Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Στο δρόμο του θαύματος … Του Νεόφυτου Παπαλαζάρου

Στο δρόμο του θαύματος … Του Νεόφυτου Παπαλαζάρου

Δεν γνωρίζω εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διακατεχόταν από ευφορία ή εάν  του ξέφυγε όταν μας είπε πως «η Κύπρος βρίσκεται στο δρόμο ενός νέου οικονομικού θαύματος». Ειλικρινά διερωτώμαι εάν το εκστόμισε στη ρύμη του λόγου είτε στα πλαίσια ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού, από αυτά που μας «σερβίρονται» καθημερινά μέσα από τα δελτία ειδήσεων. Όπως και εάν έχει το πράγμα, η ουσία είναι μία και θα θέλαμε να τη σχολιάσουμε. Ως Πρόεδρος της Κύπρου όχι μόνο γνωρίζει πολύ καλά, αλλά του υπενθυμίσουμε κιόλας πως:

-οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τις 78,000,

-το χρέος έχει αγγίξει το 124%,

-τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν τα 25,1 δις ευρώ,

-οι καταθέσεις των Κυπρίων πολιτών μειώθηκαν κατά 33% και  των ξένων κατά 47%,

-οι πτωχεύσεις έφτασαν στο 40%,

-Το 1/3  των νέων μέχρι 28 χρόνων εκφράζουν πρόθεση να μεταναστεύσουν,

-Το βιοτικό επίπεδο των οικογενειών μειώθηκε κατά 25%.

Και ας μην θεωρηθούμε υπερβολικοί αφού οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αναφέρουν ακόμα πως:

– 127 εκ. ευρώ έχουν περικοπεί από τις κοινωνικές παροχές,

-εκατοντάδες επιχειρήσεις και καταστήματα έκλεισαν,

-δεκαέξι χιλιάδες (16,000) μαθητές διεκδικούν ένα πρόγευμα στο σχολείο που φοιτούν,

-καταργήθηκε η δωρεάν μεταφορά μαθητών και συνταξιούχων με λεωφορεία,

-καταργήθηκε η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους συνταξιούχους, στους φοιτητές, στους ανέργους και σε άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού,

-επιβλήθηκε νέα φορολογία στην ακίνητη ιδιοκτησία.

Εάν όλα αυτά που βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα ενός «οικονομικού θαύματος», τότε σίγουρα οι λέξεις έχασαν την έννοια τους ή υπάρχει πρόβλημα …με τα θαύματα.

Την απάντηση, όμως, την έδωσαν, έξω από τη Βουλή δυο φορές την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες εργαζόμενοι, εκφράζοντας οργή και αγανάκτησή γιατί η κυβέρνηση ερήμην τους αποφάσισε να παραχωρήσει τους Ημικρατικούς Οργανισμούς σε επιχειρηματίες ιδιώτες. Την απάντηση, στο λεγόμενο «οικονομικό θαύμα», την έδωσαν και ξεχωριστά οι εργαζόμενοι της ΑΤΗΚ, ΑΗΚ και Αρχής Λιμένων και είμαι βέβαιος ότι θα τη δώσουν εάν χρειαστεί και άλλες φορές.

Εάν πάλιν ο Πρόεδρος θεωρεί πως οδεύουμε στο σωστό δρόμο επειδή μας αξιολογούν θετικά και μας δίνουν εύσημα οι τροικανοί εταίροι μας, κάνει λάθος. Είναι φανερό πως οι δανειστές μας με τις επιλογές που μας επιβάλλουν δε δίνουν προοπτικές στους ανέργους ούτε επιτρέπουν στους συνταξιούχους να περιφρουρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Εκτιμούμε πως τα μέτρα που λήφθηκαν βοηθούν τους αριθμούς να ευημερούν προσωρινά, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά δυνατότητα στους πολίτες για αξιοπρεπή διαβίωση.  Το μόνο που επιτυγχάνει η Κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί, είναι να δέχεται τα εύσημα των δανειστών μας. Δεν παίρνει όμως κανέναν εύσημον από τον απλό κόσμο, τους εργαζόμενους, τους νέους που παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς για μια καλύτερη ζωή, αφού στον τόπο τους βλέπουν καθημερινά τα όνειρα τους να τσουρουφλίζονται. 

Ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη είναι αδιέξοδος και οδηγεί στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και στη συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Και δυστυχώς, αυτός ο δρόμος κάθε άλλο από «οικονομικό θαύμα» μπορεί να χαρακτηριστεί…

 

Του Νεόφυτου Παπαλαζάρου
Μέλους Κ.Ε. ΑΚΕΛ

PREV

Το μνημόνιο πέτυχε!! του Γιάννου Κατσουρίδη

NEXT

Οι ημικρατικοί είναι υπόθεση ολόκληρου του λαού, του Κώστα Χριστοδουλίδη