Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Οι επανειλημμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού κόσμού ήταν κενές περιεχομένου

Οι επανειλημμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού κόσμού ήταν κενές περιεχομένου

Γραπτή δήλωση Γιαννάκη Γαβριήλ Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Ν.Δ.

 

Είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε για ακόμη μια φορά στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός κόσμος της Κύπρου. Η πιστωτική ασφυξία που προκάλεσαν οι αποφάσεις του περασμένου χρόνου μεταξύ Eurogroup-κυβέρνησης Αναστασιάδη και οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχουν φέρει σε οριακό σημείο την αγροτική μας οικονομία.

Οι επανειλημμένες δεσμεύσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα στηρίξει τον γεωργοκτηνοτροφικό κόσμο μέσα από σχέδια δανειοδότησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι παραμένουν μέχρι σήμερα εξαγγελίες κενές περιεχομένου.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το σχέδιο που εξήγγειλε πρόσφατα ο Συνεργατισμός για δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιέχει τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που κανένας γεωργός δεν θα μπορέσει να το αξιοποιήσει.

Χιλιάδες γεωργοί αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν ακόμα και τη συνέχιση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων τους με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν μαζικά το επάγγελμα. Επιπρόσθετα κινδυνεύουν να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13 καθώς οι δικαιούχοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εγκριμένων επενδύσεων.

Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για ζημιές, επέκταση της χρήσης αφορολόγητου πετρελαίου, άμεση επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ στους γεωργούς, αύξηση του συντελεστή επιστροφής στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, επιμήκυνση στους τρεχούμενους λογαριασμούς των γεωργών σε συνδυασμό με ένα ελκυστικό σχέδιο δανειοδότησης του γεωργικού κόσμου από τον Συνεργατισμό είναι μερικά μόνο μέτρα τα οποία μπορούν να μειώσουν τα κόστη παραγωγής και να δώσουν άμεσα ανάσες ρευστότητας στους παραγωγούς μας σε αυτή την πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία.

Καλούμε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να εξεύρει άμεσα λύσεις έστω και την υστάτη σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα προτού η κατάσταση της αγροτικής οικονομίας του τόπου είναι μη αναστρέψιμη. Σε διαφορετική περίπτωση θα θρηνήσουμε επί των ερειπίων της αγροτικής οικονομίας του τόπου με ανυπολόγιστες συνέπειες.

22/7/2014

PREV

Καλούμε σε διάλογο ώστε να καταλήξουμε σε μια σύγχρονη και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση

NEXT

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στο συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου Λατσιών