Home  |  Βουλή   |  Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για διαφοροποίηση ασφαλιστικών προϋποθέσεων για χορήγηση σύνταξης ανικανότητας

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για διαφοροποίηση ασφαλιστικών προϋποθέσεων για χορήγηση σύνταξης ανικανότητας

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή,Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση στην Κ.Ε. Εργασίας επί της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ με την οποία επιχειρείται η διόρθωση μιας σοβαρής αδικίας σε βάρος των ασφαλισμένων στο ΤΚΑ, οι οποίοι ενώ κρίνονται ως ανίκανοι για εργασία (από το Ιατροσυμβούλιο), εντούτοις δεν είναι δικαιούχοι σε σύνταξη ανικανότητας λόγω του ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν εργάζονταν και έτσι δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που τίθενται μέσα από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Το ΑΚΕΛ από το 2013 ξεκίνησε μια προσπάθεια ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση σύνταξης ανικανότητας σε ασφαλισμένους που εργάστηκαν για πολλά χρόνια και οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης της ανεργίας, τα τελευταία χρόνια παρέμειναν άνεργοι, με αποτέλεσμα η αίτησης τους για σύνταξη ανικανότητας να απορρίπτεται και να μένουν εκτεθειμένοι και χωρίς πόρους διαβίωσης.

Οι προσπάθειες μας φαίνεται να αποφέρουν καρπούς, αφού έστω και καθυστερημένα το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να διεξαγάγει μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών προϋποθέσεων για χορήγηση σύνταξης ανικανότητας.

Το ΑΚΕΛ καλεί το αρμόδιο υπουργείο να ολοκληρώσει την αναλογιστική μελέτη και να ετοιμάσει σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό προκειμένου να αρθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που κρίνονται ως ανίκανα για εργασία, έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια, αλλά δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που τίθενται στην υφιστάμενη νομοθεσία.

12/06/2018

PREV

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Τουρισμού

NEXT

Αναπομπή των προτάσεων νόμου του ΑΚΕΛ για παροχή άδειας και επιδόματος πατρότητας