Home  |  Βουλή   |  “Σκάνδαλο τεραστίων διαστασεων-λεηλασία δημόσιου πλούτου. Ασήκωτες οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης”

“Σκάνδαλο τεραστίων διαστασεων-λεηλασία δημόσιου πλούτου. Ασήκωτες οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης”

Δήλωση Κώστα Κώστα, αναφορικά με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την αποκρατικοποίηση του Λιμανιού Λεμεσού

i-diethnis-elit-diekdikei-to-limani-lemesouΗ έκθεση του Γεν. Ελεγκτή (του οποίου την παρέμβαση είχαμε ζητήσει ως ΑΚΕΛ) για την ιδιωτικοποίηση του Νέου Λιμανιού Λεμεσού, επιβεβαιώνει ξεκάθαρα τις καταγγελίες μας για πρόνοιες στις συμβάσεις με τους ιδιώτες επενδυτές. Αυτές είτε προωθούν τα συμφέροντα των επενδυτών σε βάρος του Κράτους (αλλαγή χαρτών θαλασσίων χώρων σε βάρος Αρχής Λιμένων, περίοδοι χάριτος στις εταιρείες) είτε αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία οι κυβερνώντες χειρίστηκαν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα (ετήσιο ποσό 1,75 εκ. ευρώ ως αποζημίωση ετησίως λόγω παραχώρησης χώρου σε προβλήτα στον ένα επενδυτή και χρήση του από άλλο επενδυτή, καταβολή του 52% στον ιδιώτη επενδυτή από τα 3,5 εκ. ευρώ που εισπράττει ετησίως το Κράτος από την UNIFIL).

Επιβεβαιώνονται επίσης, οι καταγγελίες μας για τεράστια αύξηση σε λιμενικά τέλη αφού ο Γεν. Ελεγκτής αναφέρεται σε προβληματικές πρόνοιες μέσω των οποίων εισάγονται απαγορευτικά τέλη μέχρι και 10 φορές ψηλότερα από τα προηγούμενα (αγκυροβόλιο, εμπορευματοκιβώτια, χρεώσεις επιβατών κρουαζιεροπλοίων).

Παράλληλα, γίνεται πλέον ξεκάθαρο αυτό που συνεχώς ως Κόμμα φωνάζαμε εδώ και 2 χρόνια, ότι δηλαδή το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου σε ιδιώτες, δεν θα αύξανε τα έσοδα του Κράτους (μέχρι και 2 δις ευρώ όπως διατυμπάνιζαν συνεχώς η Κυβέρνηση και ο ΔΗ.ΣΥ) αλλά σε βάθος 25 ετών η Δημοκρατία θα έχει περίπου 200 εκ. ευρώ λιγότερα από τα έσοδα που θα είχε αν συνεχιζόταν η διαχείριση από την Αρχή Λιμένων

Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης είναι οι διαπιστώσεις για το ρόλο του Υπουργού Μεταφορών στις διαπραγματεύσεις και στη διαμόρφωση των συμβάσεων. Ο Γεν. Ελεγκτής αναφέρει ότι θεωρεί ως απαράδεκτο ένας Υπουργός να συμμετέχει σε επιτροπές για θέματα προσφορών και ότι δυστυχώς ο Υπουργός και η Κυβέρνηση δεν έλαβαν υπόψην τους πριν την υπογραφή των συμβάσεων, εισηγήσεις και παρατηρήσεις της Νομικής Υπηρεσίας, του Νομικού Συμβούλου δηλαδή της Δημοκρατίας, κάτι που γραπτώς η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε επισημάνει στον Υπουργό Μεταφορών, στη Καθοδηγητική Επιτροπή και στην Ομάδα Έργου.

Με την έκθεση του Γεν. Ελεγκτή, αποδεικνύεται το μέγεθος του σκανδάλου, του ξεπουλήματος και της λεηλασίας σε βάρος του δημόσιου πλούτου και του δημοσίου συμφέροντος. Ταυτόχρονα, η έκθεση αποτελεί το ναυάγιο των ιδεολογικών εμμονών της Κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ως ΑΚΕΛ, καλούμε το Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Κυβέρνηση του ΔΗ.ΣΥ. να αναλάβουν τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες τους. Αν υπάρχει επιτέλους πολιτική ευθιξία σε αυτή τη Κυβέρνηση. Όσο αφορά τον Υπουργό Μεταφορών, θεωρούμε ότι η ανάληψη της δικής του πολιτικής ευθύνης δεν μπορεί να είναι άλλη από την άμεση παραίτηση του. Παράλληλα, ζητούμε τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εντός του Υπουργείου Μεταφορών και αποστολή της έκθεσης του Γεν. Ελεγκτή στο Γενικό Εισαγγελέα, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών.

06 Απριλίου 2017

PREV

«Kάποιοι είναι έτοιμοι να διακυβεύσουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας»

NEXT

Συνταγματική η πρόταση ΑΚΕΛ για το ασυμβίβαστο