Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για διόρθωση στρεβλώσεων στο μειωμένο ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία

Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για διόρθωση στρεβλώσεων στο μειωμένο ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου


Μια πτυχή του σκανδάλου που προκάλεσε η Κυβέρνηση με τη μαζικοποίηση της παραχώρησης «χρυσών» διαβατηρίων, είναι η απώλεια εσόδων για το κράτος από τη χρησιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για σκοπούς κατοικίας από 19% σε 5%. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι ο νόμος έχει στρεβλώσεις και κενά που εκμεταλλεύονται οι λεγόμενοι επενδυτές αλλά και οι μεσάζοντες για να γλιτώνουν λεφτά, τα οποία χάνει το κράτος.

Έχοντας υπόψη αυτές τις στρεβλώσεις και κενά, ως ΑΚΕΛ, είχαμε καταθέσει τον περασμένο Νοέμβριο πρόταση νόμου για τη διόρθωση των κενών και των στρεβλώσεων, έτσι ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από μη δικαιούχους και την ίδια ώρα να βοηθηθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη να αποκτήσουν στέγη, κυρίως οι μικρομεσαίες οικογένειες.

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμμβριο, ήρθε στην επικαιρότητα μετά από τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή που αναφέρεται, ανάμεσα στα άλλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη βιομηχανία «χρυσών» διαβατηρίων που έστησε η Κυβέρνηση, στην απώλεια εσόδων για το κράτος εξαιτίας της χρησιμοποίησης κενών του Νόμου για μειωμένο ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία.

Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει δύο βασικές πρόνοιες. H πρώτη πρόνοια έχει να κάνει με τον καθορισμό αξίας ανά τετραγωνικό, έτσι ώστε να μπαίνει οροφή στην αξία της κατοικίας σε σχέση με τη δυνατότητα για μείωση του συντελεστή από 19% σε 5%.

Η δεύτερη πρόνοια προνοεί για συμπερίληψη στο δικαίωμα για μειωμένο ΦΠΑ την επέκταση κατοικίας με στόχο την κάλυψη οικογενειακών αναγκών.

05/10/2020

PREV

Πρόταση Νόμου ΑΚΕΛ: Παράταση αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου

NEXT

Ημερίδα ΑΚΕΛ για την Αμμόχωστο