Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην παρουσίαση των υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές
Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες για την Κύπρο, τον κυπριακό λαό αλλά και όλους τους λαούς της Ευρώπης.
Σε ό, τι αφορά την Κύπρο, από το αποτέλεσμά τους δεν θα κριθεί απλώς πόσους βουλευτές θα στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο και με ποια ποσοστά, το κάθε κόμμα. Θα κριθεί ποιες δυνατότητες και ποια προοπτική θα δοθεί στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα κριθεί ποιες δυνατότητες θα διαμορφωθούν για αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές της Τρόικα. Για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και κεκτημένων των εργαζομένων. Για στήριξη των ανέργων, της γυναίκας, της νέας γενιάς, του μικρομεσαίου του αγρότη. Θα κριθεί κατά πόσο το ΑΚΕΛ θα παραμείνει ισχυρό για να υπερασπίζεται όλα τα πιο πάνω και άλλα. Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση το αποτέλεσμα θα κρίνει ποιες πολιτικές θα εφαρμόζονται τα χρόνια που έρχονται.
Για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούν δογματικά και πεισματικά τις ίδιες πολιτικές που ακολουθούσαν τις τελευταίες δεκαετίες, και οι οποίες οδήγησαν στην κρίση.
Επεδίωξαν συγκέντρωση περισσότερης εξουσίας στις Βρυξέλλες. Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, τέθηκαν τα νομικά θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το στόχευσαν με τη Διακυβερνητική Συνθήκη για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση, η οποία ισχύει για τα μέλη της Ευρωζώνης και εξαναγκάζει να στρέφονται στην εκποίηση δημόσιου πλούτου και στην πίεση μισθών και κοινωνικών κατακτήσεων, προκειμένου να ανταποκριθούν. Το επεδίωξαν επίσης με το εξαπλό Πακέτο κανονισμών και οδηγιών, με το οποίο οι όροι και τα κριτήρια γίνονται σκληρότερα και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους ακόμα πιο ασφυκτική. Όλα τα κράτη κρίνονται με τον ίδιο ισοπεδωτικό τρόπο, ανεξαρτήτως μεγέθους, ιστορικής πορείας και εθνικών ιδιαιτεροτήτων.
Το υλοποίησαν με το διπλό πακέτο κανονισμών και το ευρωπαϊκό εξάμηνο, όπου προβλέπεται οι κρατικοί προϋπολογισμοί να υπάγονται σε απευθείας έλεγχο από τις Βρυξέλλες, πριν καν τα εθνικά κοινοβούλια εκφράσουν τις απόψεις τους. Με το δόγμα της ευελσφάλιας και το Σύμφωνο «Euro Plus» που επιβάλλουν τη μείωση του εργατικού κόστους προς όφελος της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρήσεων. Με την Τραπεζική Ένωση, η οποία υποβάλλει πως οι αρχές διάλυσης και εξυγίανσης των Τραπεζών του Ευρωσυστήματος θα λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με επικεφαλής τις Βρυξέλλες, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς πολιτικό και δημοκρατικό έλεγχο.
Αυτά είναι τα κύρια εργαλεία εφαρμογής της κυρίαρχης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνοψίζεται στο περιβόητο σλόγκαν «Περισσότερη Ευρώπη». Περισσότερη Ευρώπη, αλλά ποια Ευρώπη; Για ποιόν;
Είτε το ομολογούμε όλοι είτε όχι, οι βασικές φιλοσοφίες που θα αναμετρηθούν και σε αυτές τις εκλογές είναι δύο. Η μια, είναι αυτή που ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Κι αυτό γιατί είναι ιδεολογικά ταυτισμένη με τις οδηγίες που οδηγούν σε φτωχοποίηση των λαών. Είναι ιδεολογικά τοποθετημένη στις δυνάμεις της συντήρησης. Στις δυνάμεις που δεν θέλουν να αλλάξει ούτε και ένα γιώτα από τα Μνημόνια που βυθίζουν ολόκληρους λαούς στη λιτότητα, την ύφεση και τη μιζέρια.
