Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή Ελάχιστη Κοινωνική Πολιτική; του Γιάννου Ιωάννου

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή Ελάχιστη Κοινωνική Πολιτική; του Γιάννου Ιωάννου

Εξ Αφορμής …

Αφορμή για τις σκέψεις που ακολουθούν  είναι η πρόθεση  της αρμόδιας Υπουργού να  ενημερώσει  την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών  Ασφαλίσεων, για τον Κυβερνητικό σχεδιασμό και την εφαρμογή του πολυεξαγγελθέντος και «πολλά υποσχόμενου» Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

Η ενημέρωση θα γίνει   με πρωτοβουλία της αρμόδιας  Υπουργού, κίνηση που αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε σαν θετική μαζί με την πρόθεση της για διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους,  σε σχέση με το θέμα, όπως έχει δεσμευτεί, ή  καλύτερα  δηλώσει -οι συνειρμοί του ‘δεσμεύομαι’ είναι τραυματικοί-. Φαίνεται, η καθολική  κατακραυγή  για τον τρόπο που οι κυβερνώντες χειρίστηκαν  το θέμα της κατάργησης της κοινωνικής σύνταξης έφερε αποτέλεσμα .

Κύρια και ουσιαστική αφορμή  είναι έγνοια μας για την κατάσταση  της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης που βρίσκονται  πολλοί συμπολίτες μας σήμερα, σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης,  μιας κρίσης που δεν την δημιούργησαν, ούτε την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι!

Η απόλυτη  υποταγή των Κυβερνώντων στα τροϊκανά κελεύσματα για περιορισμό  του Κοινωνικού Κράτους μέσα από μια νέα δήθεν στρατηγική κοινωνικής πολιτικής, που κύριο χαρακτηριστικό  της, είναι οι περικοπές, δε μπορεί παρά να είναι το εύκολο άλλοθι. Οι μειώσεις  στις παροχές  και ο περιορισμός του κοινωνικού κράτους είναι ιδεολογικό- πολιτική θέση και δεν είναι λίγες οι φόρες που κάποιοι προσπάθησαν να την  υλοποιήσουν  μέσα από μια πολεμική, με την λογική δήθεν ότι οι κοινωνικές παροχές, η δημόσια υγεία, η στεγαστική πολιτική, οι Ημικρατικοί Οργανισμοί, αποτελούν στρέβλωση που οδήγησε στην οικονομική κρίση.

Άπλα τώρα είναι η ευκαιρία και σαν τροϊκανώτεροι των τροϊκανών, προχώρησαν σε ριζική  «βελτίωση» και «εκσυγχρονισμό» του συστήματος κοινωνικών παροχών με καθολικές αποκοπές που αποτυπώνονται ξεκάθαρα στον Κρατικό προϋπολογισμό του 2014 που είναι κοντά στα €127εκ. Σημειώνουμε ότι η κατ΄αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης Χριστόφια με την Τρόικα προέβλεπε περικοπές στις κοινωνικές παροχές για το 2014  €28,5 εκ περίπου, ενώ τα επικαιροποιημένα και εκσυγχρονιστικά  τους  προγράμματα οδήγησαν τις περικοπές κοινωνικής προστασίας στα €100 εκ.

Το Δημόσιο Βοήθημα μειώνεται κατά €50εκ, το Επίδομα Τέκνου κατά €7,4εκ, η Χορηγία στους Συνταξιούχους (συμπληρωματικές συντάξεις) μειώνεται κατά €17εκ, η Κοινωνική Σύνταξη κουρεύεται κατά €10εκ, ενώ οι Έκτακτες Χορηγίες κατά €15,8εκ.. Οι χορηγίες προς Εθελοντικούς Οργανισμούς μειώνονται κατά €1,5εκ, ενώ βαθύ κούρεμα επιδέχονται οι σταθερές κοινωνικές δομές του κράτους, όπως η Παιδεία (-€21εκ), η Στέγαση (-€5,8εκ) και η Υγεία (-€56εκ).

Και όλες αυτές οι περικοπές μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης και αυξανόμενης ανεργίας, μηδενικής ανάπτυξης και με τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη της κοινωνικής παρέμβασης του κράτους να αυξάνονται  συνεχώς.

Εύλογα διερωτόμαστε πως είναι δυνατόν μέσα από όλες αυτές τις περικοπές να λειτουργήσει θετικά και καταλυτικά το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και να προσφέρει κοινωνική προστασία στις χιλιάδες ανθρώπων  που θα ενταχτούν σε αυτό;

Δυστυχώς, εκτιμούμε ότι είναι σχεδόν αδύνατον το ΕΕΕ να επιφέρει βελτίωση  στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για δυο βασικά λόγους. Τα πολύ περιορισμένα και όχι ευκρινώς προϋπολογισμένα ποσά στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και η ευκολία με την οποία όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι παραπέμπουν την επίλυση κάθε κοινωνικού προβλήματος, όπως είναι τα  κόμιστρα συνταξιούχων, οι  μακροχρόνια άνεργοι,  οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος και οι χαμηλοσυνταξιούχοι,  στην πανάκεια του ΕΕΕ.

Θα περιμένουμε με αγωνιά και ενδιαφέρον την ολοκληρωμένη ενημέρωση για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του ΕΕΕ και κύρια τον καθορισμό του ύψους του ποσού που θα οριστεί σαν αξιοπρεπές εισόδημα.

Είδωμεν…

Γιάννος Ιωάννου, Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης ΑΚΕΛ

PREV

Δεν το περιμέναμε; Του Τάκη Χατζηγεωργίου

NEXT

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν και η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει της Μαρίας Ιωαννίδου