Home  |  Βουλή   |  Προτάσεις ΑΚΕΛ για πραγματική προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος

Προτάσεις ΑΚΕΛ για πραγματική προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος

Δήλωσης Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Βουλευτού ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία και τη βιασύνη των κυβερνώντων και του κόμματος που τους στηρίζει, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για τη «βιομηχανία» διαβατηρίων, να πουν ότι κάτι γίνεται σε θεσμικό επίπεδο για πάταξη της διαφθοράς. Βέβαια, για να μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, δεν μπορεί να αποτελείς μέρος του.

Ως ΑΚΕΛ από το 2016 καταθέσαμε πρόταση νόμου στη βάση του Βρετανικού Νομικού πλαισίου για την προστασία των πληροφοριοδοτών. Μια πολυσέλιδη πρόταση που κάλυπτε Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα και δεν αφορούσε μόνο καταγγελίες στις διωκτικές αρχές, ως προνοεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Η πρόταση νόμου που καταθέσαμε ήταν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία θα πρέπει τάχιστα  να γίνει και νόμος της Δημοκρατίας.

Από το 2016 και για ενάμιση χρόνο, εντελώς αντιδεοντολογικά, η πρόταση νόμου ήταν θαμμένη στα συρτάρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Στείλαμε σειρά επιστολών προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ζητώντας επίσπευση της συζήτησης. Ήταν εμφανές ότι ο Πρόεδρος ανέμενε την κατάθεση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, πράγμα που έγινε ενάμιση χρόνο μετά, εντός του 2017.

Εμείς, στην πρόταση νόμου που καταθέσαμε τοποθετούσαμε την προστασία των πληροφοριοδοτών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, όπως το θέτει και η Οδηγία της ΕΕ. Να προστατεύονται, δηλαδή, οι πληροφοριοδότες, είτε αυτοί βρίσκονται σε ιδιωτικούς οργανισμούς, είτε στη δημόσια υπηρεσία. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι, αντί ως είθισται  να συζητείται το νομοσχέδιο παράλληλα με την πρόταση νόμου, προχώρησε μόνο η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να παραπέμπει την πρόταση νόμου σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πρόκειται για συστηματική συμπεριφορά από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος, η οποία  παρατηρήθηκε και για την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το 2014 και η οποία περιλάμβανε την δημιουργία της Αρχής Εποπτείας. Την ημέρα που οδηγήθηκε η πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσα εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, στην Ολομέλεια για ψήφιση, την ίδια μέρα κατατέθηκε το κυβερνητικό νομοσχέδιο με στόχο να παρεμποδιστεί η ψήφιση της πρότασης που είχαμε καταθέσει. Έγινε μεγάλη συζήτηση στην Ολομέλεια γι’ αυτήν την σκοπιμότητα.  Απεδείχθη εκ των υστέρων ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο κατατέθηκε βεβιασμένα, ήταν πρόχειρο και ατελές, γι’ αυτό και προχώρησε ενσωμάτωση της πρότασης νόμου στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Εμείς ενεργώντας με εντελώς διαφορετική προσέγγιση, μόλις χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στηρίξαμε πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε από τρεις συναδέλφους του κυβερνώντος κόμματος, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμαζε νομοσχέδιο για το ίδιο ακριβώς ζήτημα, γιατί γνώμονας των αποφάσεων μας είναι το δημόσιο συμφέρον και αυτό επιβάλλει η πολιτική ηθική. Χαρακτηριστικά, αναφέρω ότι για να στηρίξω το αίτημα των τριών συναδέλφων να προχωρήσει άμεσα η πρόταση τους, είχα φέρει ως παράδειγμα την καθυστέρηση που έγινε στην πρόταση νόμου για τους πληροφοριοδότες, προκειμένου να κατατεθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο και να καλυφθεί η καθυστέρηση από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου.

Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε και με τη βοήθεια των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου σε ενσωμάτωση της πρότασης νόμου στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, σε μια προσπάθεια να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί πραγματική προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, μέχρι την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, με πιθανότητα για πάταξη κάθε μορφής διαφθοράς.

11/11/2020

PREV

Απρόθυμη η κυβέρνηση να στηρίξει με νέα σχέδια τους πρόσφυγες

NEXT

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Εννέα μήνες μετά και το Υπουργείο Παιδείας ακόμη «ψάχνεται»