Είναι αυτή η φιλοσοφία που ζει στο πετσί του ο κυπριακός λαός από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή που τον υποχρέωσε να υποκύψει στις απαράδεκτες απαιτήσεις των δανειστών. Αυτή που ώθησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει προεκλογικά ενώπιον της κ. Μέρκελ «θα έχουμε την αλληλεγγύη της Γερμανίας, αρκεί να εφαρμόσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει αλλά και ό, τι θα απαιτηθεί». Αυτή που καθοδηγεί τον Υπουργό Οικονομικών να εκφράζει περίπου και τις ευχαριστίες μας επειδή οι «εταίροι» μας κατέστησαν την Κύπρο πειραματόζωο.
Η άλλη φιλοσοφία είναι αυτή που καθοδηγεί το ΑΚΕΛ, όλα τα χρόνια της παρουσίας και της δράσης του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι η φιλοσοφία που καταγγέλλει τη δογματική και ακραία αντιμετώπιση των οικονομικών δεδομένων κάθε χώρας από τις Βρυξέλλες. Η φιλοσοφία που είχε σωστά προειδοποιήσει πως η υπόσχεση της Συνθήκης της Λισσαβόνας για διασφάλιση της ευημερίας των λαών της Ευρώπης και η περιβόητη αλληλεγγύη θα έμεναν στα χαρτιά. Η φιλοσοφία που αντικρίζει με κριτικό φακό τις κυρίαρχες πολιτικές και αντιστέκεται. Η φιλοσοφία που διεκδικεί ριζικά διαφορετικές προτεραιότητες. Προτεραιότητες που είναι επικεντρωμένες στην κοινωνική ανάπτυξη, στην προστασία από την ανεργία και τις ελαστικές μορφές αβέβαιης και χαμηλά αμειβόμενης απασχολησιμότητας. Επικεντρωμένες στην ανάγκη για αναβάθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών, της κοινωνικής προστασίας όσων έχουν ανάγκη και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σήμερα, οι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνουν τα 26,5 εκατομμύρια, από τα οποία τα 19,2 εκατομμύρια είναι άνεργοι σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Ένας στους τέσσερις κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Αντιθέτως, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων διατηρούνται σταθερά αφού τις συνέπειες της κρίσης τις φορτώθηκαν οι λαοί και κυρίως οι εργαζόμενοι. Το ίδιο δράμα το ζει δυστυχώς, πλέον και ο κυπριακός λαός. Στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλματώδης αύξηση της ανεργίας, ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχειας, μείωση των μισθών και των συντάξεων, κίνδυνοι εκποίησης κατοικιών και περιουσιών και ιδιωτικοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ένα χρόνο διακυβέρνησης Αναστασιάδη οι μισθοί συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά 30% ενώ τα κέρδη αναμένεται φέτος να είναι τα υψηλότερα της τελευταίας εικοσαετίας!
Είναι απαραίτητο λοιπόν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο η Κύπρος να έχει φωνή που να μάχεται για την αξιοπρέπεια του κυπριακού του λαού. Να έχει φωνή που μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές φωνές θα παλεύει για την προοπτική της Ευρώπης των λαών. Για την Ευρώπη που θα υπερασπίζεται και θα προωθεί την ειρήνη και τη δημοκρατία. Την Ευρώπη που θα σέβεται το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και την κυριαρχία των ανεξάρτητων κρατών. Την Ευρώπη που θα προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Αυτή την Ευρώπη οραματίζεται και γι΄αυτή θα αγωνίζεται το ΑΚΕΛ.
Κατερχόμαστε σε αυτές τις εκλογές με αξιόμαχο και ισχυρό ψηφοδέλτιο, το οποίο κοσμούν άνθρωποι που μπορούν επάξια να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άνθρωποι με πλούσια πολιτική και κοινωνική δράση, αλλά και με γνώσεις και πολύτιμες εμπειρίες.
Κατερχόμαστε σε αυτές τις εκλογές με καταξιωμένους ανθρώπους με πολύχρονη και σημαντική προσφορά στο χώρο της πολιτικής. Είναι ο Σταύρος Ευαγόρου και ο Νεοκλής Συλικιώτης. Είμαι σίγουρος ότι και οι δύο τους δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Η κοινωνία τους γνωρίζει και τους εκτιμά. Ο Σταύρος Ευαγόρου είναι οικονομολόγος και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις από το 2001 με μεγάλη συνεισφορά στα κοινοβουλευτικά δρώμενα. Είναι αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.Διετέλεσε μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια ημικρατικών οργανισμών.
Ο Νεοκλής Συλικιώτης είναι μηχανολόγος και διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών στις Κυβερνήσεις Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια, ενώ στην τελευταία διετέλεσε και Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας. Είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.
Στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ περιλαμβάνονται και άνθρωποι που είναι ζυμωμένοι στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Είναι ο Τάκης Χατζηγεωργίου, δημοσιογράφος και νομικός ο οποίος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του μετέφερε τη φωνή της Αριστεράς και της Κύπρου με επιτυχία στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα φόρα στα οποία μετείχε ως ευρωβουλευτής.
Στο ψηφοδέλτιο μας εκπροσωπούνται και οι γυναίκες. Είναι η Βέρα Πολυκάρπου, διερμηνέας, η οποία τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως πολιτικός σύμβουλος στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς- Βόρειας Πράσινης Αριστεράς. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και έχει μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις, αφού για δύο δεκαετίες είναι μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών θεμάτων του ΑΚΕΛ.
Πολλή ευρωπαϊκή εμπειρία διαθέτει και ο νεαρότερος του ψηφοδελτίου, ο οικονομολόγος Χάρης Πολυκάρπου. Εργάστηκε για τρία χρόνια στις Βρυξέλλες ως συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Χάρης Πολυκάρπου είναι μέλος του Γραφείου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του ΑΚΕΛ.
Στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ δηλώνουν και πάλι το παρόν τους οι Νέες Δυνάμεις, στο πρόσωπο του Δόκτωρα Ψυχολογίας Παναγιώτη Σταυρινίδη. Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης είναι γνωστός για τη μαχητική του αρθρογραφία και για τη συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα, ειδικά μέσα από το διαδίκτυο.
Απευθυνόμαστε στην κυπριακή κοινωνία με ψηφοδέλτιο που συνδυάζει την εμπειρία, τη γνώση με το δυναμισμό του νέου αίματος. Με επιλογές που δίνουν αξία και περιεχόμενο στη ψήφο.
Σ’ αυτές τις εκλογές η συμμετοχή όλων μας είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε προηγούμενη φορά. Επιβάλλεται όσοι διαφωνούμε με τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τους στείλουμε με την ψήφο μας ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης σ΄ αυτές.
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα έχει όμως ουσιαστική σημασία και για το εσωτερικό. Θα κρίνει αν το ΑΚΕΛ θα παραμείνει ισχυρή πολιτική δύναμη του τόπου. Δύναμη που θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Που δε θα υποκύψει ούτε σε απειλές, ούτε σε απαράδεκτες θέσεις. Που θα συνεχίσει να παλεύει για να επανενωθεί ο τόπος και ο λαός μας και να ζήσει ειρηνικά σε Κύπρο ενωμένη, ομοσπονδιακή, δίχως κηδεμόνες, ξένους στρατούς και βάσεις. Δύναμη που θα αντιμάχεται σταθερά και με συνέπεια τις πολιτικές λιτότητας και την κατεδάφιση των όσων κατέκτησε με αγώνες και θυσίες ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια. Δύναμη που να έχει το σθένος και το ανάστημα να λέει «όχι» στις αντιλαϊκές πολιτικές και να υπερασπίζεται το κοινωνικό κράτος, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Δύναμη που θα διεκδικήσει ξανά όσα χάνονται σήμερα για τους εργαζόμενους. Δύναμη Αντίστασης, Αξιοπρέπειας και Προοπτικής.
15 Μαρτίου 2014, ξενοδοχείο «Hilton»