Home  |  Βουλή   |  Συμμετοχή Γ. Λουκαΐδη στις εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ

Συμμετοχή Γ. Λουκαΐδη στις εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2019

Σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα του Γερμανικού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο, το μέλος της Κυπριακής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση, βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, ενημέρωσε την Επιτροπή, για τα στοχευμένα νομικά μέτρα και τις κυρώσεις που έλαβε με απόφαση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λουκαΐδης, στην παρουσία των Τούρκων αντιπροσώπων, κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες αυτές ενέργειες, εξηγώντας ότι αυτές παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και την προοπτική λύσης.

Εξήγησε στη συνέχεια ότι στο πλαίσιο των συγκλίσεων και της προοπτικής συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος, η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας αφορά και στις δυο κοινότητες της Κύπρου, με τελικό στόχο την ευημερία ολόκληρου του Κυπριακού λαού.

Υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να εγκαταλείψει τις πάγιες και άκαμπτες θέσεις της, να τερματίσει αμέσως τις παράνομες γεωτρήσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου και να αντιληφθεί τα τεράστια οφέλη που θα προκύψουν με την επίλυση του Κυπριακού, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Κάλεσε τέλος την Τουρκία, να συνεργαστεί εποικοδομητικά προς την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και να αποφύγει κάθε ενέργεια που δυνατόν να επηρεάσει αρνητικά αυτή την προοπτική.

Σε ξεχωριστή παρέμβασή του για την κατάσταση στη Συρία, ανέφερε πως η τουρκική εισβολή στη Συρία έχει επιδεινώσει περαιτέρω την εύθραυστη κατάσταση στη χώρα και τον δοκιμαζόμενο Συριακό λαό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαμελισμού της χώρας και δυναμικής επανεμφάνισης του ¨Ισλαμικού Κράτους¨ IS. Σε καμία περίπτωση εξήγησε, δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να επιδεικνύει ανοχή σε επιχειρήσεις ξένων δυνάμεων που εξόφθαλμα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ στην προσπάθειά τους να επιβάλουν δια της βίας, τα ιδιοτελή συμφέροντα τους. Ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΚΣΣΕ συμπλήρωσε, έχουμε καθήκον να προωθούμε την επικράτηση των αρχών και αξιών που πρεσβεύει ο Οργανισμός, ώστε να θωρακίζονται αποτελεσματικά τα κράτη μέλη από τους όποιους τυχοδιωκτισμούς.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι ξένες επεμβάσεις στη Συρία και ιδιαίτερα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις παραπέμπουν σε ένα επικίνδυνο νέο μοίρασμα της χώρας και τόνισε την ανάγκη όπως αναζητηθεί πολιτική λύση στο σύνθετο αυτό πρόβλημα. Η λύση εξήγησε, πρέπει αφενός να διασφαλίζει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους και αφετέρου, να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αλληλεγγύη προς τον Συριακό λαό, στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Συρίας.

PREV

Συναντήσεις Ειρ. Χαραλαμπιδου στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς

NEXT

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει το θέμα ιδιωτικοποίησης της CYTA