Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της στήριξης των φοιτητών μας

Πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της στήριξης των φοιτητών μας

Δήλωση του Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ 
Χρίστου Χριστοφίδη

 

Συνάντηση με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων

2013_04_23_04_23_38__7b740e4ab1f74ac296f94a5268c0c109[1]Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής το ΓΓ του κόμματος συναντήθηκε χτες με τη Γραμματεία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων. Το ΑΚΕΛ αποδίδει τεράστια σημασία στους φοιτητές και τις φοιτήτριές και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Ζούμε σε με περίοδο που η μόρφωση,  πανεπιστημιακή μόρφωση, αποκτά πρόσθετη σημασία για την έξοδο του της πατρίδας μας από την κρίση και την αποτροπή διεύρυνσης των ταξικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που περνά η πατρίδα και ο λαός μας και μετά από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των φοιτητών μας το ΑΚΕΛ προτείνει:

  • –  Το ΥΠΠΟ να αναλάβει πρωτοβουλία για τη μείωση των διδάκτρων στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Η μείωση των διδάκτρων θα ανακουφίσει χιλιάδες φοιτητές, αρκετοί από τους οποίους πιθανόν να διέκοψαν ή να αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους. Την ίδια ώρα θα λειτουργήσει προς όφελος των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
  • –      Ειδικά αυτή την περίοδο το ΥΠΠΟ πρέπει να επιτηρήσει την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, με έμφαση στη σωστή ενημέρωση των φοιτητών για το κόστος σπουδών.
  • –      Να υπάρξει έλεγχος στις τιμές των ενοικίων στις φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια. Να εξεταστεί ο θεσμός της μαζικής ενοικίασης διαμερισμάτων από τα πανεπιστήμια σε χαμηλότερες τιμές και η υπενοικίαση τους σε φοιτητές, θεσμός που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε κάποια Πανεπιστήμια
  • –      Πρέπει νε εξεταστούν σοβαρά τα συνολικότερα προβλήματα των φοιτητών μας από το ΥΠΠΟ, με δεδομένες τις νέες συνθήκες και να ξεκαθαρίσει η κυβερνητική πολιτική σε μια σειρά από τομείς. Όπως για παράδειγμα τι θα γίνει τελικά με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, τι θα γίνει με το ειδικό Φοιτητικό Πακέτο, πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την κάλυψη των φοιτητών μας με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επιβολή κομίστρων στους φοιτητές. Δεν είναι αποδεκτό, σε μια περίοδο που ιδιαίτερα συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα φοιτητών χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να αφαιρούνται συνεχώς ωφελήματα από τους φοιτητές μας.

Αναμένουμε από το ΥΠΠΟ και τους κυβερνώντες επιτέλους πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της στήριξης των φοιτητών μας.

Συνάντηση με τη συνομοσπονδία γονέων και κηδεμόνων προδημοτικών και νηπιαγωγείων

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντηθήκαμε χτες με τη Συνομοσπονδία Γονέων Προδημοτικών και Νηπιαγωγείων. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα με κύριο την αναγκαιότητα λειτουργίας του θεσμού του Καλοκαιρινού Σχολείου. Ο θεσμός θα μπορούσε να εφαρμοστεί τουλάχιστο πιλοτικά από φέτος, αλλά δυστυχώς προσέκρουσε στην άρνηση του ΥΠΠΟ. Συμφωνήσαμε με τη Συνομοσπονδία Γονέων ότι ο θεσμός είναι εντελώς απαραίτητος και θα ασκήσουμε επιρροή και πίεση στους κυβερνώντες να εφαρμόσουν αυτό τον αναγκαίο θεσμό. Αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα από το ΥΠΠΟ, όπως δεσμεύτηκε στη Βουλή, να παρουσιάσει το σχέδιό του για τη στήριξη και τους καλοκαιρινούς μήνες των απόρων παιδιών μας που σιτίζονται στα σχολεία μας.

11/06/2014

PREV

Κατάντησαν ανέκδοτο την Αρχή Εξυγίανσης

NEXT

Έξοδα προεκλογικής εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές