Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Προϋπολογισμός αιματηρής λιτότητας και περικοπών

Προϋπολογισμός αιματηρής λιτότητας και περικοπών

Δήλωση αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Σταύρου Ευαγόρου, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015

Ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση και η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015. Το ΑΚΕΛ έχει καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό γιατί θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνεται στον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο που οφείλει ο εκάστοτε προϋπολογισμός να διαδραματίζει, ιδιαίτερα όταν στην οικονομία επικρατούν συνθήκες ύφεσης και ψηλής ανεργίας.

Αξιολογώντας τις διάφορες πτυχές του Προϋπολογισμού εκτιμούμε ότι:

  • Ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει την ύφεση και δεν προσφέρει αναπτυξιακές προοπτικές στην κυπριακή οικονομία. Λόγω της πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας η ύφεση το 2013 έφτασε στο 5,4%, ενώ και το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης θα συνεχίσει να είναι αρνητικός. Οι εξελίξεις στη Ρωσία και η επίδραση τους στον τουρισμό και στις υπηρεσίες καθώς και η στασιμότητα των δαπανών για αναπτυξιακά έργα περιορίζουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη το 2015.
  • Σε συνδυασμό με την ένταση των μέτρων λιτότητας ο Προϋπολογισμός δεν δημιουργεί προοπτικές βελτίωσης των συνθηκών απασχόλησης. Η ανεργία παραμένει σε ιστορικά ψηλά επίπεδα με αυξητική τάση. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 η ανεργία παρουσίασε αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2013 (από 15,8% το 2013 σε 16,2% το 2014).

Η ισχνή και παροδική μείωση των ποσοστών ανεργίας δεν είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της απασχόλησης αλλά αντίθετα αντίδραση στην ανυπαρξία προοπτικών εργασίας στο μέλλον (μη εγγεγραμμένοι άνεργοι, μετανάστευση, φυγή κοινοτικών).

  • Τα δημόσια οικονομικά αν και παρουσιάζουν βελτίωση, έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή. Όταν ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι το 2015 δεν θα επιβληθούν πρόσθετες φορολογίες παραλείπει σκοπίμως τα εξής σημαντικό. Ότι επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη αυξήθηκαν ο ΦΠΑ και όλοι οι φόροι κατανάλωσης, αυξήθηκαν ο εταιρικός φόρος και η φορολογία επί των τόκων, επιβλήθηκε ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, αυξήθηκαν οι άδειες κυκλοφορίας και ο κόσμος πληρώνει κόμιστρα και τέλη στα νοσοκομεία.
  • Οι τράπεζες παρά τις θυσίες που έχουν γίνει από την κοινωνία και παρά την ανακεφαλαιοποίηση τους διατηρούν τα πιο ψηλά στεγαστικά και επιχειρηματικά επιτόκια στην Ευρωζώνη. Δεν έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις δανείων, ούτε έχουν καταφέρει να διοχετεύσουν εκ νέου δάνεια προς την πραγματική οικονομία.
  • Ως ΑΚΕΛ σημειώνουμε την αναλγησία της Κυβέρνησης σε σχέση με τις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχώρησε στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ όπως είχε συμφωνηθεί αλλά προχωρεί και σε αλλαγή, με στόχο την εκχώρηση του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Έχουμε λοιπόν ένα Προϋπολογισμό αιματηρής λιτότητας και περικοπών. Ένα προϋπολογισμό ο οποίος εγκλωβίζει τη χώρα στον φαύλο κύκλο λιτότητας – ύφεσης. Ένα Προϋπολογισμό που υποβαθμίζει την ανάπτυξη, αποδομεί την κοινωνική συνοχή και υποσκάπτει τους κοινωνικούς τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας.

Πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό εγκλωβισμένο στην φιλοσοφία του μνημονίου το οποίο αποτελεί το μανιφέστο της κυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη. Ο Προϋπολογισμός του 2015 αναπαράγει την στασιμότητα και αποτρέπει την έξοδο της Κύπρου από την ύφεση.

17/12/2014

PREV

18η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών

NEXT

Ανησυχίες για τη Μεταμοσχευτική Κλινική του ΓΝΛ