Παρέμβαση Γ. Λουκαΐδη στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για τη διασφάλιση διεξαγωγής δίκαιων δημοψηφισμάτων στα κράτη μέλη
Ανακοινωθέν Κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ
Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών για τη διασφάλιση διεξαγωγής δίκαιων δημοψηφισμάτων στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε αρχικά ότι το σχετικό Προκαταρκτικό Ψήφισμα και η Έκθεση θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του αναθεωρημένου Κώδικα Πρακτικής, που αναμένεται να εκπονήσει η Επιτροπή Βενετίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και τον οποίο καλούνται να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη.
Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι τα δημοψηφίσματα, ως έκφραση άμεσης δημοκρατίας, πρέπει να συμπληρώνουν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και να ενισχύουν παράλληλα τη συμμετοχική δημοκρατία. Η δυνατότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα δύναται να λαμβάνει χώρα σε σημαντικές περιπτώσεις, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, όταν απαιτείται η γνώμη του λαού για ένα σπουδαίο ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος, ιδιαίτερα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται αποδεκτό και σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οποιεσδήποτε προσπάθειες του κατεστημένου για παράκαμψη του αποτελέσματος ή μεθοδεύσεις για επαναφορά του δημοψηφίσματος, εξήγησε, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ποθητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να αναχαιτίζονται, καθότι αντιβαίνουν στην εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και τη λαϊκή βούληση.
Η απόφαση για προσφυγή σε δημοψήφισμα, επεσήμανε πρόσθετα ο κ. Λουκαΐδης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις μειοψηφίας για να παρακάμπτουν τη νομοθετική εξουσία ή να παραβλέπει τις νενομισμένες διαδικασίες ελέγχου και ισορροπίας μεταξύ των θεσμών. Τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να μπορούν να συναινούν σε αυτή τη διαδικασία και να έχουν ανάμειξη. Είναι επάναγκες, συμπλήρωσε ο Κύπριος βουλευτής, οι ψηφοφόροι να έχουν πρόσβαση σε ισορροπημένη και ποιοτική πληροφόρηση και να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις συνέπειες της απόφασής τους και για ό,τι αυτή συνεπάγεται για τους μετέπειτα χειρισμούς του ζητήματος.
Διαπίστωσε ότι πολλά από τα πιο πρακτικής φύσεως ζητήματα που εμπεριέχονται στην έκθεση είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη ευρείας λαϊκής διαβούλευσης προ του δημοψηφίσματος, στην ανάγκη θέσπισης κανόνων που να απαγορεύουν τη χρηματοδότηση εκστρατειών από δημόσιους πόρους και την εφαρμογή της διαφάνειας σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση γενικότερα. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη ίσης προβολής από τα ΜΜΕ και στη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ψηφοφόρων στην αντικειμενική πληροφόρηση. Η σύσταση ενός ανεξάρτητου, μη κυβερνητικού εποπτικού φορέα για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, που να ρυθμίζει επακριβώς όλα τα συναφή ζητήματα, είναι εξαιρετικής σημασίας, κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης.