Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Να παραμένουν κλειστά την Κυριακή τα καταστήματα

Να παραμένουν κλειστά την Κυριακή τα καταστήματα

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, Προέδρου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

5 Μαΐου 2015

Κατά τη σημερινή συνεδρία και μετά την επαναβεβαίωση τόσο από πλευράς κυβέρνησης, όσο και όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για απόρριψη της θέσης του ΑΚΕΛ για καθορισμό τουριστικών ζωνών για ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κατέληξαν σε κοινή πρόταση  με το εξής περιεχόμενο:

  1. Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου τα γενικά καταστήματα θα παραμένουν κλειστά την Κυριακή, ενώ Τετάρτη και Σάββατο θα λειτουργούν μέχρι τις 8:00μ.μ. τη χειμερινή περίοδο και μέχρι τις 9:00μ.μ. τη θερινή περίοδο.
  2. Εντάσσονται στα ειδικά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργούν ολόχρονα από Δευτέρα μέχρι Κυριακή, από τις 5:00π.μ. μέχρι τις 10:00μ.μ., τα καταστήματα αναμνηστικών ειδών (souvenir shop) και τα καταστήματα πώλησης ειδών κυπριακής χειροτεχνίας, κυπριακής λαϊκής παράδοσης και κυπριακών εδεσμάτων.

Σημειώνεται ότι δεν έγιναν αποδεκτές προτάσεις του ΑΚΕΛ για συμπερίληψη στα ειδικά καταστήματα των χρυσοχοείων – αργυροχοείων και των μίνι μάρκετ μέχρι 150τ.μ. Ως εκ τούτου θα κατατεθούν ως τροπολογίες.

  1. Κατά τη θερινή περίοδο τα γενικά καταστήματα που βρίσκονται στο Δήμο Αγίας Νάπας, στην περιοχή Πρωταρά, στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς και στην κοινότητα Νέου Χωριού (Λατσί) θα παραμένουν ανοικτά και την Κυριακή.

Δεν έγινε αποδεκτή εισήγηση του ΑΚΕΛ για συμπερίληψη της εντός των τειχών Λευκωσίας, της περιοχής Αγίας Θέκλας (Σωτήρα) και της περιοχής Κόλπου των Κοραλλίων (Πέγεια).

Θα κατατεθεί τροπολογία για συμπερίληψη τουλάχιστον της εντός των τειχών Λευκωσίας.

  1. Επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο ρυθμίζει τα εργασιακά ζητήματα, έγιναν αποδεκτές και ενσωματώθηκαν προτάσεις του ΑΚΕΛ που στοχεύουν στην καλύτερη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όπως η αύξηση των ποινών για τους καταστηματάρχες που παραβιάζουν το σχετικό νόμο και η προσθήκη της Κυριακής του Πάσχα ως επίσημες αργίας τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και τα καταστήματα (χωρίς τη διαγραφή της 2ας Ιανουαρίου όπως προβλέπει η προτεινόμενη νομοθεσία).

Δεν έγιναν αποδεκτές προτάσεις του ΑΚΕΛ που αφορούν: (α) τη διασφάλιση 24ωρης συνεχόμενης ανάπαυσης σε περίπτωση που το κατάστημα εργάζεται 6 μέρες την εβδομάδα και (β) τη διαγραφή της πρόνοιας που διασφαλίζει 2 Κυριακές το μήνα ανάπαυση μόνο για υπαλλήλους καταστημάτων που εργάζονται πάνω από 4 μέρες την εβδομάδα σε κατάστημα που λειτουργεί 7 μέρες της εβδομάδα, έτσι ώστε να κατοχυρώνουμε το δικαίωμα για δύο Κυριακές το μήνα ανάπαυση σε όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται σε καταστήματα που λειτουργούν 7 μέρες την εβδομάδα (ανεξαρτήτως πόσες μέρες την εβδομάδα εργάζεται ο υπάλληλος).

Ως εκ τούτου και αυτά θα κατατεθούν ως τροπολογίες.

PREV

Ας δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό για τη λύση

NEXT

Oύτε οι αριθμοί ευημερούν, ούτε οι πολίτες