Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Καλούμε σε διάλογο ώστε να καταλήξουμε σε μια σύγχρονη και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καλούμε σε διάλογο ώστε να καταλήξουμε σε μια σύγχρονη και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δήλωση Σταύρου Γερολατσίτη, επικεφαλής Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κ.Ε. ΑΚΕΛ

 

Με έκπληξη αλλά και δυσφορία ακούσαμε τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου για τη συμφωνία κυβέρνησης- τρόικας για τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ο ίδιος το έχει προδιαγράψει. Κι αυτό παρά τις έντονες διαφωνίες της πλειοψηφίας των αιρετών μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου, η οποία επίμονα ζητούσε τη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου για το θέμα. Μάλιστα ο κ. Υπουργός, μόλις πρόσφατα, σε δηλώσεις του διαβεβαίωνε ότι θα γινόταν διάλογος, πράγμα που δεν έγινε.

Είναι προφανές ότι και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως μας έχει συνηθίσει εδώ και ενάμιση χρόνο, αθέτησε με τον πιο εύκολο και προκλητικό τρόπο άλλη μια δέσμευση της, ταυτιζόμενη με τις επιβουλές της τρόικας, οι οποίες όπως οι ίδιοι οι κυβερνώντες παραδέχονται αποτελούν και το δικό τους μανιφέστο.

Ιδιαίτερες ανησυχίες, προκαλεί το γεγονός ότι όχι μόνο δεν έγινε διάλογος, αλλά οι αρμοδιότητες που σύμφωνα με τον κ. Χάσικο «θα μπορούσαν να παραμείνουν στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση», φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένες, μετατρέποντας το θεσμό σε διακοσμητικό στοιχείο.

Είναι καιρός ο κ. Χάσικος και οι κυβερνώντες να αντιληφθούν πως δεν μπορούν να παραπλανούν την κοινή γνώμη για δήθεν εξοικονομήσεις δημιουργώντας νέα κοστοβόρα όργανα που θα πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος, αχρηστεύοντας ένα επιτυχημένο θεσμό, όπως αυτό της πρωτοβάθμιας εκλελεγμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ως ΑΚΕΛ καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών να εγκαταλείψει αυτές τις τακτικές που τον φέρνουν σε σύγκρουση με τη συντριπτική πλειοψηφία των εκλελεγμένων εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και να προσέλθει σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να καταλήξουμε σε μια σύγχρονη και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση στηριγμένη στις θεμελιώδεις αρχές της εγγύτητας και της άμεσης δημοκρατίας. Το ΑΚΕΛ έχει και θέσεις και επιχειρήματα και δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να προσέλθει σε ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με στόχο το καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

22/7/2014

PREV

Eξυγίανση της ΚΟΠ και άλλων φορέων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σταλούν μηνύματα ενάντια στη βία

NEXT

Οι επανειλημμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού κόσμού ήταν κενές περιεχομένου