Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Πρωτοχρονιάτικη Διακήρυξη του ΑΚΕΛ

Πρωτοχρονιάτικη Διακήρυξη του ΑΚΕΛ

 

Με την ευκαιρία της έλευσης του 2015 το ΑΚΕΛ απευθύνει τις πιο θερμές ευχές στον κυπριακό λαό, Ε/κύπριους, Τ/κύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους, για χρόνια πολλά, ευτυχία και προκοπή, σύντομο τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας σε συνθήκες ελευθερίας και ειρήνης.


Τις καλύτερες ευχές απευθύνουμε και προς τους απόδημους συμπατριώτες μας, οι οποίοι με το δικό τους αγώνα στηρίζουν και προωθούν τη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου μας.
Θερμές ευχές απευθύνουμε και σε όλους τους μετανάστες, που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και που αυτές τις γιορτινές μέρες φυσιολογικά έχουν στραμμένη τη σκέψη στη δική τους πατρίδα και τους δικούς τους ανθρώπους.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Το 2014 που φεύγει αφήνει πίσω του μια πικρή γεύση εξαιτίας των πρωτόγνωρα αρνητικών συνθηκών στην οικονομία. Η συνέχιση για δεύτερη χρονιά των τιμωρητικών μέτρων σε βάρος της Κύπρου, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών και κυβερνητικών πολιτικών λιτότητας, οδήγησε σε περαιτέρω φτωχοποίηση το λαό μας.
Στο διεθνές επίπεδο, η προσπάθεια για επιβολή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων τους σ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη, συνεχίζεται αμείωτα σε βάρος των λαών και της βούλησης τους, σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η γειτονιά μας βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο των εξελίξεων, μέσα από το συνεχιζόμενο ματοκύλισμα ολόκληρων λαών και την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί ως αποτέλεσμα των ενεργειών και των επεμβάσεων ισχυρών Δυτικών κρατών. Αφού πρώτα δημιούργησαν το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», σήμερα οι ΗΠΑ και Δυτικοί σύμμαχοι τους το χρησιμοποιούν σαν άλλοθι για να επιβάλουν με την ίδια συνταγή τα συμφέροντα τους στην περιοχή.
Αντίστοιχα, στην Ευρώπη άνοιξε ένας νέος κύκλος αίματος, αυτή τη φορά στην Ουκρανία. Ο στόχος για ενσωμάτωση της Ουκρανίας στα ευρωατλαντικά συμφέροντα, αποτελεί μέρος της προσπάθειας περικύκλωσης και τελικά του ελέγχου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία αντέδρασε με την προσάρτηση της Κριμαίας.
Αμφότερες αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν δυσμενώς την Κύπρο τόσο οικονομικά, όσο και γεωπολιτικά. Αφενός έχει αναβαθμιστεί ό ρόλος της Τουρκίας, και αφετέρου έχουν προκληθεί αρνητικές επιπτώσεις στον κυπριακό τουρισμό και τις εξαγωγές προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Την ίδια στιγμή, παρά τα τραγικά αποτελέσματα των μνημονίων και της επιβολής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της οικονομίας, που επέτεινε σημαντικά τις συνέπειες της χειρότερης συστημικής κρίσης του καπιταλισμού, οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε., όχι μόνο δεν αλλάζουν πορεία, αλλά ενισχύουν περεταίρω το νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της Ένωσης.
Στο Κυπριακό, ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας για τα Δυτικά συμφέροντα, σε συνδυασμό με την υπονόμευση της διεθνούς αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξαιτίας της δογματικής εμμονής των κυβερνώντων στη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική και εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων, γεμάτων μικροπολιτικές σκοπιμότητες χειρισμών στο Κυπριακό, έχουν διευκολύνει την εφαρμογή των τουρκικών σχεδιασμών και τυχοδιωκτισμών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι παράνομες, καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν προκαλέσει την αναστολή των διαπραγματεύσεων, κάνοντας πιο ζοφερή την προοπτική διάρρηξης του αδιεξόδου και εξεύρεσης συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Η κυβέρνηση μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις και παρά τις επανειλημμένες προτροπές του ΑΚΕΛ για ανάληψη πρωτοβουλιών που είτε θα αναγκάσουν την Τουρκία να ανακαλέσει τα τετελεσμένα που επιχειρεί, είτε θα την αφήσουν σοβαρά εκτεθειμένη, επέλεξε δυστυχώς να είναι αρεστή στο εσωτερικό παρά ωφέλιμη για το λαό.
Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να διέρχεται μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα και της μνημονιακής «θεραπείας» που με βίαιο τρόπο επιβλήθηκε από την τρόικα στην Κύπρο, το Μάρτιο του 2013. Το μνημονιακό ζυγό όχι μόνο τον αποδέχτηκε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά παρά τις περί αντιθέτου προεκλογικές της δεσμεύσεις, τον θεωρεί ως το ιδεολογικό μανιφέστο της. Το αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων λιτότητας, του κουρέματος καταθέσεων, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, του ξηλώματος του κοινωνικού κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων, το βιώνουν με τραγικό τρόπο οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα νοικοκυριά, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και οι μικρές επιχειρήσεις.
Θύματα της τραπεζικής κρίσης, της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας και των ταξικού χαρακτήρα παρεμβάσεων των κυβερνώντων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου είναι και η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η στεγαστική και προσφυγική πολιτική και πλείστοι τόσοι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Δυστυχώς, το 2015 προμηνύεται να είναι ακόμη ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος για την Κύπρο, το λαό μας και τους εργαζόμενους.
Ως ΑΚΕΛ, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με συνέπεια και να πρωτοστατούμε για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών και για επαναπροσέγγιση Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων.
Ως το βασικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό πόλο αντίστασης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης για σκληρή λιτότητα, απορύθμιση και ιδιωτικοποιήσεις. Ενισχύοντας συνεχώς τους δεσμούς του κόμματος με το λαό μας και τους εργαζόμενους, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται την κοινωνία, η οποία βρίσκεται κάτω από μια πρωτοφανή επίθεση.
Μέσα από συνεχείς πρωτοβουλίες και κατάθεση προτάσεων και εισηγήσεων για δίκαιη και ισορροπημένη  κατανομή των βαρών της κρίσης, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για έξοδο από τον μνημονιακό ζυγό και για την όσο το δυνατό πιο σύντομη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
Μέσα από τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαού μας, μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή και να ανανεώσουμε την ελπίδα για το αύριο.
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στον εθνικισμό- σοβινισμό, τον ρατσισμό και τα μισάνθρωπα ιδεολογήματα της ακροδεξιάς.
Το ΑΚΕΛ ως γνήσια διεθνιστικό κόμμα εκφράζει την αλληλεγγύη του προς όλους τους λαούς και τους εργαζόμενους του κόσμου που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον νεοφιλελευθερισμό και τις επιπτώσεις της κρίσης, για δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα, για κοινωνικές κατακτήσεις, για ειρήνη και σοσιαλισμό.
Οι δυνάμεις της εργασίας είναι και παραμένουν οι φορείς της προόδου και η ελπίδα της ανθρωπότητας. Με οργανωμένους πολιτικούς, κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες η ανθρωπότητα βαδίζει τον ανηφορικό δρόμο για ένα φωτεινό μέλλον. Και κανείς δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία, όσες αντιξοότητες και αν υπάρχουν.
Καλή χρονιά σε όλους!
Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ

PREV

Αντί απάντησης επέλεξε τη συσκότιση ο Υπουργός Οικονομικών

NEXT

Το ΑΚΕΛ δεν θα αποδεχθεί συγκάλυψη