Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου. Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Αρμένιες, Μαρωνίτισσες και Λατίνες. Απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό σε κάθε γυναίκα, σε κάθε εργαζόμενη, άνεργη, μάνα, νέα, αγρότισσα, διανοούμενη, συνταξιούχο. Χαιρετισμό απευθύνουμε και στις εκατοντάδες γυναίκες μετανάστριες που βρίσκονται στην Κύπρο.

Ο αγώνας για την ισοτιμία συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι επίκαιρος. Άλλωστε, το πραγματικό νόημα της 8ης του Μάρτη, βρίσκεται στον αγώνα για κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, για ισοτιμία των δύο φύλων, για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη. Για εξάλειψη κάθε μορφής καταπίεσης και διάκρισης που υφίσταται σήμερα η γυναίκα στο επίπεδο της εργασίας, της μόρφωσης, της συμμετοχής στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου δεν έχει πάψει ποτέ να αγωνίζεται για τις γυναίκες, μαζί με αυτές, μέχρι που η εξάλειψη κάθε διάκρισης και η ισοτιμία να δώσουν στη γυναίκα τη θέση που πραγματικά της αξίζει μέσα στην κοινωνία.

Η εμμονή στις κοινωνικά άδικες και αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές από την κυβέρνηση και την Τρόικα οξύνουν συνεχώς τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Πισωγυρίζουν τις εργασιακές σχέσεις, ξηλώνουν το κοινωνικό κράτος, ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας, φιλελευθεροποιούν τα ωράρια των καταστημάτων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η εργαζόμενη γυναίκα πληρώνει διπλό κόστος. Η ανεργία και η φτώχεια την πλήττει δυσανάλογα αφού υπόκειται σε διπλή εκμετάλλευση και καταπίεση. Και ως εργαζόμενη και ως γυναίκα. Παράλληλα η οικονομική εξάρτηση της γυναίκας σε συνδυασμό με την κοινωνική εξαθλίωση που συντελείται, οδηγεί σε έξαρση αρνητικών φαινομένων όπως η βία κατά των γυναικών.

Ως ΑΚΕΛ διαβεβαιώνουμε πως θα σταθούμε στο πλευρό των γυναικών και θα στηρίξουμε το γυναικείο κίνημα και τα αιτήματα του. Δίνοντας τον αγώνα της υπεράσπισης θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, της κοινωνικής σύνταξης και του κοινωνικού κράτους γενικότερα. Διεκδικώντας την υλοποίηση μέτρων που θα βγάλουν την χώρα από την μνημονιακό φαύλο κύκλο ύφεσης και θα οδηγούν στην ανάπτυξη και σε κατοχυρωμένες θέσεις εργασίας για  γυναίκες και άντρες. Δίνοντας τη μάχη για στήριξη του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και κύρια των προγραμμάτων και των μηχανισμών που προωθούν την ισότητα των φύλων, για εφαρμογή της Χάρτας για την ισότητα των φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και επίσπευση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής αντιμετώπισης του καρκίνου.

 

07 Μαρτίου 2015

 

PREV

H κυβέρνηση υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την δική της πρόταση για κούρεμα

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στην εκδήλωση της ΠΟΓΟ για την 8η του Μάρτη