Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Συνάντηση Τάκη Χατζηγεωργίου με τον Εκπρόσωπο του Φεττουλάχ Γκιουλέν στις Βρυξέλλες (Ramazan Guveli)

Συνάντηση Τάκη Χατζηγεωργίου με τον Εκπρόσωπο του Φεττουλάχ Γκιουλέν στις Βρυξέλλες (Ramazan Guveli)

Takis Hadjigeorgiou Ramazan Guveli 5NOV14Συνάντηση Τάκη Χατζηγεωργίου με τον Εκπρόσωπο του Φεττουλάχ Γκιουλέν στις Βρυξέλλες (Ramazan Guveli)

Το κίνημα Γκιουλέν αποτελεί μια ευρύτατη και ισχυρή κοινωνική ομάδα με τεράστια επιρροή παγκοσμίως. Λειτουργώντας σε θρησκευτική βάση, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen), έναν σημαντικό θρησκευτικό διανοητή, ο οποίος ακολουθεί την παράδοση του σουφισμού και κατοικεί σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνάντηση με τον Ramazan Guveli, Γενικό Διευθυντή της Πλατφόρμας Διαλόγου  και εκπρόσωπο του Φεττουλάχ Γκιουλέν στις Βρυξέλλες είχε σήμερα ο Τάκης Χατζηγεωργίου.

Ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης ήταν και η διαδικασία εκδημοκρατοποίησης στην Τουρκία. Ο Φεττουλάχ Γκιουλέν υπήρξε ένας από τους πιο στενούς σύμμαχους του Ερτογάν  την περίοδο 2002-2011 αλλά και ένθερμος υποστηρικτής της ενίσχυσης και αυστηροποίησης της διάκρισης των εξουσιών. Αυτή του η παρέμβαση, καθώς και η τοποθέτηση του απέναντι στο σύστημα διαφθοράς στη χώρα ήταν και η αιτία της ρήξης του με τον Ερτογάν (ο οποίος επιθυμεί την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος στο οποίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαδραματίζει αν όχι τον μόνο λόγο, σίγουρα τον απολύτως καθοριστικό), γεγονός  που επέφερε και την κρίση του 2013 στην αστυνομία και δικαιοσύνη. Στην συνάντηση έγινε βαθιά ανάλυση της όλης κατάστασης όπως επικρατεί σήμερα στην Τουρκία και κυρίως στα σύνορα της.

Συζητήθηκε ιδιαίτερα η τρέχουσα κατάσταση με το Ισλαμικό Κράτος, εναντίον του οποίου τάσσεται ξεκάθαρα το Κίνημα Γκιουλέν. Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή και οι τελευταίες παρεμβάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και η νέα κατάσταση πραγμάτων που δύναται να δημιουργηθεί με τους Κούρδους στην Τουρκία.

Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της Πλατφόρμας Διαλόγου  και συμφωνήθηκε όπως καθιερωθούν τακτικές συναντήσεις.

PREV

Ανάγκη εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών που στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία

NEXT

Οι κυβερνώντες πέκυψαν στους εκβιασμούς του Eurogroup και της Τρόικα