Home  |  Βουλή   |  Η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα της κατοχύρωσης των παραδοσιακών προϊόντων

Η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα της κατοχύρωσης των παραδοσιακών προϊόντων

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου 

Μετά το απίστευτο φιάσκο και το διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου, με την απώλεια του χαλουμιού στη Μ. Βρετανία, ως κόμμα ελπίζουμε ότι το πάθημα θα γίνει μάθημα και η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει πλέον με σοβαρότητα το θέμα της κατοχύρωσης των παραδοσιακών μας προϊόντων.

Στη σημερινή συνεδρίαση διαφάνηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη διαφοροποίησης των εργαλείων χρηματοδότησης των μονάδων μεταποίησης για να εξυπηρετηθούν οι αγορές του εξωτερικού, η ανάγκη παροχής ευκολιών δανειοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και απλοποίησης των διαδικασιών εξασφάλισης των απαραίτητων αδειών για τις μονάδες αυτές.

Επίσης, άμεσα θα πρέπει να διευκρινιστεί το τί θεωρείται «παραδοσιακό προϊόν» και στη συνέχεια θα πρέπει τα προϊόντα να καταγραφούν σε ειδικό κατάλογο. Η Κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή των προϊόντων που μεταποιούνται.

Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης, λόγω της κωλυσιεργίας από μέρους των κρατικών υπηρεσιών αλλά και των διαφορών μεταξύ των παραγωγών, στην υποβολή των σχετικών φακέλων για την κατοχύρωση των παραδοσιακών προϊόντων, είναι το παράδειγμα των αλλαντικών Πιτσιλίας (λούντζα, λουκάνικο, χοιρομέρι), ο φάκελος των οποίων ετοιμάστηκε μετά από 13 χρόνια και εκκρεμεί εδώ και ενάμιση χρόνο στην Ε.Ε.

Ως ΑΚΕΛ, καλούμε τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τυποποίηση των παραδοσιακών προϊόντων που εκκρεμούν και σε ενημέρωση και καθοδήγηση των μικρών μονάδων παραγωγής. Κυρίως, η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην παροχή κινήτρων δημιουργίας μικρών μονάδων μεταποίησης στην ύπαιθρο για ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και καταπολέμηση της αστυφιλίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

22 Ιανουαρίου 2019

PREV

Δήλωση Χριστάκη Τζιοβάνη για το νομοσχέδιο για τα νέα τέλη κυκλοφορίας

NEXT

Παρέμβαση Γ. Λουκαΐδη στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για τη διασφάλιση διεξαγωγής δίκαιων δημοψηφισμάτων στα κράτη μέλη