Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπο για λύση του Κυπριακού

Οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπο για λύση του Κυπριακού

ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΗΣ Κ.Ε. ΑΚΕΛ ΤΟΥΜΑΖΟΥ ΤΣΙΕΛΕΠΗ

Με τη  σημερινή του δήλωση ο κ. Άιντε επιβεβαίωσε αυτό που αναμενόταν. Ότι, δηλαδή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι  διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν μετά την εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στα πλαίσια του ΟΗΕ και υπό την αιγίδα του Γ.Γ. συνιστούν τον μόνο προσφερόμενο τρόπο για λύση του Κυπριακού. Ως εκ τούτου, με τη λήξη της τουρκικής NAVTEX και την αποχώρηση του Barbaros από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΑΚΕΛ δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με την επανέναρξη των συνομιλιών. Υπενθυμίζουμε σχετικά τη θέση μας ότι η αναστολή της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν ισοδυναμούσε με τερματισμό της.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ασκεί πιέσεις για διαδικασία εξπρές που να οδηγεί σε τετραμερή διάσκεψη μέσα σε μερικούς μήνες. Η απάντηση μας σε αυτή την ανεδαφική και προπαγανδιστική τακτική δεν θα πρέπει να είναι τα φοβικά σύνδρομα αλλά το ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρώτοι και καλύτεροι εμείς επιδιώκουμε λύση το συντομότερο δυνατό. Τονίζουμε ότι μια αντιπροσωπευτική, πολυμερής διεθνής διάσκεψη θα έχει νόημα και αποτέλεσμα μόνο αφού προηγουμένως φθάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Ως εκ τούτου, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία εννοούν αυτά που λένε για σύντομη λύση, δεν έχουν παρά να αποδεχθούν στην πράξη τις σημαντικές συγκλίσεις που καταγράφονται στο σχετικό έγγραφο Ντάουνερ και να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν μείνει. Είναι οξύμωρο η τουρκοκυπριακή πλευρά να ισχυρίζεται ότι επιδιώκει λύση μέσα σε μερικούς μήνες αλλά την ίδια στιγμή να τορπιλίζει όσα σημαντικά είχαν επιτευχθεί και να επαναφέρει απαράδεκτες θέσεις που συγκρούονται μετωπικά με τις συγκλίσεις.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντλήσει διδάγματα από την αρνητική εμπειρία της διετίας, που κρίνεται εκ του μέχρι στιγμής αποτελέσματος, και να πορευθεί με σύνεση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Επιβάλλεται να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία  με στόχο να προσέλθουμε στις διαπραγματεύσεις πανέτοιμοι για σοβαρή συζήτηση των βασικών εκκρεμούντων θεμάτων, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί, και όχι για εξυπαρχής διαπραγμάτευση. Πρέπει να πορευτούμε όχι με φλύαρες αναλύσεις αλλά με διαπραγματευτικές θέσεις που να στηρίζονται σε αρχές και ταυτόχρονα να αποδεικνύουν την καλή μας θέληση για λύση.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι το ΑΚΕΛ θέτει πάνω από όλα την υπόθεση της λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα στηρίξουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς καμία διάθεση για ρεβανσιστικές, μικροκομματικές ή μικροπολιτικές προσεγγίσεις.

7/4/2015

PREV

Αντίστασή στην TTIP

NEXT

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας