Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας το ΑΚΕΛ απευθύνει χαιρετισμό εκτίμησης και ευγνωμοσύνης σε όλους όσοι με ευσυνειδησία και αίσθημα ευθύνης υπηρετούν το λειτούργημα της διασφάλισης της υγείας του λαού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας παραπέμπει σε ατομικό επίπεδο στην ευθύνη του καθενός να ακολουθεί υγιή τρόπο ζωής και να εφαρμόζει υγιείς συμπεριφορές που διασφαλίζουν όχι μόνο τη μακροβιότητα αλλά και την ποιότητα ζωής. Σε συλλογικό επίπεδο παραπέμπει στις ευθύνες της πολιτείας για διασφάλιση όλων των αναγκαίων ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά στην παροχή υπηρεσιών υγείας τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όσο και στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια για τους ίδιους σκοπούς.

Επιπρόσθετα, τονίζεται η σημασία της πρόληψης μέσα από προγράμματα αγωγής και προαγωγής της υγείας, τα οποία οφείλει το κράτος να διασφαλίζει για τους πολίτες του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί δραστικά και ο κόσμος θα έχει σύντομα περισσότερους ηλικιωμένους από ό,τι παιδιά. Οι πληθυσμοί των λαών της υφηλίου γηράσκουν παντού, αλλά στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ο πρόωρος θάνατος από τις αρρώστιες, τις άθλιες συνθήκες ζωής και τις πολεμικές συγκρούσεις, είναι δυστυχώς μια ζοφερή πραγματικότητα στο σύγχρονο κόσμο της νέας τάξης και του νεοφιλελευθερισμού.

Προσπάθεια όλων των φορέων υγείας πρέπει να είναι να διασφαλιστεί η καλή υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου ώστε να καταστεί εφικτό να μπορούν να ενισχυθούν, κυρίως οι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες και να έχουν μια παραγωγική και κοινωνικά έντονη και ωφέλιμη ζωή ως το τέλος.

Η Αριστερά αντικρίζει την υγεία με τη θεμελιώδη αρχή που την καθορίζει σαν κοινωνικό αγαθό, το οποίο έχει υποχρέωση να παρέχει ένα κράτος στους πολίτες του. Ο τρόπος διαχείρισης του αγαθού της υγείας, αλλά και το επίπεδο σχέσης των πολιτών με αυτό, καταδεικνύει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και πολιτισμού των κοινωνιών. Για το ΑΚΕΛ η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο για τους λίγους.

Στις συνθήκες οξείας κοινωνικής κρίσης και οικονομικών ανισοτήτων που επικρατούν μετά τις αποφάσεις του Μαρτίου του 2013 η διαφύλαξη κεκτημένων και ιδιαίτερα η διαφύλαξη των δικαιωμάτων όλων στην υγεία είναι περισσότερο από αναγκαία.

Σήμερα με τα παρόντα κοινωνικο- οικονομικά δεδομένα, η παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας στον κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα, αποτελεί ύψιστη κοινωνική ανάγκη. Συνεπώς η προώθηση και εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να τεθεί στις πρώτες προτεραιότητες του κράτους. Χρειάζεται να επιδειχθεί πραγματική πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα ώστε η εφαρμογή του ΓΕΣΥ να προχωρήσει όπως προγραμματίστηκε χωρίς άλλη καθυστέρηση και παλινδρομήσεις και μακριά από σκοπιμότητες και απόπειρα εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων.

Σημειώνουμε με ανησυχία το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ στη χώρα μας, αλλά τούτο δεν αποτελεί ελαφρυντικό στοιχείο για κανένα ώστε να προκαλεί περαιτέρω καθυστέρηση. Το ΑΚΕΛ αναμένει από το Υπουργείο Υγείας να στηρίξει την προώθηση του ΓΕΣΥ, όπως αυτό συλλογικά και συναινετικά αποφασίστηκε, υιοθετώντας συγκεκριμένα μέτρα που είναι απαραίτητα να υλοποιηθούν για την εφαρμογή του.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει στον περαιτέρω διοικητικό, οργανωτικό εκσυγχρονισμό των κρατικών νοσηλευτηρίων στη βάση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος, ώστε να αποτελέσουν το βασικό άξονα γύρω από τον οποίο θα κτιστεί το ΓΕΣΥ.

Εκφράζουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας των κρατικών υπηρεσιών υγείας. Η υγεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποταχθεί στην λογική της τρόικας. Η ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να μετριέται με χρήματα. Η συνεχής υποστελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, η ελλειπής δομή, η μη πλήρωση ζωτικών θέσεων για τη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων, ο μη εκσυχρονισμός των όρων εργασίας και η έλλειψη της εργασιακής ασφάλειας των εκτάκτων λειτουργών υγείας, οι ελλείψεις σε αναγκαία αναλώσιμα κ.ά. υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών και δημιουργούν αρνητική εικόνα στην κοινωνία.  Ιδιαίτερα σήμερα, τα μεγάλα τρέχοντα προβλήματα στην απασχόληση και την οικονομία, αυξάνουν συνεχώς τους ασθενείς που απευθύνονται στο δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα τα κρατικά νοσηλευτήρια να υπερφορτώνονται και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, τα προβλήματα στην παροχή της ποιοτικής φροντίδας υγείας να συσσωρεύονται. Σε αυτά τα πλαίσια επιβάλλεται η τάχιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται με στόχο την προστασία και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και περιορισμό των λιστών αναμονής.

Το ΑΚΕΛ δηλώνει ότι θα στηρίξει πολιτικές που θα είναι προς όφελος της υγείας του απλού πολίτη και της κοινωνίας και να αντιπαλέψει πολιτικές που οδηγούν την υγεία προς τα πίσω και τη μετατρέπουν σε προνόμιο αντί δικαιώματος.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση του τομέα της υγείας στην Κύπρο και για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στέκεται ανάχωμα σε όσους καπηλεύονται ή δημαγωγούν στα θέματα υγείας προς εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και θα εξακολουθήσει να στηρίζει το δημόσιο τομέα υγείας ως την αναγκαία ραχοκοκαλιά των παρεχόμενων στη χώρα μας υπηρεσιών υγείας.

7/4/2015

PREV

Οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπο για λύση του Κυπριακού

NEXT

Oι συνταξιούχοι μας έχουν μαζί τους το ΑΚΕΛ