Home  |  GUE   |  Νέα απο το Ευρωκοινοβούλιο 9-10 Μαρτίου 2020

Νέα απο το Ευρωκοινοβούλιο 9-10 Μαρτίου 2020

Την βδομάδα που μας πέρασε ήταν προγραμματισμένη Ολομέλεια στο Στρασβούργο με μια αρκετά πολυθεματική ατζέντα. Παρόλα αυτά ο κορονοϊού δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Εν τέλη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες μια μίνι ολομέλεια χωρίς ψηφοφορίες, μόνο για συζήτηση τριών θεμάτων. Τα θέματα αυτά αφορούσαν την επιδημία του κορονοϊού, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και η κατάσταση του μεταναστευτικού στα ελληνοτουρκικά σύνορα .

Επιδημία κορoνoϊού: Παρούσα κατάσταση και διασφάλιση συντονισμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης στις επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Στην συζήτηση για τον κορονοϊού που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚ παρευρέθηκε εκ μέρους της Επιτροπής η Στέλλα Κυριακίδου (αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας και ασφάλειας τροφίμων). Στην τοποθέτηση της τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της αλληλεγγύης και του συντονισμού μεταξύ των Κρατών Μελών (ΚΜ). Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα η ΕΕ έδρασε με γνώμονα την προστασία του πολίτη και την υποστήριξη των ΚΜ σε συντονισμό με την παγκόσμια προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο. Υπογράμμισε ότι η νόσος του κορονοϊού είναι μια ταχέως μεταβαλλόμενη και σοβαρή κατάσταση για την δημόσια υγεία και ανάφερε ότι πλέων υπάρχουν κρούσματα σε όλα τα ΚΜ, που αυτό καθιστά το επόμενο διάστημα πολύ κρίσιμο. Έθεσε ως άμεσο σκοπό την συγκράτηση του ιού. Επιπλέων αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται και υπογράμμισε ότι αυτά επηρεάζουν όλες της πτυχές των κοινωνιών, πράγμα που τα καθιστά δύσκολα για τους πολίτες. Επισήμανε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί μέσα από την ανταλλαγή πόρων, πληροφοριών, εμπειρογνωμοσύνης, εξοπλισμού και της εμπειρίας σχετικά με τα πρωτοκολλά.

Γνωστοποίησε το γεγονός ότι αυξήθηκε η χρηματοδότηση της έρευνας για την ανάπτυξη εμβολίων, τη θεραπεία και την διάγνωση. Επιπλέων έχει σταλεί αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Ιταλία και Ελλάδα.
Οι πολιτικές ομάδες σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έκταση του προβλήματος. Επανέλαβαν την ανάγκη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και στην αναγκαιότητα για περισσότερους πόρους σχετικά με την έρευνα.

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) μέσα από τις τοποθετήσεις της έκφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, ηλικιωμένους κλπ. Υπογράμμισε την ανάγκη για κατεπείγουσα βοήθεια, πρώτιστος στην Ιταλία. Σημείωσε ότι μέσα από την κρίση της πανδημίας (πλέων) φανερώθηκε η αδυναμία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και παρουσιάστηκαν έντονα τα προβλήματα που προκαλούν. Παράδειγμα τέτοιον προβλημάτων είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια που προσπαθούν να καλύψουν την κρίση, αλλά λόγο ιδιωτικοποιήσεων και περικοπών πόρων δυσκολεύονται να παράξουν έργο. Αρνητικό χαρακτήρισε επίσης το ότι η παραγωγή των υλών είναι εκτός Ευρώπης. Τέλος καταδίκασε την αισχροκέρδεια, που όπως τόνισε είναι απότοκο της κούρσας για το κέρδος

Εισβολή των αμάχων ή η προέλαση των μισάνθρωπων;

Πολύ σημαντική συζήτηση ήταν αυτή που αφορούσε την κατάσταση του μεταναστευτικού στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ.

