Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ο Πρόεδρος να τερματίσει την τακτική της παθητικής αναμονής και να αναλάβει πρωτοβουλίες βασισμένες σε αρχές  

Ο Πρόεδρος να τερματίσει την τακτική της παθητικής αναμονής και να αναλάβει πρωτοβουλίες βασισμένες σε αρχές  

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

 

Αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις Νταβούτογλου το ΑΚΕΛ διακηρύττει για πολλοστή φορά ότι πρώτοι εμείς επιδιώκουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατό. Οι διακοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για λύση των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος. Μια αντιπροσωπευτική διεθνής διάσκεψη με αποκλειστικό αντικείμενο την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού θα μπορεί να συγκληθεί αφού θα έχουμε φτάσει σε ακτίνα συμφωνίας στην εσωτερική πτυχή.

Ο λόγος της αναστολής της διαπραγματευτικής διαδικασίας ήταν οι αφόρητες προκλήσεις της Τουρκίας με δύο συνεχόμενες NAVTEX και δέσμευση οριοθετημένων περιοχών της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμα και απέναντι από τις νότιες ελεύθερες ακτές μας. Συνεπώς, την αποκλειστική ευθύνη για την κλιμάκωση της κρίσης φέρει η Τουρκία, που οφείλει να τερματίσει την κατάφωρη παραβίαση του δικαίου της θάλασσας προκειμένου να μπορέσει να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία.

Δραττόμενοι της ευκαιρίας, επαναλαμβάνουμε ότι είναι ορθό, αλλά όχι αρκετό να τονίζουμε τις ευθύνες της Τουρκίας. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την επιθετικότητα της Άγκυρας, επιβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες βασισμένες σε αρχές αλλά ταυτόχρονα ικανές είτε να εξαναγκάσουν την Τουρκία να αποκλιμακώσει την κρίση που η ίδια δημιούργησε και να επαναρχίσουν έτσι οι συνομιλίες είτε τουλάχιστον να πείσουν τη διεθνή κοινότητα για τη δική μας καλή θέληση, που σήμερα αμφισβητείται. Το ΑΚΕΛ είχε υποβάλει συνολική πρόταση μέσα σε αυτό το πνεύμα, η οποία δυστυχώς απορρίφθηκε κατά τον ουσιώδη χρόνο. Επιβάλλεται, έστω και τώρα, ο Πρόεδρος να τερματίσει την τακτική της παθητικής αναμονής, να συνειδητοποιήσει ότι η παρατεταμένη εκκρεμότητα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και να αναλάβει πρωτοβουλίες προτού η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.

06/03/2015

PREV

Η κυβέρνηση διέγραψε το πολιτικό θάρρος μαζί με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της

NEXT

H κυβέρνηση υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την δική της πρόταση για κούρεμα