Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Οι ημικρατικοί είναι υπόθεση ολόκληρου του λαού, του Κώστα Χριστοδουλίδη

Οι ημικρατικοί είναι υπόθεση ολόκληρου του λαού, του Κώστα Χριστοδουλίδη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών. Επιβάλλει την ελευθεροποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών, δηλαδή επιτρέπεται σε ιδιώτες, πέραν του κράτους, να παρέχουν επικοινωνίες. Όπως για παράδειγμα επιτρέπεται να υπάρχει το Κρατικό ΡΙΚ και επιβάλλεται να υπάρχει το δικαίωμα στη λειτουργία ιδιωτικών σταθμών.

Άρθρο Κώστα Χριστοδουλίδη

Σήμερα η πλειοψηφία των κυριότερων εταιρειών στις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ, είναι είτε μετοχικές εταιρείες όπου ένα μέρος κατέχεται από το κράτος και ένα άλλο από ιδιώτες, είτε είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένες. Η τάση αυτή εξηγείται:

Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι ένας εξαιρετικά κερδοφόρος τομέας της τεχνολογίας η οποία αναπτύσσεται με ασύλληπτα γρήγορους ρυθμούς. Στην κερδοφορία και στην τεχνολογία βρίσκεται το κλειδί για την εμπλοκή των ιδιωτών. Βασικός επίσης παράγοντας για την εμπλοκή των ιδιωτών στις κρατικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, είναι το γεγονός ότι αποτελούν ένα μονοπώλιο με υποδομές τεράστιας αξίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη είναι Νορβηγικής, Ισπανικής, Γαλλικής και η Γερμανικής προέλευσης οι οποίες προηγουμένως αγόρασαν τα κρατικά τηλεπικοινωνιακά μονοπώλια, τα οποία ήταν σαφώς κερδοφόρα.  Όλες δραστηριοποιούνται σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης ελέγχοντας αποκλειστικό ή μεγάλο μερίδιο της αγοράς, κύρια των πρώην κρατικών επιχειρήσεων.

Η ελευθεροποίηση των υπηρεσιών τηλεφωνίας γίνεται γιατί μέσα στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που ζούμε υπερισχύει η αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού. Δεν ενδιαφέρει η δημόσια ωφέλεια, τι εξυπηρετεί το λαϊκό συμφέρον, αλλά στόχος είναι να εισέλθει και να διαχειρίζεται τον τομέα, το ιδιωτικό κεφάλαιο. Για να επιτευχθεί αυτό δεν αρκεί οι επιχειρηματίες να τοποθετήσουν το δικό τους κεφάλαιο αλλά να εκμεταλλευτούν την κρατική επιχείρηση, τις υποδομές και το πελατολόγιο της, γιατί ας μην ξεχνούμε αυτή προϋπήρχε των ιδιωτών.

Στην Κύπρο δραστηριοποιούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής τηλεπικοινωνιών. Είτε αυτές, είτε άλλες, ξένες ως συνήθως θα αγοράσουν σε συμφέρουσα τιμή την CYTA. Θα βγάλουν τεράστια κέρδη από τον ραγδαία εξελισσόμενο τεχνολογικά τομέα. Ας μην ξεχνάμε ότι η CYTA, δεν παρέχει απλά σταθερή τηλεφωνία, αλλά κινητή και διαδικτυακή επικοινωνία.

Τα κέρδη από την κινητή τηλεφωνία για το 2013 ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια Ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι «πολλά τα λεφτά Άρη…» για να πηγαίνουν στο κοινωνικό σύνολο. Πρέπει να μπαίνουν, φαίνεται στην τσέπη των εκατομμυριούχων. Όσοι τοποθετούνται υπέρ της τροποποίησης του καθεστώτος των ημικρατικών οργανισμών, συνειδητά ή άθελα τους, προάγουν αυτή ακριβώς την λογική. Η οποία, όχι αναίτια υπερισχύει και στην ΕΕ.

Ένα από τα συμπεράσματα είναι ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ημικρατικών ενδιαφέρει ολόκληρο τον λαό και όχι μόνο τους εργαζόμενους στους οργανισμούς. Έχει συμφέρον, ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο μεροκαματιάρης, ακόμα και η μεσαία τάξη, οι ημικρατικοί όχι μόνο να ανήκουν στο κράτος, αλλά το κράτος να διασφαλίζει την διάχυση των οφελών στον κοινωνικό σύνολο.

Κώστας Χριστοδουλίδης

Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

 

PREV

Στο δρόμο του θαύματος … Του Νεόφυτου Παπαλαζάρου

NEXT

Διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ Ένας χρόνος (απο)δεσμεύσεων, του Στέφανου Στεφάνου,