Νεα απο το Ευρωκοινοβούλιο 17 – 19 Ιούνιος 2020
Την βδομάδα που μας πέρασε (17 – 19/ 6 ) πραγματοποιήθηκε ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ). Κατά τη διάρκεια οι ευρωβουλευτές καταπιάστηκαν με σειρά από σημαντικά ζητήματα. Στην ατζέντα με πρωτοβουλία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας πράσινης Αριστεράς, θέση είχαν και τα γεγονότα στις ΗΠΑ μετά και από την βάναυση δολοφονία του Τζορτζ φλόιντ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την έναρξη των συζητήσεων το κοινοβούλιο κράτησε μονόλεπτη σιγή εις μνήμη του Φλόιντ και των θυμάτων του ρατσισμού.
Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάγκη προστασίας των διασυνοριακών και εποχιακών εργαζομένων στα πλαίσια της κρίσης το Covid-19. Επιπλέον απασχόλησε το ΕΚ οι εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά την κρίση της πανδημίας, οι επιπτώσεις της στην ελευθερία έκφρασης και οι τρόποι καταπολέμησης της. Ακόμη εξετάστηκε η αίτηση για την χρηματοδότηση βιοϊατρικής έρευνας σχετικά με τη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα.
Πολύ σημαντικό για τον τομέα της υγείας ήταν και η δημιουργία ειδικής επιτροπής του ΕΚ για τον καρκίνο. Πρέπει να πούμε ότι η αντιμετώπιση των ασθενειών και γενικότερα της δημόσιας υγείας είναι το αντικείμενο δράσης της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημοσίας Υγείας και ασφάλειας των τροφίμων (ENVI). Είναι όμως μια θλιβερή πραγματικότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υστερεί σημαντικά στα θέματα δημόσιας υγείας, καθώς προτεραιότητα έχουν γι αυτήν πάντα άλλοι πιο επικερδείς τομείς.
Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ουσιαστικό έργο όσων αφορά όχι μόνο την καταπολέμηση του καρκίνου αλλά και γενικότερα των σοβαρών χρόνιων νοσημάτων. Το ΑΚΕΛ έχοντας ξεκάθαρες θέσεις υπέρ της διασφάλισης του υπέρτατου αγαθού της υγείας και της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ζητώντας διαχρονικά την έμπρακτη στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων και δημόσια χρηματοδότηση στην έρευνα για όλες τις ασθένειες που ταλανίζουν τους ανθρώπους θεώρησε την επιτροπή αυτή ως ένα θετικό βήμα. Λαμβάνοντας υπόψη και τα υψηλά ποσοστά καρκίνου που υπάρχουν στην Κύπρο στήριξαν και υπερψήφισαν την δημιουργία της συγκεκριμένη επιτροπής.
Εποχική και Διασυνοριακή Εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι με καθεστώς εποχιακού και διασυνοριακού, συμπεριλαμβανομένου και τους αποσπασμένους, διαχρονικά αντιμετωπίζουν άδικη και εκμεταλλευτική μεταχείριση. Στο μεγαλύτερο τους μέρος είναι ανασφάλιστοι και με περιορισμένα δικαιώματα. Με το ξέσπασμα της πανδημίας η θέση τους επιδεινώθηκε αφού βρέθηκαν στο μεταίχμιο ανάμεσα στην εργασία τους και τον χώρο διαμονής τους.
Στην πρόταση ψηφίσματος αναφέρει τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στους εργαζομένους γενικότερα αλλά κυρίως για αυτούς με τα πιο πάνω καθεστώτα εργασίας. Πέραν από το ζήτημα της απασχόλησης και του εισοδήματος που έχουν προκύψει πολύ πιο έντονα στην πανδημία και είναι κοινά χαρακτηριστικά για όλους τους εργαζομένους, οι εποχιακοί και διασυνοριακοί έχουν να αντιμετωπίσουν και ζητήματα επιβίωσης όπως της στέγασης, μετεγκατάστασης, υγείας, ασφάλειας κ.α
Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν άμεση σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία και ενιαία αγορά αφού είναι αυτοί που μπορεί να διαμένουν σε ένα ΚΜ και να εργάζονται σε ένα άλλο. Η έκθεση αναφέρει ότι πέραν από ελεύθερη η κυκλοφορία πρέπει να είναι και δίκαιη, όσον αφορά τα ίσα δικαιώματα, ίσους όρους, και ίση προστασία. Καλεί τα ΚΜ να διατηρήσουν αναλογικούς περιορισμούς στα σύνορα μέχρις ότου οι συνθήκες επιτρέψουν την πλήρη επαναφορά της περιοχής Σένγκεν. Ζητά επίσης να άρουν τις διακρίσεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι αυτοί. Ακόμη υπογραμμίζεται η ανάγκη τα ΚΜ να προστατεύσουν τους εργαζόμενους αυτούς, παρέχοντας πρόσβαση σε κατανοητή ενημέρωση, σε τεστ, παρέχοντας αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης εφαρμόζοντας ταυτόχρονα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στην μετεγκατάσταση τους.
