Home  |  Ενημέρωση   |  Εισαγωγική Ομιλία Στέφανου Στεφάνου στο Προγραμματικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Εισαγωγική Ομιλία Στέφανου Στεφάνου στο Προγραμματικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Σας καλωσορίζω στο Προγραμματικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ.

Όχι τυχαία το ΑΚΕΛ συγκαλεί Προγραμματικό Συνέδριο. Το επιβάλλει η περίοδος που διανύει η χώρα μας, που είναι εξαιρετικά δύσκολη, είναι κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας.

Είναι μια περίοδος που η οικονομική κρίση βαραίνει στους ώμους των εργαζομένων, συνθλίβει τα όνειρα των νέων και των ανέργων, φτωχαίνει τους μικρομεσαίους, σπρώχνει στο κοινωνικό περιθώριο τους συνταξιούχους. Η οικονομική κρίση  είναι προϊόν της συστημικής κρίσης του καπιταλισμού και της καταλήστευσης της χώρας από τις πρακτικές μιας χούφτας τραπεζιτών. Η κοινωνία πληρώνει το κόστος του νεοφιλελεύθερου μνημονίου αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Η οικονομική κρίση επιβαρύνει το απαράδεκτο σκηνικό της κατοχής και της επί του εδάφους διαίρεσης  που επέβαλε η Τουρκία με τη δύναμη των όπλων.

Το τοπίο είναι καταθλιπτικό και απαισιόδοξο. Φαντάζει αδιέξοδο και αξεπέραστο. Και όμως, διέξοδοι και δρόμοι για να αλλάξει η κατάσταση, και η Κύπρος να βρεθεί ξανά στο δρόμο της προόδου και της προκοπής, υπάρχουν. Για να κατακτηθούν όμως χρειάζεται όραμα και θέληση. Χρειάζεται σχεδιασμός και αγώνας. Χρειάζεται κοινωνική ευαισθησία και πολιτική βούληση για να υπηρετηθεί το σύνολο του λαού και όχι τα εγωιστικά συμφέροντα των λίγων.

Το ΑΚΕΛ, όπως και κάθε φορά που ο τόπος μας περνά δυσκολίες και προβλήματα, βγαίνει μπροστά και στέκεται πρωτοπόρος στον αγώνα για να ανακοπεί η νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Βγαίνει μπροστά για να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επανενωθεί ο τόπος και ο λαός. Βγαίνει μπροστά για να υπερασπιστεί την κοινωνία και τα δικαιώματά της.

Το ΑΚΕΛ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικοδόμησης της προοπτικής. Πυξίδα μας η ανθρωποκεντρική ιδεολογία μας. Γνώμονάς μας, η συσσωρευμένη εμπειρία της σχεδόν ενενηντάχρονης ιστορίας μας, γεμάτη από εθνικούς, πολιτικούς, ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες. Φορείς αυτής της εμπειρίας είναι οι τιμημένοι βετεράνοι του Κόμματός μας, οι οποίοι περήφανα δηλώνουν «παρών» στο Συνέδριό μας. Σύντροφοι βετεράνοι, με σεβασμό και συγκίνηση σας καλωσορίζουμε.

Δίπλα στους τιμημένους βετεράνους μας, οπλισμένοι με το σφρίγος, τη ζωντάνια και το ριζοσπαστισμό της ηλικίας τους, οι νέοι και οι νέες της ΕΔΟΝ, που επίσης δίνουν βροντερό και μαζικό παρόν στο Συνέδριο. Χαιρετίζουμε τα αγωνιστικά νιάτα, χαιρετίζουμε την ελπίδα του Κόμματος και της Κύπρου μας.

Βετεράνοι και νέοι, παλαιότεροι και νεότεροι, ηγεσία, μέλη και φίλοι, όλοι εμείς οι ΑΚΕΛικοί, συνεχίζουμε την ένδοξη ιστορία, τους πλούσιους αγώνες, την πολύτιμη προσφορά του Κόμματός μας για τους εργαζόμενους, την κοινωνία, την πατρίδα μας.

Οι εργαζόμενοι, η κοινωνία ολόκληρη γνωρίζουν ότι εμείς είμαστε η Αριστερά του αγώνα και της διεκδίκησης. Η Αριστερά του ρεαλισμού και της ευθύνης. Η Αριστερά που παρεμβαίνει με θέσεις και δεν κρύβεται στην άρνηση και την μεμψιμοιρία.

Η κοινωνία γνωρίζει ότι εμείς είμαστε η Αριστερά που δεν φοβάται να συγκρουστεί με κάθε τι που ευτελίζει τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του. Και ταυτόχρονα, έχει το θάρρος να συνεργάζεται και να συμπορεύεται με άλλες δυνάμεις, γιατί έχει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το χαρακτήρα και την ταυτότητά της. Πολλές φορές έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα διαλεκτικά να συνδυάζει τη θεωρία που την καθοδηγεί, με τη δράση. Είναι έτσι που το ΑΚΕΛ καταξιώθηκε στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού και έτσι θα συνεχίσει. Διαλεκτικό, αγωνιστικό, διεκδικητικό, σοβαρό και υπεύθυνο.

Την πολιτική και τους αγώνες μας επιδιώκουμε να τους κάνουμε ακόμα πιο διεκδικητικούς και ακόμα πιο αποτελεσματικούς. Το οφείλουμε αυτό στο λαό μας που περνά δύσκολες ώρες. Η κοινωνία περιμένει από εμάς, προσδοκεί σε εμάς γιατί γνωρίζει ότι εμείς είμαστε το αποκούμπι της, η ελπίδα και η προοπτική της. Και δεν θα την απογοητεύσουμε. Θα σηκώσουμε ξανά το φως πάνω από τη χώρα μας όπως κάναμε τόσες και τόσες φορές στην ιστορία μας. Το ΑΚΕΛ είναι εδώ, ενωμένο και ανανεωμένο και προπάντων ισχυρό. Γιατί ένα ισχυρό ΑΚΕΛ αποτελεί εγγύηση για το λαό μας, για την Κύπρο μας.

PREV

Η αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς και η προώθηση της διαφάνειας

NEXT

Ομιλία Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στο Προγραμματικό Συνέδριο ΑΚΕΛ