Πολύ ομιλητές συμφώνησαν στο να βοηθηθεί η Ελλάδα από την ΕΕ ούτως ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορα της. Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν επανεξέταση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία που ισχύ από το 2016. Εκφράστηκαν και οι ανησυχίες για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στα νησιά και στα σύνορα της Ελλάδας λόγο τον εγκλωβισμό χιλιάδων αιτούντων ασύλου, που ένα τεράστιο κομμάτι τους είναι ασυνόδευτα παιδιά. Παρόλα αυτά η κυρίαρχη θέση που παρουσιάστηκε από τις περισσότερες ομάδες είναι η ενίσχυση της Ευρώπης φρούριο.

Πιο συγκεκριμένα η Κροατική προεδρία ανέφερε ότι χάρη στην έγκαιρη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπήρξε παρείσφρηση (των προσφύγων) και παραμένει σταθερή η κατάσταση, επίσης σημείωσε ότι δεν θα «ανεχτούμε παράνομη είσοδο». Ταυτόχρονα αναγνώρισε «μεγάλο μεταναστευτικό άγχος» από μέρους στην Τουρκίας αλλά κατακρίνει την εκμετάλλευσή του προσφυγικού για πολιτικούς σκοπούς.

Η Επιτροπή υποστήριξε την ανάγκη για περεταίρω προστασίας των εξωτερικών συνόρων (και της υπάρχουσας συμφωνίας). Στα πλαίσια αυτά η FRONTEX θα στείλει προσωπικό στην Ελλάδα για ενίσχυση του προγράμματος ταχείας επιστροφής. Τέλος ανέφερε την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας ύψους 700 εκ. ευρώ, μέσω δύο δόσεων.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) υποστήριξε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Η ομάδα Renew Europe τάχθηκε υπέρ μιας Ευρωπαϊκής κοινής πολιτικής ασύλου και έκφρασε τον σκεπτικισμό της στην χρηματοδότηση των 700 εκ. ευρώ. Η ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας μαζί με την ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών επανέλαβαν την πεποίθηση τους για κλείσιμο των συνόρων και την απομάκρυνση όλων των ΜΚΟ, τα οποία θεωρούν υπεύθυνα για την σημερινή κατάσταση στα νησιά.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι θύμα της μη ανάληψης ευθηνών από το Συμβούλιο και τις Επιτροπής και ότι δεν πρέπει να γίνονται επιθέσεις σε εθνικές κυβερνήσεις. Παρόλο που υποστήριξε τον έλεγχο στα σύνορα εντούτοις χαρακτήρισε τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται εκεί ως επονείδιστες χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Γεγονός που υποστήριξαν και η ομάδα των Πρασίνων.

Η ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ κατήγγειλε την ΕΕ ότι παραβιάζει την συνθήκη της Γενεύης και του δικαιώματος στο άσυλο. Επισήμανε ότι πάνω από όλα πρέπει να είναι ό Άνθρωπος, ότι οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίστηκαν στα σύνορα και πρέπει το συντομότερο να πάνε στο προορισμό τους. Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι ο Ερτογάν εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο με σκοπό να εκβιάσει την ΕΕ και αντί να καταδικαστεί ανοικτά χαρακτηρίζετε η Τουρκία ως φίλια χώρα.
Υπογράμμισαν επίσης ότι δίνονται τα 700 εκ. ευρώ με σκοπό την δημιουργία φυλακής κατατρεγμένων. Αναρωτήθηκε ότι αφού η ΕΕ συμμετείχε στους πολέμους που δημιούργησαν τους πρόσφυγες δεν οφείλει τουλάχιστο να αναλάβει την ευθύνη της; Καταδίκασε την προστασία των συνόρων με την βία και εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο του φασισμού.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ της ομάδας Γ. Γιωργίου περίγραψε την κατάσταση με ένα απόφθεγμα του Σεφέρη, που λέει «τόσα κορμιά ριγμένα στα σαγόνια της θάλασσας, στα σαγόνια της γης· τόσες ψυχές δοσμένες στις μυλόπετρες, σαν το σιτάρι». Επισήμανε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΕΕ δίνει το βάρος στον Ερτογαν. Κάλεσε όλες της χώρες της ΕΕ να πάρουν όσους πρόσφυγες τους αναλογούν και ζήτησε την κατάργηση του Δουβλίνου και αλλαγή της επαίσχυντης συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ.

Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ή αλλιώς δώστε χρήματα στα όπλα.

Φαίνεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο ΠΔΠ, το οποίο αντί να δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες των πολιτών, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ λαϊκισμού και οικονομικών συμφερόντων. Λαϊκισμός όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, και οικονομικά συμφέροντα όσον αφορά τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα από τα οποία θα κερδίσουν κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία.

Το καινούριο ΠΔΠ το οποίο συζητήθηκε φτάνει τα EUR 1 τρις 134 δισ 583 εκατομμύρια (σε Δεσμεύσεις) κάτι που αντιπροσωπεύει το 1.11 % του ΑΕΠ των 27. Λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι μικρότερο του προηγούμενου ΠΔΠ. Με αυτή την αφορμή έγινε λόγος για αύξηση των ιδίων πόρων της Ένωσης, την εισαγωγή του φόρου τραπεζικών συναλλαγών ως ίδιου πόρου, αλλά και την αύξηση των εισφορών των ΚΜ ως αντιστάθμισμα. Οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν κυρίως τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την πολεμική βιομηχανία και την αντιμετώπιση της ροής των προσφύγων.

Πρέπει να πούμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένους αριθμούς για το ΠΔΠ αφού ακόμα δεν καταλήξει σε συμφωνία. Παρόλα αυτά η Επιτροπή και το Συμβουλίου εξέφρασαν συγκεκριμένες προτάσεις.

Συγκεκριμένα στην πρόταση της Επιτροπής 2018 εισάγεται νέος τομέας για την μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων ο οποίος χρηματοδοτείται με 30,9 δις που από αυτά τα 10,6δισ πάνε στην FRONTEX. Επιπλέον όμως προτείνετε η πρόσθεση ενός νέου τομέα αναφορικά με την Ασφάλεια και την Άμυνα, που περιλαμβάνει τον ευρωστρατό και την κινητικότητα των στρατιωτικών ομάδων με επιπλέον 25δισ (πρόταση Επιτροπής)ή 14,3δισ (πρόταση του Συμβουλίου).

Οι αποκοπές που προτάθηκαν αφορούν την Πολιτική Συνοχής και τις αγροτικές πολιτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να ανοίξει ο δρόμος για τον κοινό ευρωστρατό, την κοινή βιομηχανία όπλων της ΕΕ, το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα, για ανάπτυξη κοινών οπλικών συστημάτων. ‘Έτσι τα κονδύλια για εξοπλισμούς 20πλασιάζονται.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα κονδύλια από την ΚΑΠ και τα ταμεία συνοχής είναι τα κονδύλια από τα οποία επωφελείται κυρίως η Κύπρος. Αντί όμως η κυβέρνηση Αναστασιάδη να συζητήσα αύξηση αυτών των κονδυλίων δέχεται την μείωση τους με την ελπίδα κονδυλίων για περισσότερη αστυνόμευση στα Νότια παράλια της Κύπρου.

Η ΕΕΑ/ΒΠΑ μέσα από τις τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών της υποστήριξε ότι ο ΠΔΠ φανερώνει τις πραγματικές αξίες της ΕΕ. Διατίθενται τεράστια ποσά για την ασφάλεια, την άμυνα και την διαχείριση των συνόρων, εν ολίγοις στην Ευρώπη φρούριο. Στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο αφού δημιουργεί πολέμους, αυξάνοντας έτσι τις ροές προσφύγων. Κατόπιν αυξάνει την ασφάλεια στα σύνορα για να «προστατευθεί» από αυτούς. Σημείωσε ότι ως ΕΕΑ/ΒΠΑ θεωρούν ότι η μιλιταριστική αυτή στάση της ΕΕ δεν είναι προς όφελος των πολιτών και πρέπει να σταματήσει.

NEXT

Νέα από το ευρωκοινοβούλιο 13-16 Μαΐου 2020