριακού αλλά και ανοίγει προοπτικές στον τόπο να υπάρξει ανάπτυξη και επανάκαμψη από την οικονομική κρίση.
Συνυπεύθυνες οι δυο μεγάλες παρατάξεις στην Ε.Ε.
– Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα εκλέξουν και τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ποια θέση θα πάρει το ΑΚΕΛ;  – Θεωρούμε ότι είναι συνυπεύθυνες οι δύο μεγάλες παρατάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όσα συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό χώρο. Θα πρέπει όμως να είμαστε δίκαιοι λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν οι δυνάμεις της συντηρητικής Δεξιάς και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τόσο στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου. Από την άλλη δεν θεωρούμε άμοιρη ευθυνών μερίδα των Σοσιαλδημοκρατών που συμπλέει με αυτές τις πολιτικές. Εμείς δεν έχουμε τοποθετηθεί, θα το πράξουμε όταν θα έρθουμε στο διά ταύτα. Με βάση τη Συνθήκη θα προταθεί ένα άτομο στο Ευρωκοινοβούλιο για να εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων. Εάν δεν εγκριθεί από το ΕΚ, ενδεχομένως θα υπάρξει μια δεύτερη διαδικασία, γιατί μπαίνει και η λογική της συναπόφασης. Άρα θα δούμε αυτό το θέμα όταν φτάσουμε στο διά ταύτα και αντιλαμβάνεστε ότι θεωρούμε πως είναι πρώτιστο και σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση και με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς.
Συζήτηση για αγωγό μετά από τη λύση του Κυπριακού
– Βλέπετε να υπάρχει μια διασύνδεση μεταξύ εξελίξεων στο Κυπριακό και το φυσικό αέριο;
– Οι πολιτικές που εφαρμόσαμε ως προηγούμενη κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα αναδεικνύουν τον ρόλο της Κύπρου ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου ικανού να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο. Επίσης διαμορφώσαμε συνθήκες συνεργασίας στην περιοχή. Είναι επίσης και όλες οι άλλες συζητήσεις για το πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά. Το τερματικό είναι εκείνο που θα δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε ευέλικτα, να αναδείξουμε τον ρόλο της Κύπρου ως ενεργειακό κόμβο αλλά και να μεταφέρουμε κατά τρόπο βιώσιμο το φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές.
Σε περίπτωση λύσης, μέσα σε συνθήκες ειρήνης, εμείς δεν αρνούμαστε ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου προς την Τουρκία κι άλλες γειτονικές χώρες. Όλα αυτά μπορούν να μπουν σε μια εξίσωση για να προχωρήσουμε σε μια λύση, η οποία θα δημιουργήσει άλλα δεδομένα συνεργασίας στην περιοχή. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία με την Τουρκία να έχει ένα ρόλο. Όμως για να φτάσουμε σ’ εκείνο το σημείο θα πρέπει να προχωρήσει η λύση του Κυπριακού.
– Όλη αυτή η συζήτηση που αναπτύσσεται σε σχέση με Κυπριακό και φυσικό αέριο πόσο υποβοηθητική ή επιζήμια είναι;
– Δεν μπορούμε να συζητούμε την οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας και στο θέμα του φυσικού αερίου πριν να υπάρξει λύση του Κυπριακού. Πρέπει πάντα να βλέπουμε τις προοπτικές και πώς μπορούμε να ενεργήσουμε και σ’ αυτό τον τομέα κατά τρόπο αυτόνομο. Η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, έχει άριστες σχέσεις με τους γείτονές της και μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ειρήνης.
Τις όποιες επιλογές θα πρέπει να της δούμε και υπό το πρίσμα της βιωσιμότητάς τους. Αυτό που συζητείται για να πάει μετά τη λύση αγωγός προς την Τουρκία με κατεύθυνση την Ευρώπη μπορεί και να μην είναι και μια βιώσιμη λύση.
Η αποχή βολεύει την υφιστάμενη κατάσταση
– Δεν ήταν η επιλογή στελεχών από τα υψηλά δώματα του κόμματος μια κίνηση για να λειτουργήσουν ως δύναμη συσπείρωσης για τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, όπου κι εδώ -όπως και στα άλλα κόμματα- εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι;
– Είναι αλήθεια ότι στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την αποχή. Να θυμίσω ότι το πρόβλημα της αποχής δεν είναι μόνο της Κύπρου αλλά ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αιτία αυτής της τάσης είναι γιατί ολοένα και περισσότεροι πολίτες της ΕΕ νιώθουν την Ευρώπη να απομακρύνεται από τις έγνοιες και τους προβληματισμούς τους, βλέπουν να μην υπάρχει η κατανόηση των προβλημάτων στην κάθε χώρα. Αυτό οδηγεί στην απαξίωση της Ευρώπης και των θεσμών της. Και στην Κύπρο τον τελευταίο χρόνο, λόγω και των πολιτικών του Γιούρογκρουπ και της Τρόικας, ενισχύθηκε αυτή η απαξίωση, πέρα από τη γενικότερη απαξίωση στα κόμματα και τους πολιτικούς.
Άρα θεωρούμε ότι ναι. Είναι σημαντικό να μειώσουμε το ποσοστό της αποχής που ώς ένα βαθμό αγγίζει και την Αριστερά. Να συσπειρώσουμε αυτό τον κόσμο αλλά και να στείλουμε το μήνυμα ότι η αποχή στο τέλος της ημέρας βολεύει την υφιστάμενη κατάσταση. Βολεύει αυτούς που κυριαρχούν σήμερα και στην Ευρώπη και στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή θα δώσει ακριβώς τη δυνατότητα και πρώτα απ’ όλα να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό ότι δεν αποδεχόμαστε τις πολιτικές της υποταγής, τις πολιτικές που οδηγούν σ’ ένα δρόμο μοιρολατρίας, ότι θέλουμε να ενισχυθεί ένας δρόμος που μπορεί να προβάλει αντίσταση, να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες, κι αυτή η δύναμη είναι το ΑΚΕΛ και η Αριστερά.
Δεύτερο, στο Ευρωκοινοβούλιο έχει σημασία να σταλεί το μήνυμα ότι ενισχύεται η παρουσία της Αριστεράς. Εμείς εκείνο που λέμε στους ψηφοφόρους είναι πως μέσα από τη συμμετοχή τους θα εκφράσουν ακριβώς την απογοήτευσή τους απέναντι στις πολιτικές που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη και στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι η παρουσία στελεχών στο ψηφοδέλτιο θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει αυτή η συσπείρωση, θα βοηθήσει τις δυνάμεις του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς.
– Κάποιος θα ανέμενε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, θα λειτουργούσαν κατά τρόπο ώστε περισσότεροι να πάνε στις κάλπες για να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα. 
– Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου υπάρχει μια τάση αύξησης των δυνάμεων της Αριστεράς, όπως παράλληλα βλέπουμε να ενισχύονται και δυνάμεις που είναι ευρωσκεπτικιστικές, ξενοφοβικές, ακόμα και δυνάμεις που εκφράζουν έναν αντιδραστικό εθνικισμό που φτάνει στα όρια του ρατσισμού. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις της αντίστασης και της Αριστεράς.

– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-anthropoi/443/191337/neoklis-sylikiotis-tha-krithoun-politikes-kyvernisis-kai-troikas#sthash.WEIl3HHa.dpuf

PREV

Συνέντευξη Παναγιώτη Σταυρινίδη στο Tvxs

NEXT

Άντρος Κυπριανού, γ.γ. του ΑΚΕΛ: Μονόδρομος οι διαπραγματεύσεις