Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν και η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει της Μαρίας Ιωαννίδου

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν και η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει της Μαρίας Ιωαννίδου

Την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των αποφάσεων Γιούρογκρουπ – Αναστασιάδη και κλείνουν η μία μετά την άλλη, την ώρα που η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει ανεξέλεγκτα φτάνοντας το 17,5% και τις 78,000 άνεργους, την ώρα που το εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί δραματικά, την ώρα που εντείνεται η απορρύθμιση της εργασίας, την ώρα που αυξάνεται η πίεση και η εκμετάλλευση των εργαζομένων του λιανικού εμπορίου, οι κυβερνώντες και η χούφτα των μεγαλοεπιχειρηματιών του λιανικού εμπορίου προσπαθούν να μας πείσουν για τα δήθεν ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία και την απασχόληση από την επέκταση του ωραρίου καταστημάτων.

Η Υπουργός Εργασίας, αξιοποιώντας κατ΄ επανάληψη και καταχρηστικά τη δυνατότητα που της παρέχει ο νόμος για έκδοση διαταγμάτων για τις τουριστικές περιοχές και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανεργία, δίνει συνέχεια στην απαράδεκτη και αντικοινωνική πολιτική της λειτουργίας των καταστημάτων επτά μέρες την εβδομάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Τα επίσημα στοιχεία καταμαρτυρούν ότι η κυβερνητική πολιτική για πλήρη φιλελευθεροποίηση των ωραρίων λειτουργεί σε βάρος των χιλιάδων εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προς εξυπηρέτηση των λίγων του λιανικού εμπορίου καθώς:

  1. 1.    Εντείνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο πετυχαίνοντας την ανακατανομή του τζίρου, ο οποίος μάλιστα είναι μειωμένος κατά 30%, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.
  2. 2.    Παραβιάζονται και καταστρατηγούνται καθημερινά οι συμφωνημένοι όροι απασχόλησης και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων,  όπως ο κατώτατος μισθός και κατοχυρωμένο ωράριο εργασίας, με το Υπουργείο να αδυνατεί να ανταποκριθεί στη διερεύνηση των καταγγελιών. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δεσμευτεί ότι στην περίπτωση που σημειωνόταν έστω και μία παραβίαση δικαιωμάτων, η κυβέρνηση θα ανακαλούσε το σχετικό διάταγμα άμεσα!
  3. 3.     Δημιουργούνται σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και εξαρθρώνεται η οικογενειακή και προσωπική ζωή δεκάδων εργαζομένων.

Όσο για το επιχείρημα ότι με το νέο ωράριο καταστημάτων έγιναν 5,000 προσλήψεις ανέργων, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι προσλήψεις αυτές αφορούν όχι μόνο στις υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά κατά κύριο λόγο νέες επιχειρήσεις (μεγάλα εμπορικά κέντρα). Επιπλέον, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με το 2012, το 2013, μετά από 7 μήνες εφαρμογής των διαταγμάτων, η εγγεγραμμένη ανεργία στον τομέα του εμπορίου όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κατά 676 ανέργους. Επιπρόσθετα, σημαντική μείωση που φτάνει το 7,3% ή τα 4,940 άτομα σημειώθηκε και στην απασχόληση στον κλάδο κατά το 3ο τρίμηνο του 2013.

Συμπερασματικά, την ώρα που κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ένα αριθμό ανέργων για να εργαστούν ευκαιριακά, κυρίως την Κυριακή και με εξευτελιστικά χαμηλές απολαβές, προχωρούν παράλληλα σε απολύσεις ή μειώσεις των ωρών εργασίας υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού. Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν και στον κατάλογο των ανέργων προστίθενται οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα καταδεικνύουν την απόλυτα λανθασμένη απόφαση της κυβέρνησης, καθώς οι δύο στόχοι που έθεσε, για αύξηση του κύκλου εργασιών και περιορισμό της ανεργίας, απέτυχαν.

Ας αφουγκραστεί, λοιπόν, η κυβέρνηση, έστω και την υστάτη τις κραυγές απόγνωσης και απελπισίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων του λιανικού εμπορίου και τερματίσει την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων μέσω των διαταγμάτων. Ας τερματίσει την πρακτική υπέρ των πολύ μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και ας ενσκήψει στα προβλήματα που ταλανίζουν τους μικρομεσαίους.

Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδας

Μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Πάφου

PREV

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή Ελάχιστη Κοινωνική Πολιτική; του Γιάννου Ιωάννου

NEXT

Διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του ΑΚΕΛ, του Νίκου Ιωάννου