Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Σκοπιμότητες πίσω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Σκοπιμότητες πίσω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Δήλωση Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ,
Βουλευτή Άριστου Δαμιανού

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναφορικά με το υπαρκτό θέμα σύγκρουσης συμφερόντων της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, οι εκατέρωθεν αλληλοδιαψεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Διοικητού, οι αναφορές αλλά και τα υπονοούμενα της κας Γιωρκάτζη για παρεμβάσεις στο έργο της, καθώς και το ζήτημα της διαφοροποίησης του συμβολαίου της  αναφορικά με το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων, δικαιώνουν τη θέση μας ότι χρειάζεται άμεση διεξαγωγή έρευνας. Ως ΑΚΕΛ απαιτούμε την πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνηση της σοβαρής αυτής υπόθεσης για να καταγραφούν τα πραγματικά γεγονότα και οι ευθύνες.

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα:

  1. Γιατί υπήρξε εκκωφαντική σιωπή της Προεδρίας για δύο σχεδόν μήνες;
  2. Γιατί απαλείφθηκε από το συμβόλαιο της νυν Διοικητού η πρόνοια για το ασυμβίβαστο που υπήρχε σε εκείνα των προκατόχων της;
  3. Γιατί υπήρξε αύξηση της συνολικής δαπάνης σε μισθούς και ωφελήματα εν καιρώ κρίσης και περικοπών;

Η κυρία Γιωρκάτζη, η οποία επί σειρά ετών ως Γενική Ελέγκτρια πλείστες τόσες φορές τοποθετείτο ευθαρσώς και δημόσια για όσα θεωρούσε ως κακώς κείμενα, οφείλει το ίδιο να πράξει και σήμερα.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει εκτεθειμένος από την όλη διαχείριση του συμβολαίου διορισμού της κυρίας Γιωρκάτζη. Ωστόσο, κρίνοντας και από ενέργειες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν αναφορικά με τον τέως Διοικητή, δεν έχουμε πειστεί ότι το ξέσπασμα του Προέδρου σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με το θέμα του συμβολαίου. Στο φόντο ενός υπαρκτού θεσμικού ζητήματος, υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα. Ο έλεγχος των τραπεζών και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που διαπλέκονται.

03/11/2014

PREV

Aναξιόπιστα τα περί μηδενικής ανοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας

NEXT

Ομιλία απο τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού σε εκδήλωση ενημερώσης του ξένου διπλωματικού σώματος που υπηρετεί στην Κύπρο για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό