Ομιλία Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στο Προγραμματικό Συνέδριο ΑΚΕΛ
Από μέρους της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, σας καλωσορίζω στο Προγραμματικό Συνέδριο που φιλοδοξούμε να θέσει τη σφραγίδα του στην παραπέρα πορεία του Κόμματος μας. Αυτό είναι η κορύφωση πολύμηνης διαδικασίας εσωκομματικών συζητήσεων.Διαδικασίας που άρχισε μετά τις Προεδρικές Εκλογές. Όλο αυτό το διάστημα ασχοληθήκαμε με την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών και με την εκτίμηση της 5ετούς διακυβέρνησης του σ. Δ. Χριστόφια. Υλοποιήσαμε έτσι την υπόσχεση που δώσαμε αμέσως μετά τις Προεδρικές Εκλογές.
Είχαμε δύο κύκλους συζητήσεων στις τοπικές Οργανώσεις του ΑΚΕΛ. Συζητήσαμε δημιουργικά και ελεύθερα τα πάντα. Ακούσαμε με πολλή προσοχή πώς τοποθετείται το κομματικό σύνολο σ’όλα τα ζητήματα. Με πολλή προσοχή ακούσαμε και ακούμε τα μηνύματα και του κόσμου. Τα μελετήσαμε και τα μελετούμε. Αυτός ήταν και είναι εξάλλου ο κύριος στόχος του Προσυνεδριακού Διαλόγου και του Συνεδρίου. Να αφουγκραστούμε μηνύματα και να επεξεργαστούμε θέσεις και πολιτικές. Θέσεις και πολιτικές που πηγάζουν από τις βασικές αρχές που μας καθοδηγούν αλλά και από τις έγνοιες, τις ανησυχίες και την αγωνία του κόσμου της δουλειάς. Συμμεριζόμαστε αυτές τις έγνοιες. Υπάρχουμε και δρούμε για να εξυπηρετούμε τα δικά του συμφέροντα. Αυτό τον κόσμο και το δικό του κριτήριο εμπιστευτήκαμε και σε αυτή τη διαδικασία. Το κριτήριο της τάξης μας. Των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της νεολαίας, της αγροτιάς, του λαού. Αυτός ήταν ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο κτίστηκαν οι θέσεις που θα συζητήσουμε στο Συνέδριο.
Εκτιμήσαμε επίσης την κατάσταση που διαμορφώθηκε με την εκλογή της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Οι εξελίξεις που την ακολούθησαν ήταν ραγδαίες. Τα γεγονότα και οι πολιτικές που γέννησαν το Μνημόνιο του Μάρτη του 2013, προκάλεσαν πρωτοφανείς συνθήκες για τον τόπο μας. Η αντιμετώπιση τους απαιτεί από μια πολιτική δύναμη με τη δική μας παράδοση, ιστορία και συνέπεια, εκτιμήσεις και θέσεις σοβαρές. Είναι υποχρέωση, προτεραιότητα και καθήκον του Κόμματος μας να αντισταθούμε στην αντιλαϊκή επίθεση. Να υπερασπιστούμε όλα όσα πέτυχε ο λαός μας με τον ιδρώτα, τους αγώνες και τις θυσίες του.
Γι΄αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Για να διαμορφώσουμε ελεύθερα και δημοκρατικά θέσεις που θα ενισχύσουν την ικανότητα μας για νικηφόρους αγώνες. Που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε η δύναμη του λαού για να χτίσει το μέλλον του. Για να επαναβεβαιώσουμε ότι ΑΚΕΛ σημαίνει αντίσταση σε αντιλαϊκές πολιτικές. Σημαίνει πάλη. ΑΚΕΛ σημαίνει ελπίδα και προοπτική για καλύτερο μέλλον.
Ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται να σταθώ αναλυτικά στο παρελθόν. Εξάλλου δεν είναι αυτός ο στόχος του Συνεδρίου. Θα κάνω απλώς μια αδρή αναφορά στο παρελθόν και θα κοιτάξουμε μπροστά∙ στο μέλλον. Αυτός είναι ο στόχος του διημέρου. Το μέλλον και η προοπτική του τόπου και του λαού μας. Τονίζω από την αρχή ότι το Συνέδριο χωρίστηκε σε τέσσερις ενότητες. Σε κάθε ενότητα θα υπάρχει εισηγητής που θα αναπτύσσει δύο κεφάλαια. Στη συνέχεια θα ακολουθεί συζήτηση ενώ στο τέλος θα καταλήξουμε στις αποφάσεις μας.
Το ΑΚΕΛ, μαζί με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ συνεργάστηκαν στη διακυβέρνηση τόπου το 2008, με Πρόεδρο τον Δημήτρη Χριστόφια. Παρόλο που η διακυβέρνηση παρήγαγε πλούσιο και πολυσχιδές έργο, τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε στις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού και η πρωτόγνωρη, διεθνής καπιταλιστική κρίση, δυσκόλεψαν αφάνταστα το πλαίσιο μέσα στο οποίο εργαστήκαμε.
Από τη μια είχαμε να αντιπαλέψουμε την τουρκική αδιαλλαξία στο τραπέζι των συνομιλιών και την Τουρκία ως ισχυρό αντίπαλο στο διεθνές πεδίο. Στο εσωτερικό μέτωπο, αντιμετωπίσαμε πρωτοφανή πολεμική. Αμφισβητήθηκαν ακόμα και διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, γεγονός που ροκάνιζε μέρα με τη μέρα την ενότητα που θα έπρεπε να υπάρχει σε περίοδο συνομιλιών. Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, συστρατεύτηκαν με τους υπόλοιπους ενάντια στους χειρισμούς του Δημήτρη Χριστόφια. Όσο πλησιάζαμε προς τις Προεδρικές Εκλογές, τόσο πιο πολύ συμμερίζονταν θέσεις, που κάποτε χαρακτήριζαν «απορριπτικές» και «αδιέξοδες».
Από την άλλη είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Σε κάποια θέματα υπήρξε σχετική συναίνεση που επέτρεψε να συμφωνηθούν αρκετά μέτρα που διόρθωναν στρεβλώσεις χρόνων. Όμως οι διαφορές στην πολιτική φιλοσοφία, τα συμφέροντα και οι κομματικές σκοπιμότητες δεν παραμερίστηκαν και δεν επέτρεψαν να γίνουν όσα θα θέλαμε. Την ώρα που έπρεπε να παρθούν αποφάσεις, βγήκαν στην επιφάνεια.
Μετά το ατύχημα στο Μαρί, η λογική και η σύνεση αντικαταστάθηκαν από την υστερία και την ισοπέδωση. Ο ανθρώπινος πόνος έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η πολιτική και προσωπική επίθεση ενάντια στον Δημήτρη Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ σίγουρα δεν αφορούσε μόνο την τραγική έκρηξη. Ήταν σε μεγάλο βαθμό επίθεση ενάντια στις θέσεις της Αριστεράς στο Κυπριακό, στην οικονομία και σε σειρά άλλων ζητημάτων. Όλοι θυμόμαστε ότι στις συγκεντρώσεις έξω από το Προεδρικό, πολλοί υποκινούσαν, χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν θέσεις διχοτομικές για το Κυπριακό∙ θέσεις ξενοφοβικές, ρατσιστικές και τραγικά επικίνδυνες για την πολιτική ζωή του τόπου και τη δημοκρατία. Θέσεις τις οποίες, όπως είχαμε προειδοποιήσει, θα βρει μπροστά του σήμερα ο κ. Αναστασιάδης.
Το κλίμα που δημιουργήθηκε εκείνη την περίοδο καλλιέργησε δυστυχώς την πολιτική υστερία και την ισοπέδωση. Επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί η αντίληψη στο λαό ότι δεν έγινε τίποτα σωστό επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια. Θα σταχυολογήσω απλώς κάποια σημαντικά επιτεύγματα για να καταδείξω πόσο άδικη και ατεκμηρίωτη ήταν αυτή η προσπάθεια. Όσο απομακρυνόμαστε από εκείνη την περίοδο, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συνειδητοποιείται ολοένα και από περισσότερους.
Την περασμένη πενταετία, ολοκληρώθηκε επιτυχημένα η διαδικασία ερευνών για ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η διαδικασία αδειοδοτήσεων. Διαδικασία που αντιμετώπισε πολλά εμπόδια. Όλοι θυμόμαστε τις συνεχείς τουρκικές απειλές. Λόγω των σωστών χειρισμών που έγιναν από τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση η διεθνής κοινότητα στήριξε το κυριαρχικό μας δικαίωμα για γεωτρήσεις. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι αυτή ήταν και η πρώτη μεγάλη πολιτικ%C