Επιπλέον καλεί την Επιτροπή να καταπολεμήσει τις καταχρηστικές πρακτικές υπεργολαβίας και να προστατεύσει τους εργαζόμενους αυτούς, καθώς και αυτούς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας.
Σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η αναγνώριση της σημαντικότητας των επιθεωρήσεων εργασίας για τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.
Το ΑΚΕΛ και η ΕΕΑ/ΒΠΑ πάντα στο πλευρό των εργαζομένων δίνοντας αγώνες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στήριξαν τα ποιο πάνω.
Καταπολέμηση των εκστρατειών παραπληροφόρησης κατά την διάρκεια της κρίσης του Covid-19 και οι επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης
Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με την παραπληροφόρηση την περίοδο της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζεται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο ότι γίνεται σκόπιμη τροφοδότηση μεγάλου όγκου πληροφοριών για να δημιουργείται το αίσθημα της αβεβαιότητας με αποτέλεσμα να μειώνεται η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις, την ΕΕ όπως επίσης και η παγκόσμια επιρροή της.
Οι πληροφορίες αυτές, που κρίνονται από την ΕΕ ως παραπληροφόρηση, αφορούν τον τρόπο που η ίδια αντιμετώπισε την κρίση ή μάλλον την ανικανότητα της να την χειριστεί. Πέρα αυτών που αφορούν την κριτική στις πολιτικές ή μη της ιδίας θεωρεί ότι πληροφορίες προσπαθούν ψευδώς να περάσουν την αίσθηση ότι άλλες δυνάμεις αντιμετώπισαν πιο ολοκληρωμένα την κρίση και αυτό είχε θετικό αντίκτυπο και στα ΚΜ.
Ουσιαστικά η ΕΕ προσπαθεί να πείσει ότι κυρίως η Κίνα και η Ρωσία (που είναι οι κύριες αντίπαλες δυνάμεις) αλλά και άλλες όπως η Κούβα προσπαθούν μέσω παραπληροφόρησης να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να πλήξουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιχειρεί έτσι να καλλιεργήσει την αντίληψη πως βρίσκεται σε άμυνα από τον «πόλεμο παραπληροφόρησης» που κήρυξαν οι ανταγωνιστές της. Στη πραγματικότητα, όμως, η ίδια η ΕΕ αξιοποιεί πλήρως το εργαλείο της «παραπληροφόρησης» προς όφελος της. Οποιαδήποτε αναφορά στις επικίνδυνες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες οδήγησαν στη διάλυση των ευρωπαϊκών δημόσιων νοσηλευτηρίων, απορρίπτεται ως «παραπληροφόρηση».
Οποιαδήποτε κριτική στην αποτυχία της ΕΕ να στηρίξει τα κράτη μέλη αλλά και στα μέτρα που λαμβάνονται, στα οποία και πάλι κυριαρχούν τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών και των μονοπωλίων, καταγγέλλεται και απορρίπτεται ως σκόπιμη «παραπληροφόρηση» καθοδηγούμενη από πολιτικά κίνητρα.
Χρηματοδότηση βιοϊατρικής έρευνας σχετικά με τη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα
Η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα αποτελεί χρόνια νόσο άγνωστης αιτιολογίας που καταβάλλει τον οργανισμό και εκδηλώνεται με ακραίες διακυμάνσεις όσον αφορά τα συμπτώματα, τη σοβαρότητα και την εξέλιξη. Μπορούν να καταστήσουν αδύνατες καθημερινές δραστηριότητες, επηρεάζοντας σοβαρά την ποιότητα της ζωής των ασθενών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, 24 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, αλλά το ποσοστό αυτό θεωρείται πως αποτελεί μονάχα το 10% του συνολικού πληθυσμού που πάσχει από μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα. Στην ΕΕ προσβλήθηκαν από τη νόσο 2 εκατομμύρια πολίτες.
Στο ψήφισμα εκφράζονται ανησυχίες όσον αφορά την έλλειψη θεραπευτικών αγωγών και την τρέχουσα υποχρηματοδότηση της βιοϊατρικής έρευνας. Έτσι καλεί την Επιτροπή για πρόσθετη χρηματοδότηση και να δώσει προτεραιότητα σε έργα που εστιάζουν ειδικότερα στη βιοϊατρική έρευνα για τη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, με γνώμονα την ανάπτυξη και την επικύρωση μιας βιοϊατρικής διαγνωστικής δοκιμής και αποτελεσματικών βιοϊατρικών θεραπευτικών αγωγών με δυνατότητα ίασης της νόσου ή μετριασμού των επιπτώσεών της. Επιπλέον μέσα από την χρηματοδότηση να εξασφαλιστεί κατάλληλη και βελτιωμένη ιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας που φροντίζουν ασθενείς με μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα. Τέλος υπογραμμίζεται η ανάγκη για συντονισμένη και ολοκληρωμένη συλλογή δεδομένων στα ΚΜ. Η Αριστερα στο ΕΚ δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίξει και προωθήσει μια ΄τέτοια πρωτοβουλία.