Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Σαράντα ένα μαύρα καλοκαίρια είναι αρκετά

Σαράντα ένα μαύρα καλοκαίρια είναι αρκετά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η 14η Αυγούστου το 1974, σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης φάσης της τούρκικης εισβολής, ολοκλήρωσε το σχέδιο «Αττίλας» και έγραψε τον τραγικό επίλογο του κυπριακού δράματος. Σε παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της κατάπαυσης του πυρός που προνοούσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, τα τουρκικά στρατεύματα προελαύνουν προκλητικά και καταλαμβάνουν την Αμμόχωστο, την Μόρφου, την Καρπασία, τα χωριά της Μεσαορίας και άλλα κυπριακά εδάφη.
Με την δεύτερη φάση της εισβολής, ένα σχεδόν μήνα μετά την πρώτη, αποδείχθηκε με τον πλέον περίτρανο τρόπο, ότι η διχοτόμηση της Κύπρου υπήρξε οργανωμένο σχέδιο του ΝΑΤΟ, πιστά εκτελεσμένο από ντόπιους και ξένους. Σαράντα ένα χρόνια μετά, η πατρίδα μας παραμένει διχοτομημένη. Τα χωριά και οι πόλεις μας παραμένουν σκλαβωμένα, η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου άδεια και βουβή, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για επιστροφή της ανεφάρμοστα.
Καταδικάζοντας με οργή και αγανάκτηση τη θλιβερή επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, διακηρύττουμε παράλληλα πως τα συρματοπλέγματα που έσυρε στο σώμα της πατρίδας μας ο Αττίλας δεν αποτελούν το σύνορο και τον ορίζοντα της πατρίδας μας. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εγκλωβισμένους και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους πεσόντες της κυπριακής τραγωδίας.
Το ΑΚΕΛ υπήρξε και παραμένει προσηλωμένο και συνεπές στην υπόθεση της λύσης. Στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό, για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, πατρίδας όλων  των Κυπρίων Ελληνοκύπριων, Τουρκοκύπριων, Αρμένηδων, Μαρωνιτών και Λατίνων.
Η παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία κουβαλά μέσα της τη δυνατότητα για θετική έκβαση. Αυτό θα αποδειχτεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τις θέσεις που θα τεθούν. Η προσήλωση στα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και η αξιοποίηση των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ, μπορεί να προστατεύσει τη διαδικασία από εκτροπές αλλά και να κινήσει τα πράγματα μπροστά με μεγαλύτερη ταχύτητα. 
Το ΑΚΕΛ έχει αποδείξει στην πράξη ότι για όσο η προοπτική της λύσης στη βάση αρχών παραμένει ορατή, θα συνεχίσει να  συμβάλει δημιουργικά και υπεύθυνα  στηρίζοντας την εν εξελίξει διαδικασία. Προειδοποιώντας ταυτόχρονα, για τις ενδεχόμενες συνέπειες ενός νέου ναυαγίου.
Σαράντα ένα μαύρα καλοκαίρια είναι αρκετά. Με αυτή τη θέση να μας καθοδηγεί, θα συνεχίσουμε αγόγγυστα να εργαζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας και να δηλώνουμε παρόν στο κάλεσμα του προσφυγικού κόσμου για επιστροφή.

PREV

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τις φασιστικές συμπεριφορές και τους τραμπουκισμούς στο μνημόσυνο του Ισαάκ και του Σολωμού

NEXT

Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε κάθετα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της CYTA