Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Τουρισμού

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Τουρισμού

Α. Για το νομοσχέδιο και τους Κανονισμούς περί Ρύθμισης, Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων

Ως ΑΚΕΛ, δηλώνουμε ότι η συζήτηση αυτών των νομοθετημάτων έπρεπε να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψήφιση από την Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού. Και αυτό γιατί τα νομοθετήματα αυτά αναφέρονται μόνο σε Υφυπουργείο Τουρισμού, τη στιγμή που θα κατατεθούν στην Ολομέλεια τροπολογίες που θα προκρίνουν τη συνύπαρξη Υφυπουργείου και ΚΟΤ και όχι το κλείσιμό του, όπως ζητά η Κυβέρνηση. Ακόμα δε γνωρίζουμε αν ο ΚΟΤ θα κλείσει ή όχι. Ακόμα δε γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του αν τελικά δεν καταργηθεί. Ζητήσαμε σήμερα να κατατεθούν στην επιτροπή οι γραπτές απόψεις που έστειλε ο ΚΟΤ για τα δύο νομοθετήματα, ώστε να δούμε ποια ακριβώς είναι η θέση του και κακίσαμε το γεγονός ότι στη δημόσια διαβούλευση δεν είχαν κληθεί οι Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Αφού ληφθεί οριστική απόφαση στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα του Υφυπουργείου Τουρισμού και αφού σταλθούν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων στα Υπουργεία Εσωτερικών και Τουρισμού και αφού έχουμε το τελικό αναθεωρημένο κείμενο, στην κατ΄ άρθρο συζήτηση θα παρουσιάσουμε τις απόψεις και τις εισηγήσεις μας.

Β. Για την πρόταση νόμου για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα

Ως κόμμα θεωρούμε ότι η πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού με την προσθήκη διατάξεων στη βασική νομοθεσία για τη συμπερίληψη και την αδειοδότηση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων (τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων και κατοικιών) καθώς και με τον καθορισμό πλαισίου αδειοδότησης τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων, θα μπει τάξη και θα κτυπηθεί η παρανομία που παρατηρείται σε αυτό τον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας. Σημαντική θεωρούμε και τη δημιουργία μητρώου για εγγραφή αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, στη βάση Κανονισμών που θα εγκριθούν από το Υπουργικό. Παράλληλα όμως θέλουμε να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, για το γεγονός ότι η πρόταση αυτή εξαιρεί τα διαμερίσματα, τα οποία επίσης ενοικιάζονται παράνομα και άρα θα έπρεπε η παρανομία και σε αυτό τον τομέα να παταχθεί. Θα αναμένουμε την τελική θέση των εισηγητών της πρότασης για το θέμα αυτό, όπως και το τί θα γίνει με τους Κανονισμούς, δηλαδή αν θα ετοιμαστούν από το Υπ. Εσωτερικών και θα τύχουν νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία ή κάποιες πρόνοιες τους θα ενσωματωθούν στην πρόταση νόμου. Όταν οριστικοποιηθεί το κείμενο, θα το μελετήσουμε και θα τοποθετηθούμε ανάλογα.

12/06/2018

PREV

Συνειδητή κωλυσιεργία εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας

NEXT

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για διαφοροποίηση ασφαλιστικών προϋποθέσεων για χορήγηση σύνταξης ανικανότητας