Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Σημαντικός ο ρόλος του Πολιτισμού και ιδιαίτερα του θεάτρου για αντιμετώπιση της κρίσης

Σημαντικός ο ρόλος του Πολιτισμού και ιδιαίτερα του θεάτρου για αντιμετώπιση της κρίσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών με κρατικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Πολιτισμού (Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού, Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Τμήμα Αρχαιοτήτων, Συμφωνική Ορχήστρα, ΘΟΚ) το Πολιτιστικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ ξεκίνησε σειρά επαφών με τα ελεύθερα θέατρα.

Στα πλαίσια αυτά αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ αποτελούμενη από τους Χρίστο Χριστοφίδη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Νεόφυτο Παπαλάζαρο, μέλος της Κ.Ε. και Βάκη Χαραλάμπους, μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της ΕΔΟΝ, επισκέφτηκε ψες το Σατιρικό Θέατρο. Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σατιρικού, να επισκεφτεί τη Δραματική Σχολή του Σατιρικού και να συνομιλήσει με φοιτητές και διδάσκοντες, να μιλήσει με ηθοποιούς και εργαζόμενους στο Σατιρικό. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις απόψεις τόσο του Δ.Σ. του θεάτρου, όσο κυρίως νέων ανθρώπων, για το παρόν και το μέλλον του θεάτρου στην Κύπρο και για το ρόλο του Πολιτισμού στην κρίση που μαστίζει τον τόπο μας.

Από πλευράς της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ εκφράστηκαν κάποιες βασικές θέσεις:

  • Ο Πολιτισμός και ειδικότερα το θέατρο έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τόπο μας που είναι και αξιακή και πολιτιστική.
  • Το μεγάλο όραμα του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη με την ίδρυση του Σατιρικού, για «Θέατρο από το λαό για το λαό» εξέφραζε μια συνολική φιλοσοφική προσέγγιση για το ρόλο του θεάτρου και του Πολιτισμού, που σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ.
  • Θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι να στηριχτούν περισσότερο από το κράτος τα ελεύθερα θέατρα και να επιβιώσουν σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες.
  • Οι ηθοποιοί, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της θεατρικής δημιουργίας, πρέπει να στηρίζονται με διασφάλιση των εργασιακών και άλλων τους δικαιωμάτων. Το ΑΚΕΛ προτίθεται να εγγράψει θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για τα προβλήματα των Κυπρίων ηθοποιών, για μια σφαιρική συζήτηση του θέματος.
  • Χρειαζόμαστε σήμερα, παρά ποτέ, μια ολοκληρωμένη πολιτιστική πολιτική και μια στρατηγική ανάπτυξης της θεατρικής παιδείας στον τόπο μας.

Οι επαφές του ΑΚΕΛ θα συνεχιστούν.

17/03/2015

PREV

Δήλωση για τα σχέδια σχέδια χορηγιών του Υπ. Εμπορίου

NEXT

Παρέμβαση Χρίστου Χριστοφίδη στη συζήτηση με θέμα "Η κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο:δεν πάει άλλο"